Anifilm

online katalog

Bilance

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru

Louis Clichy, Alexandre Astier | Francie | 2018 | 105 min

Sveřepí Galové se vracejí! Napětí stoupá, v kotlíku to vře! Tajemství síly obyvatel malé galské vesničky se ukrývá v kouzelném lektvaru. Recept na jeho výrobu pečlivě střeží druid Panoramix. Vždy býval expertem na sběr jmelí v korunách stromů, když ale jednoho dne utrpí ošklivý pád, musí si připustit, že už není nejmladší. Uvědomí si, jaká by to byla katastrofa, kdyby návod na magickou směs zapomněl. S pomocí svých věrných přátel Asterixe a Obelixe se vydává hledat vhodného talentovaného následovníka, kterému by své řemeslo a tajemství lektvaru mohl předat. To ovšem vyvolá zájem těch nejmazanějších a nejhanebněji smýšlejících druidů.
Scénář nového dobrodružství statečných Galů napsal, inspirovaný stejnojmenným komiksem René Goscinnyho a Alberta Uderza, spolurežisér filmu Alexandre Astier. Druhým režisérem byl Louis Clichy. Tato dvojice v roce 2014 slavila celosvětový úspěch s předchozím příběhem – Asterix: Sídliště bohů.

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru

Út 7/5/2019
21.00-22.45
Masarykovo náměstí

Velké dobrodružství Čtyřlístku

Michal Žabka | Česká republika | 2019 | 75 min | CS | 5+

Mnoho generací českých (dříve československých) dětí vyrostlo na oblíbeném komiksu Čtyřlístek. Dobrodružné příběhy čtveřice zvířecích kamarádů začaly vycházet už v roce 1969 a kontinuálně vychází dodnes, tudíž letos slaví neuvěřitelných padesát let. K tomuto úctyhodnému výročí (výjimečnému i proto, že si tištěný Čtyřlístek po celou dobu držel svůj výtvarný styl, přežil sametovou revoluci i tlak elektronických médií) natočil Michal Žabka celovečerní povídkový film. Hrdinové v něm u táborového ohně vzpomínají na dobrodružství, která v uplynulém roce zažili. Každý z nich vypráví příběh, který považuje za úplně nejlepší, ať už to byl horolezecký výlet na Ďáblův palec, pátrání po ukrutném vlkodlakovi, fantastická cesta do vesmíru či vánoční návštěva u malých čertíků. Uznávaný režisér Michal Žabka má za sebou už jednu celovečerní zkušenost s adaptací tohoto komiksu – Čtyřlístek ve službách krále z roku 2013 byl jeho celovečerním debutem, tentokrát se ale důsledněji drží původního výrazu, díky čemuž film působí na diváky znalé předlohy autentičtěji.

Velké dobrodružství Čtyřlístku

St 8/5/2019
11.30-12.45
Kino Aurora

Mimi a Líza: Záhada vánočního světla

Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová | Slovensko, Česká republika | 2018 | 65 min | 5+

Mimi a Líza jsou nevšední kamarádky. Jedna má oči stále zavřené a druhá je má otevřené dokořán, ale obě se umí dívat a společně vidět. Protože svět se dá vidět i rukama i ušima, jen to zkusit… Toto půvabné pásmo krátkých animovaných filmů o neobyčejném přátelství dvou malých holčiček je určeno pro malé děti i jejich rodiče. Zjistíme v něm, jak ušít kamaráda pro smutného froté krokodýla v látkové zemi, nebo to, že Mimi se vidí v zrcadle tak, jak se právě cítí. Uvidíme také, jak Mimi s Lízou pomohly vyhnat zlého bacila z hrdla světoznámé pěvkyně a v půlhodinovém speciálu se pak vydáme za záchranou kouzelného vánočního světla.
Celé pásmo má původ vzniku na Slovensku, kde jej uvedla k životu režisérka a producentka Katarína Kerekesová se společností Fool Moon a s českým koproducentem, kterým byl MAUR film.
„Snažíme se navázat na tradici dětských animovaných pásem, která byla v minulosti běžnou součástí nabídky kin a po kterých v poslední době roste poptávka,“ uvedl Petr Slavík z distribuční společnosti CinemArt, která pásmo do českých kin uvádí.

