Anifilm

online katalog

Doprovodný program

AnimaCZe po roce 89

Výstava AnimaCZe po roce 89, kterou připravil Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm ve spolupráci s Alšovou jihočeskou galerií, mapuje uplynulých třicet let české animace. Po zlomovém roce 1989 nastává v tuzemské kinematografii zcela nová éra. I animace pochopitelně zažívá složité období. Razantně se mění produkční i distribuční podmínky, ale objevují se i nové tvůrčí možnosti. A také úspěchy.
AnimaCZe po roce 89 je první výstavou, která uplynulé tři dekády podrobněji rekapituluje. Přináší zprávu o novodobých milnících naší animované tvorby, kterými se staly celovečerní filmy, úspěšné televizní seriály a především snímky krátké a studentské. Kromě komplexnější reflexe je cílem výstavy také relativizovat obecně rozšířenou představu o „konci zlaté éry“ či o tom, že česká animace za posledních třicet let žádných úspěchů nedosáhla.

www.dumstepankanetolickeho.cz
www.ajg.cz

AnimaCZe po roce 89

Út-Ne 7-12/5/2019
10.00-17.00
Dům Štěpánka Netolického

Ars Electronica uvádí: Reinhold Bidner & gold extra

Linecká organizace Ars Eletronica připravuje nejrůznější projekty na poli umění, kultury, vědy, vzdělávání, obchodu a průmyslu po celém světě, od výstav přes konference či workshopy až po performance; a to na klíč nebo ve spolupráci s partnery. Tato výstava v režii kurátorů Ars Electronica představí tvorbu oceňovaného salzburského rodáka, výtvarníka a animátora Reinholda Bidnera, který se dlouhodobě věnuje animaci a elektronickým médiím a zajímají ho hlavně možnosti práce s časem, hry a umění nových médií. Tvoří samostatně i s rakouským uměleckým kolektivem gold extra.
Umělecká skupina gold extra se pohybuje na pomezí výtvarného umění, performance, hudby a hybridních médií a její členové se soustavně věnují průzkumu inovativních forem umění.

V Zámecké galerii budou prezentována videa Ex Terrat, CONfusions, Until We Coleidescape, Impulse a počítačová hra The Fallen.

Ars Electronica uvádí: Reinhold Bidner & gold extra

Út-Ne 7-12/5/2019
10.00-18.00
Zámecká galerie

Škola animace

ŠKOLA ANIMACE seznamuje děti zábavnou formou s procesem tvorby animovaných fi lmů. Děti si tak pod vedením lektorů samy vyrobí vlastní animovaný film, na němž se podílejí od nápadu přes přípravu scénáře až po samotnou animaci. Při práci na filmu využívají řadu výtvarných technik, které zahrnují animaci ploškovou, kreslenou, animaci pískem, pixilaci i náročnější animaci loutky. Animované filmy vytvořené ve ŠKOLE ANIMACE budou promítnuty na oficiálním zakončení Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIFILM v sobotu 11. května v Třeboni.

ŠKOLA ANIMACE bude probíhat v 1. patře KKC Roháč od 7. do 12. května.

7. května od 12.00 do 17.00 hod
8.–11. května od 9.30 do 17.00 hod
12. května od 9.30 do 14.00 hod

Škola animace

Út 7/5/2019
12.00-17.00
Roháč - I. patro

St-So 8-11/5/2019
09.30-17.00
Roháč - I. patro

Ne 12/5/2019
09.30-14.00
Roháč - I. patro

teepee

Hudba teepee je ojedinělou kombinací dreampopu a indie folku. Zvuk definuje akustická kytara zpěváka Masona s křehkými tóny elektriky, na kterou hraje zpívající Tééra, místy zazní i samply a syntetické zvuky a experimenty. Za tři roky si kapela získala oblibu fanoušků i hudebních kritiků. Kromě účasti v exportně hudebním projektu Czeching 2018 se představili na festivalech jako Waves Vienna a Nouvelle Prague. Loni natočili single Running Around s britským producentem Tomem O. Marshem, s nímž pracují na dalším albu.

teepee

Út 7/5/2019
22.00-23.00
Festivalový stan / Zámecký park

Game & VR Zone

Součástí festivalu bude opět Game & VR Zone, která bude otevřena po celou dobu festivalu v přízemí Měšťanské besedy na Masarykově náměstí. Součástí festivalu bude opět Game & VR Zone, která bude otevřena po celou dobu festivalu v přízemí Měšťanské besedy na Masarykově náměstí. Budete si v ní moci jak zahrát hry z mezinárodní herní soutěže, tak se podívat na VR filmy nebo si vyzkoušet hry ve virtuální realitě.

