Program - Nesoutěžní sekce
MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ANIMOVANÝCH FILMŮ, 10. - 15. KVĚTNA, ČESKÁ REPUBLIKA

Online katalog

Nesoutěžní sekce

Klok, Kloček a pes Dingo

Ilja Novák | Československo | 42 min

Český kreslený seriál Klok, Kloček a pes Dingo, poprvé vysílaný v roce 1995, je dodnes s úspěchem uváděn v zahraničí. Humorné příběhy zvířátek jsou zde totiž pojaté hravě, nápaditě a bez dialogů. V australské krajině žijí ve společné domácnosti klokan Klok, malý klokánek Kloček a papoušek. Všichni by prožívali docela obyčejné dny, kdyby jim život nekomplikoval pes Dingo. Ten chce každý den malého Kločka unést a posléze sníst. Dingo vymýšlí všelijaké nástrahy, jak se klokánka zmocnit, ale vždy, byť i na nejposlednější chvíli, Klok jeho plán odhalí a Kločka zachrání. Dingo, jak je to v dobré grotesce zvykem, na své činy po zásluze doplatí. Ale jen tolik, aby mohl být v další epizodě opět aktérem a protihráčem v novém příběhu. Ilja Novák se chopil námětu Jaroslava Bočka svým osobitým tvůrčím způsobem, vtisknul seriálu svůj nezaměnitelný výtvarný rukopis a vytvořil tak poutavé grotesky pro nejmenší diváky.

Jak se jednou probudili 
Jak česali ovoce
Jak poráželi strom
Jak hráli na housle
Jak chytal Kloček motýla
Jak lovili ryby
Jak šli pro mléko
 
Režie: Ilja Novák, Česká republika, 1995, 7 x 7 min
 

číst dále

Klok, Kloček a pes Dingo

Út 10/5/2022
13.00-13.42
volných míst: 203
Cinema City 1 - sál ČT

Pá 13/5/2022
09.30-10.12
volných míst: 10
Severočeské muzeum

Grotesky od kosti

různí / various | 67 min

Někdy se smějeme, až nás z toho mrazí. Jindy nám zase můžou chrastit kosti. Někde mezi tím se nachází specifický, v animaci velmi oblíbený subžánr humoru, který bychom mohli nazvat morbidní groteskou. Je oblíbený jak mezi tvůrci, a to především evropskými, tak mezi diváky.

I tento druh komického žánru má mnoho nuancí. Velmi často bývá opepřený absurditou, kterou známe nejen z filmů z ugrofinských krajů (tak je to v případě uváděných filmů Ve vzduchu nebo Smolařova kronika). Jindy nabízí čistou radost z přímočaré, naivně podané morbidity (Hrouda, KJFG No. 5 nebo Bůh), ale může být také ironicko-parodický (Borůvky) nebo úplně černý (Happy End).

Ať je to jakkoli, většinou se tvůrci v těchto filmech dotýkají vážných témat, nejčastěji smrti, a zároveň tato témata zlehčují pomocí specifické nadsázky. Ta je často typická a nezaměnitelná pro konkrétní tvůrce (můžete posoudit ve filmech Nahrávka, Kde domov můj? nebo Bankéř). A nakonec i tento subžánr může být lehčí animovanou hříčkou, jako je tomu v případě úvodního filmu, nestárnoucího, roztomile morbidního a animačně dechberoucího Tance kostlivců z dílny Walta Disneyho.

Tanec kostlivců
Režie: Walt Disney, Spojené státy, 1929, 6 min
 
Smolařova kronika / Les Chroniques de la poisse
Režie / Director: Osman Cerfon, Francie, 2011, 6 min
 
Bankéř
Režie: Phil Mulloy, Velká Británie, 2012, 3 min
 
Nahrávka
Režie: Job, Joris & Marieke, Nizozemí, 2014, 2 min
 
Díky
Režie: Julian Gallese, Velká Británie, Kostarika, 2020, 8 min
 
Hrouda
Režie: Jaromír Plachý, Česká republika, 2007, 2 min
 
Bůh / Божество 
Režie: Konstantin Bronzit, Rusko, 2003, 4 min
Dost
Režie: Anna Mantzaris, Velká Británie, 2017, 2 min
 