Mimi a Líza: Záhada vánočního světla

St 8/5/2019
12.30-13.35
Roháč - sál ČT

Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená

Genndy Tartakovsky | Spojené státy | 2018 | 97 min | EN

Addamsova rodina, Drákulova rodina, královská rodina v Británii i ta vaše, každá rodina je jiná, ale v podstatě jsou všechny stejné. Ve filmu od Sony Animation Pictures Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená se s oblíbenými hrdiny vydáme na výletní parník, kde si má Drákula zaslouženě oddechnout od práce v hotelu. Jeho doprovod si užívá klidnou plavbu a s radostí využívá všeho, co může luxusní plavidlo nabídnout, od strašidelného volejbalu po exotické exkurze a opalování při měsíčku. Když ale Mavis zjistí, že se Drákula zbláznil do záhadné kapitánky lodi Eriky, která skrývá strašlivé tajemství, jež by mohlo zničit strašidla po celém světě, stane se z dovolené snů noční můra.
U kormidla parníku Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená stál znovu Genndy Tartakovsky, autor řady originálních seriálů pro Cartoon Network (Powerpuff Girls, Samuraj Jack nebo Star Wars: Klonové války). Do příprav prvního filmu Hotel Transylvánie u Sony Pictures Animation naskočil za jízdy v roce 2011, podařilo se a divákům se film líbil. Třetí pokračování série je spíš klasická komedie, než rodinná zábava, film v daleko větší míře spoléhá na vizuální stránku, výrazně pracuje se světlem, texturami, detaily i pohybem a scénář je vůbec postaven tak, aby bylo možné maximálně využít možnosti počítačové animace. Bermudský trojúhelník a další dovolenkové destinace jsou toho nejlepším důkazem.

Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená

St 8/5/2019
21.00-22.37
Masarykovo náměstí

Pat a Mat znovu v akci

Marek Beneš | Česká republika | 2018 | 75 min | 5+

Poprvé jsme se s nimi setkali v roce 1976 v pilotním dílu seriálu „…a je to!“. Výtvarník a režisér Lubomír Beneš se inspiroval svými vtipy, které vymýšlel a kreslil do časopisu, se dvěma kutily panem Ouholíčkem a panem Sedlecem. Spolu s dramaturgem Jiřím Kubíčkem a výtvarníkem Vladimírem Jiránkem vytvořili film Kuťáci. Od té doby vznikly desítky epizod a nezdolní optimisté Pat a Mat oslovili diváky ve světě, dokonce i v Íránu. Po smrti Lubomíra Beneše převzal štafetu jeho syn Marek, který kontinuálně pokračuje v produkci dalších dílů ve svém studiu Patmat. Na filmech se podílí zkušení animátoři, kteří dodávají loutkám plynulý pohyb a navazují tak na zavedenou tradici.
V tomto v podstatě povídkovém celovečerním filmu se kutilové přestěhovali do nových domů, kde na ně čekají nové výzvy a absurdní příhody. Pro Pata a Mata není nic problém, ať už se jedná o boj s rojem včel, opravu elektrické sekačky, ucpaný odpad, boj s krtkem nebo stavbu nové skalky. Ve volně navazujících příbězích si Pat a Mat dokáží poradit s každým problémem. Kutění je pro ně zábava a dokážou si ho patřičně užít, přitom ovšem nezaspali dobu – neváhají instalovat bezpečnostní kamery, použít dron či stát se odborníky ve využívání solární energie.

Pat a Mat znovu v akci

Čt 9/5/2019
11.30-12.45
Kino Aurora

Úžasňákovi 2

Brad Bird | Spojené státy | 2018 | 118 min

Je to už čtrnáct let, ale jako by to bylo včera. Ve filmu Úžasňákovi 2 se vrací oblíbená rodina superhrdinů přesně v okamžiku, kdy skončil první film. Tentokrát je hlavní hvězdou Helena Parrová, táta Bob zůstává v domácnosti a pomáhá Violet a Dashovi zvládat každodenní nástrahy „normálního“ života. Včetně prvních lásek i úkolů z matematiky. Trochu se tím trápí, ale je to náročné období pro všechny, těžší o to víc, že si nikdo z rodiny neuvědomuje superschopnosti malého Jack-Jacka. Když se objeví nový padouch, který se chystá uskutečnit ďábelsky geniální plán, musí rodina a Mražoun najít způsob, jak se dát zase dohromady a spojit síly – což se lehko řekne a těžko udělá, ale Parrovic rodinka hned tak před něčím necouvne, protože jsou všichni doslova ú*ž*a*s*n*í.
Režisér a scenárista Brad Bird, držitel dvou Oscarů (Úžasňákovi, 2004 a Ratatouille,2007) a dalších významných ocenění (Železný obr, 1999), opět s citem pro přesné načasování natočil opravdu akční stíhačky a překvapivé gagy. Návrat k Úžasňákovým byl po velkém úspěchu prvního filmu náročný, ale nakonec se pixarovskému týmu pod jeho vedením podařilo natočit film propracovaný jak vizuálně, tak dějově.