St-So 8-11/5/2019
10.00-18.00
Měšťanská Beseda

Ne 12/5/2019
10.00-16.00
Měšťanská Beseda

Malý princ / Já to jsem

CS

„Rád bych Vám vyprávěl o Malém princi. Dosud nikdy jsem tu příhodu nikomu nevyprávěl. A dnes je tomu jistě již šest let, co můj přítel odešel s beránkem. Snažím-li se to tu vše dopodrobna popsat, dělám to proto, abych na něj nezapomněl. Je smutné zapomenout na přítele. A mohu se stát jednou takovým jako dospělí, kteří se už nezajímají o nic jiného než o číslice.“

Divadlo jednoho herce, který na starém kočárku, s pomocí loutek a hudby, vypráví o svém setkání s Malým princem. Padesátiminutové představení, vhodné pro děti od 5 let.

 

Připravil: Vítězslav Marčík ml.

Malý princ / Já to jsem

St 8/5/2019
10.00-11.00
Festivalový stan / Zámecký park

Noví Lidé

Noví Lidé jsou hudební dvojice z Hradce Králové a od roku 2013 tvoří ponurou elektronickou hudbu, která se pohybuje v mixu post-punku DarkWave. Minimalistické aranže a české texty jsou typickým znakem skupiny. Na jejich debutovém albu Světlo a stín se o stem mastering postaral Moimir Papalescu. Těšte se na unikátní tracky s texty MŠ a experimentálními elektronickými skladbami RT.

Noví Lidé

St 8/5/2019
21.00-22.00
Festivalový stan / Zámecký park

Ghost of You

Pět let existence, více než 300 koncertů a vystoupení na předních evropských festivalech, takový je aktuální účet brněnských Ghost of You. Po úspěšném debutovém albu Glacier and The City (2015) vydali nové album Black Yoga (2018) s kombinací typických psychedelických momentů s místy skoro artrockovým zvukem. Lámaná, až epileptická rytmika, je postavená vedle rovných patternů, expresivní kytary, propracovaných syntezátorů a křehkého vokálu.

Ghost of You

St 8/5/2019
22.00-23.00
Festivalový stan / Zámecký park

After party

St-Čt 8-9/5/2019
23.00-04.00
Pivovar

Čt-Pá 9-10/5/2019
23.00-04.00
Pivovar

Pá-So 10-11/5/2019
23.00-04.00
Pivovar

So-Ne 11-12/5/2019
23.00-04.00
Pivovar

Malý pán / Divadlo b

CS

Možná stejně jako Malý pán zjistíte, že když vám něco schází, najdete to po trmácení světem a bojích s obludami docela blízko. Vlastně za rohem.

Představení na motivy stejnojmenného loutkového filmu připravilo Divadlo b, které založili bývalí a současní členové divadla Buchty a loutky a jejich přátelé. Kromě filmu se inspirovali také původní knihou Velká cesta malého pána autorů Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha.
Představení trvá 40 minut a je vhodné pro diváky od 3 let.

Malý pán / Divadlo b

Čt 9/5/2019
10.00-11.00
Festivalový stan / Zámecký park

Limbo + Ventolin (živé hraní)

V tomto projektu Ventolin hudbou interaktivně doprovází hráčku Natálii Kratochvílovou, která také živě hraje hru Limbo, promítanou na zeď pro obecenstvo. Setkává se tu klasický model němého filmu (původní zvuk hry je vypnutý a hra Limbo má černobílý noirový charakter) se sportovním a hudebním zážitkem. Hráčka musí skutečně zdolávat nástrahy hry, diváci fandí a Ventolin jako hudebník se snaží na tuto interakci reagovat. Výsledkem je jedinečné filmově-hudebně-sportovní představení s výraznými improvizačními prvky.