Ve vzduchu / Õhus
Režie: Martinus Klemet, Estonsko, 2009, 8 min
 
Kdé domov můj – Pravda
Režie: Pavel Koutský, Česká republika, 2021, 1 min
 
Borůvky
Režie: Markus & Tommy Vad Flaaten, Nizozemí, 2015, 5 min
 
Červí díra / Wurmloch
Režie: kolektiv autorů, Finsko, 2016, 12 min
 
KJFG No. 5 (Log Jam)
Režie: Alexey Alexeev, Maďarsko, 2008, 2 min
 
Happy End
Režie: Jan Saska, Česká republika, 6 min
 

číst dále

Grotesky od kosti

Út 10/5/2022
14.30-15.37
volných míst: 171
Kino Varšava

Čt 12/5/2022
15.30-16.37
volných míst: 104
Cinema City 4

Slepičí úlet

Nick Park | Velká Británie, Spojené státy, Francie | 2000 | 84 min | ZDARMA / Free Entry

Tweedyho slepičí farma se na první pohled neliší od ostatních „výroben“ vajec. Jenže ve zdejších kurnících za ostnatým drátem plane odbojný duch. Rocky, Ginger a jejich opeření druhové a družky prostě odmítají frustrující úděl „velkoproducentů“ vajec, kdy jednoho dne v nejlepším případě skončí v hrnci, na pánvi či na pekáči. A tak tu čas tráví nejprve pečlivou přípravou a později vlastní realizací útěku. S každým dalším nezdařeným pokusem jejich odhodlání, ale především vynalézavost, rostou.
Celovečerní animovaná komedie Slepičí úlet odkazuje na některé počiny světové kinematografie a především nezapírá zdroj inspirace ve slavném velkofilmu Velký útěk z roku 1963. Jejími hrdiny ovšem nejsou zajatí spojenečtí vojáci, ale zdánlivě prostoduché slepice a kohouti vytvoření z plastelíny ve studiu Aardman Animations. Stejně jako ostatní snímky z tohoto studia se Slepičí úlet vyznačuje dokonalou animací a skvělými dialogy. Od doby natočení filmu uplynulo už více než dvacet let, ale jeho téma je dnes ještě aktuálnější než kdy dřív. Boje za práva slepic (a dalších chovaných zvířat) úspěšně pokračují, posledním úspěchem v České republice bylo schválení zákona o zrušení klecových chovů v roce 2020.

číst dále

Slepičí úlet

Út 10/5/2022
20.30-21.54
Náměstí Dr. E. Beneše

Animace je legrace I

různí / various | 49 min

Zatímco některé animované pohádky bývají spíše vážnější, strašidelné nebo edukativní, jiné mají dětské diváky hlavně pobavit a rozesmát. Právě takové filmy jsme soustředili do tohoto programu, a to s ohledem na festivalové téma humoru v animaci a také, jak je naším zvykem,⁠ s ohledem na kvalitu. Mistry animované komedie bychom našli například v britském studiu Aardman Animations, z jehož dílny pochází jak Ovečka Shaun, tak populární Wallace a Gromit. Filmy jsou provedené plastelínovou animací, pohrávají si s různými filmovými žánry a nešetří originálními gagy. Notná dávka humoru ale nechybí ani v uváděných českých (československých) pohádkách. Zcela ojedinělým fenoménem jsou příhody dvou nešikovných kutilů Pata a Mata, z nichž uvádíme jeden z novodobých dílů. A jemnější humor pak nabídne ne úplně známá pohádka Jak se slon bál očkování podle námětu Miloše Macourka a s nezapomenutelným hlasem Karla Högera.