Úžasňákovi 2

Čt 9/5/2019
21.00-22.58
Masarykovo náměstí

Raubíř Ralf a internet

Rich Moore, Phil Johnston | Spojené státy | 2018 | 113 min

V rámci bilancování loňské distribuční nabídky celovečerních filmů uvádíme také akcí nabité dobrodružství Raubíř Ralf a internet. Známý videoherní záporák Ralf a jeho malá rošťácká kamarádka Vanilopka von Šmak musí podniknout riskantní cestu po světové počítačové síti a najít náhradní část do Vanilopčiny videohry s názvem Cukrkáry. Cestou se Ralf s Vanilopkou setkávají s obyvateli internetu, k nimž patří třeba podnikatelka zvaná Joo, která je hlavním algoritmem a duší trendové stránky BuzzzTube a Shank, drsná závodnice z ještě drsnější závodní hry zvané Masakr.
Tvůrčí tandem režisér Rich Moore a scenárista Phil Johnston (tentokrát i v roli spolurežiséra), na jejichž kontě září pěkná přehlídka cen včetně Annie Awards či nominací na Oscara a Zlaté Glóby za filmy Raubíř Ralf (2012), Zootropolis: Město zvířat (2016) a nyní i Raubíř Ralf a internet, vytvořili chytrý film o vztazích a přátelství, ale zároveň velmi vtipně a s nadsázkou popichují diváky, aby se zamysleli nad svým přístupem k technologiím.

Raubíř Ralf a internet

Pá 10/5/2019
21.00-22.53
Masarykovo náměstí

Dilili v Paříži

Michel Ocelot | Francie | 2018 | 95 min

Půvabný animovaný příběh Dilili v Paříži je dalším filmem z dílny uznávaného francouzského režiséra, výtvarníka a animátora Michela Ocelota, autora snímků Tři vynálezci (1980, cena BAFTA), Legenda o ubohém hrbáčovi (1982, cena César), sérií o africkém chlapci Kirikou (1998) či videoklipu k písni Earth Intruders islandské zpěvačky Björk.
Skrze dobrodružství malého děvčátka přiblíží dětským divákům dobu „Belle Époque“, tak zvané Krásné časy v dějinách Francie, známé z plakátů Alfonse Muchy. Odvážná Dilili se spolu se svým kamarádem Orelem vydá po stopách spolku, který stojí za únosy dívek v Paříži. Během svého pátrání navštíví mladí hrdinové mimo jiné i slavný kabaret Moulin Rouge a potkají řadu významných osobností té doby – od vědkyně Marie Curie přes malíře Picassa, Moneta či Renoira až po spisovatele Marcela Prousta. Každý z nich poskytne malým detektivům pomocnou ruku či nápovědu. Dostanou se na pozoruhodná místa, do tajemného případu se prolne magie a na jeho konci se tradičně střetne dobro se silami temna. Ve svém novém snímku Michel Ocelot kombinuje fascinujícím způsobem animaci s fotorealistickým pozadím, takže před diváky vyvstává secesní Paříž v celé své kráse. Hudbu k filmu složil Gabriel Yared, držitel Oscara za film Anglický pacient.

Dilili v Paříži

So 11/5/2019
10.30-12.05
Kino Aurora

Spider-Man: Paralelní světy

Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman | Spojené státy | 2018 | 117 min

Phil Lord a Chris Miller, tvůrci hitů Lego příběh a 21 Jump Street, spojili svůj um a talent, aby divákům představili dosud nepoznaný svět Spider-Mana v přelomovém a unikátním vizuálním stylu. Spider-Man: Paralelní světy má mnohovrstevnatý dramatický příběh. Představí dospívajícího chlapce z Brooklynu Milese Moralese a nekonečné možnosti paralelních světů, kde je víc než jen jeden maskovaný hrdina. Tento akční film nepostrádá pěknou dávku humoru a inteligentní, perfektně odvyprávěný děj s postavami, kterým rozumíte, a to vše v hodně v rychlém tempu. Autoři využívají nové a neotřelé animační postupy, techniky a kombinaci textur., Živá kamera soustavně krouží prostředím, stránky komiksu se mění v trojrozměrný prostor, hrdinové cestují alternativními vesmíry, políčka se jen sypou a Spider-Man potkává Spider-Mana v každé nové realitě, která se před námi otvírá. Stejně jako se pro komiksové filmy, jež dlouhou dobu přešlapovaly na místě, otevřela úplně nová dimenze.

Spider-Man: Paralelní světy

So 11/5/2019
21.00-22.57
Masarykovo náměstí