Limbo + Ventolin (živé hraní)

Čt 9/5/2019
18.30-19.30
Loutkové divadlo

Čáry života

V roce 2010 jsem začal skládat svoje první písničky jako Mirror Karate. Vždycky to bylo pomalé a smutné. O dva roky později, když jsme se s Fiordmoss odstěhovali do Berlína, jsem založil Čáry života. Přejít na češtinu mi přišlo jako krok k upřímnosti nebo otevřenosti. Čáry jsou deníček a každá písnička je o někom, koho znám nebo koho jsem potkal.

Stínítko je průřez posledních 6 let mého života. Trochu bestofka a trochu směska všeho možného dohromady. Písničky jsem nahrával sám na počítači po bytech, kde jsem bydlel. Každá z nich je 150. verzí sebe sama. Liší se od sebe zvukově i skladbou podle toho, kde a kdy vznikly. Stínítko tak není nejkoherentnější deska na světě, ale třeba zas v ní ta časosběrnost a vývoj bude slyšet.

Čáry života

Čt 9/5/2019
21.00-22.00
Festivalový stan / Zámecký park

Katarzia

Katarzia je slovenská producentka, textařka a písničkářka žijící v Praze. Její chytré texty mají blízko k rapu, její kapela hraje něco mezi jazzem a popem. Její písničky o lidských vztazích mají nuance devadesátkové slovenské populární hudby koketující s prvky elektronických syntezátorů, hip hopu a filmové atmosféry. Na kontě má tři alba a v roce 2018 získala cenu Radiohead Award za nejlepší singl Kde sa slzy berú z filmu Piata loď. Kromě toho s producentem Pjonim složila hudbu a texty k představení Antigona pro Slovenské národní divadlo, které jim vynesly řádku cen.

Katarzia

Čt 9/5/2019
22.00-23.00
Festivalový stan / Zámecký park

Karlova a Jaromírova pohádka... / Ústav úžasu

Klasická pohádka Jabloňová panna od Karla Jaromíra Erbena, vyprávěná velmi netradičně, za pomoci gramofonových desek a dalšího haraburdí. Přesto je v ní všechno, co má být: statečný princ, překrásná zakletá princezna i stará ježibaba, která chce mít prince jen sama pro sebe.
Představení je pro diváky od 4 let, trvá asi 50 minut, a hrajeme naprosto interaktivně až participačně.

Připravil: Jakub Folvarčný

Karlova a Jaromírova pohádka... / Ústav úžasu

Pá 10/5/2019
10.00-11.00
Festivalový stan / Zámecký park

Hrajte si venku s Adriaanem de Jonghem

Pojďte si zahrát hry, kterými jste trávili čas v dětství! Nebo případně jiné tradiční oddechovky, které nevyžadují tak velkou aktivitu. Herní vývojář Adriaan vás provede celou řadou zábavných her, které možná budou ještě zábavnější, když jsme teď všichni zodpovědní dospělí.

Pro vysvětlení: program je určený primárně pro dospělé, kteří si myslí, že jsou na hraní fyzických her příliš staří, ale děti jsou samozřejmě také vítány!

Pá 10/5/2019
15.30-16.30
Festivalový stan / Zámecký park

WWW

Kapela WWW vznikla v Praze na počátku devadesátých let a byla jednou z prvních v Česku, které experimentovaly s rapem. Jejich tvorba originálně snoubí postupy hiphopu, industriálu, elektroniky a volné skladby. Texty Lubomíra Typlta plné básnických prostředků i texty Ondřeje Anděry, využívající rytmické možnosti jazyka, provokují posluchače, aby namáhali svou představivost. WWW byli několikrát headlinery velkých hudebních festivalů v Čechách a na Slovensku, například Colours of Ostrava a Pohoda Festival.

WWW

Pá 10/5/2019
21.00-22.00
Festivalový stan / Zámecký park

Space Love

Space Love, to je Aka 47 a Voodoo, výzkumné duo z hvězd, jejichž revírem je planeta Země a jejich tempo je více než nadsvětelná rychlost. Z práce se stala vášeň, z jich samotných největší fanoušci lidství. Jejich studijní mise navazuje na předešlou práci genetiků, kteří v této zóně v daleké minulosti vytvořili podmínky pro vznik inteligentního života. A + V byli vyslání zrevidovat aktuální vývoj situace na planetě Z, což svým ortodoxním způsobem vykonávají 24/7. Na kontě mají desky Ash Tar She Ran, Alien Tears, Disco Inferno, Horizont událostí, DRON a 666 KM/H.

Space Love

Pá 10/5/2019
22.30-23.30
Festivalový stan / Zámecký park

Povídání o pejskovi a kočičce / Spolek třeboňského loutkového divadla

CS

To bylo tenkrát, když spolu ještě pejsek s kočičkou hospodařili. Tři příběhy podle knížky známého českého malíře, ilustrátora a spisovatele Josefa Čapka v podání třeboňských loutkářů.
Představení je vhodné pro děti od 3 let a trvá 60 minut.

Připravil: Augustin Kotil

Povídání o pejskovi a kočičce / Spolek třeboňského loutkového divadla

So 11/5/2019
10.00-11.00
Festivalový stan / Zámecký park

Chuchel + DVA (živé hraní)

Amanita Design loni v březnu vypustila do skal světa veleřev neurotické kuličky chlupů Chuchla a jeho naopak holého pomocníka/rivala Kekela, kteří se v groteskní hře opakovaně snaží dostat alespoň ke šťopičce třešně. Když ale chceme něco strašně moc, tím víc o to občas přicházíme. Ozvěna na sebe nenechala dlouho čekat, a tak Chuchel krom nadšených recenzí z celého světa sklidil i “herního Oscara” na Independent Games Festival. Živě hraje přímo tvůrce Jaromír Plachý, hudební doprovod (stejně jako ke hře samotné) obstará kapela DVA ve své zatím nejsynťákovější podobě. „Je to prostě ňuňu,” shrnuje hru Martin Macháček z Radia Wave.

Chuchel + DVA (živé hraní)

So 11/5/2019
17.30-18.30
Loutkové divadlo

Dukla

Dukla je kapela z pražských Vinohrad hrající kytarový pop s českými texty. Duo Lukáš Vydra a Josef Hradílek má na kontě už dvě alba, Vinohrady a Život perfektní. Nostalgicko-romantické naivistické texty ladí s melancholickým zvukem a v civilním podání obou muzikantů působí upřímně.

Dukla

So 11/5/2019
21.00-22.00
Festivalový stan / Zámecký park

Market

„Market patří ke žhavým objevům na pražské scéně, během několika posledních měsíců vydali dva singly, které na konci května následovalo album Art Star. To baví chytrým a propracovaným zvukem, obohacujícím postpunkovou estetiku o saxofon nebo syntezátory,“ napsal o kapele Market Fullmoon.

Market

So 11/5/2019
22.00-23.00
Festivalový stan / Zámecký park

Tři medvědi a drzá Máša / Loutky bez hranic

CS

Medvědi šli na med, takže chaloupka je prázdná, Mášenka se v lese nudí, a tak vleze dovnitř oknem. A jak to bude dál?
Představení je vhodné pro děti od 3 let a trvá 45 minut.

Připravily: Dora Bouzková, Světlana Khaletskaya

Tři medvědi a drzá Máša / Loutky bez hranic

Ne 12/5/2019
10.00-11.00
Festivalový stan / Zámecký park

Střídmí klusáci v kulisách višní

Kapela s vlastní autorskou tvorbou, propojující hudbu s divadlem, poezií a stand-up comedy. A to na světové úrovni. Členy jsou totiž: Jakub Foll (dvojnásobný mistr Čr ve slampoetry), David Hlaváč (hudební skladatel a pianista, držitel hudební ceny Anděl), Václav Jelínek (kytarista a žonglér světové úrovně – Bratři v Tricku) a Jan Moc (jeden z nejlepších českých instrumentalistů, bravurně kombinující hru na bicí soustavu a housle, majitel hlasu Kurta Kombaina).

Střídmí klusáci v kulisách višní

Ne 12/5/2019
14.00-15.00
Festivalový stan / Zámecký park