Ovečka Shaun: Problémy s traktorem / Shaun the Sheep:⁠ Troublesome Tractor 
Režie: Mike Mort, Velká Británie, 2007, 7 min
 
Jak se slon bál očkování
Režie: Jan Strejček, Jaroslav Možíš, Československo, 1966, 12 min
 
Pat a Mat: Automyčka
Režie: Marek Beneš, Česká republika, 2019, 7 min
 
Wallace a Gromit: Cesta na měsíc / Wallace & Gromit: A Grand Day Out
Režie: Nick Park, Velká Británie, 1989, 23 min
 

číst dále

Animace je legrace I

St 11/5/2022
09.30-10.19
volných míst: 24
Cinema City 4

Zvědavost a zázraky

56 min

Svět je plný dobrodružství a nových objevů, stačí se jen pořádně dívat!

Vychutnejte si devět zábavných animovaných filmů plných barev v pásmu sestaveném distribuční společností interfilm Berlin ve spolupráci s Mezinárodním festivalem krátkých filmů pro děti KUKI.

Můžete se těšit na malování se šneky a na magickou lupu, kouzelný závod na kolech přes les, kamarády na dopisování, co bydlí pěkně daleko, na legrační deštníky a srandovní ptáčky. Tyto krátké, veselé a nápadité filmy vyprávějí laskavé příběhy o přátelství, chytrých nápadech a malých výzvách. Nezapomenutelný filmový zážitek nejen pro děti!

Ptáček a včely / Der kleine Vogel und die Bienen
Režie: Lena Von Döhren, Německo, 2020, 5 min
 
Kloboučík / Czapu Czipu
Režie: Tomasz Glodek, Bogna Sroka-Mucha, Polsko, 2014, 5 min
 
Sněhová vločka / Schneeflocke
Režie: Natalia Chernysheva, Rusko, 2012, 6 min
 
Lupa / Die Lupe 
Režie: Nazgol Emami, Německo, 2017, 11 min
 
Šnečí malování / Snail the Painter 
Režie: Manuela Vladić-Maštruko, Chorvatsko / Croatia, 2018, 8 min
 
Zelený pták / The Green Bird 
Režie: Pierre Perveyrie, Maximilien Bougeois, Marine Goalard, Irina Nguyen-Duc, Quentin Dubois, Francie, 2017, 7 min
 
Deštník / Paraplü
Režie: Markus Kempken, Německo, 2008, 3 min
 
Hnízdo / Nest 
Režie: Sonja Rohleder, Německo, 2019, 4 min
 
Poslední podzimní den / Le dernier jour d’automne
Režie: Marjolaine Perreten, Švýcarsko, Francie, Belgie, 2019, 7 min
 

číst dále

Zvědavost a zázraky

St 11/5/2022
09.30-10.26
volných míst: 42
Severočeské muzeum

Velká sýrová loupež

Václav Bedřich | Československo, West Germany | 1986 | 50 min

V jednom starém kině bydlely tři myši. Živily se, jak se dalo, a každý den se zadarmo podívaly na film. A protože v kině často dávali klasické filmy jako Velkou vlakovou loupež, přestalo myši bavit sbírat po divácích spadané buráky nebo ožírat svačinu v promítačově kabině. „Viděli jsme v desítkách filmů, jak se dělají poštovní vozy a trezory. Máme na víc,“ prohlásil jednoho dne vůdce party, velký tvrdý Marvin, a to přesto, že nikdo z nich ještě v životě kino neopustil a vnější svět znali všichni pouze „z bijáku“. Stejně se ale tito tři malí dobrodruzi pustili do organizace největší sýrové loupeže všech dob. Začalo tak dobrodružství se vším, co k němu patří – třeba s kocourem Giovannim, který bydlel ve velkoobchodě se sýrem. Nakonec si myšky zahrávaly i s opravdovou policií.
Milý, vtipný a také napínavý středometrážní film, který vznikl jako adaptace francouzské předlohy, zaručeně vtáhne i dospělé diváky. Hlavní hrdiny skvěle namluvili Josef Dvořák, Petr Nárožný a Luděk Sobota a režisér Václav Bedřich ho natočil v koprodukci se západním Německem, což se v předrevoluční době mnoha filmům nepoštěstilo.

číst dále

Velká sýrová loupež

St 11/5/2022
10.00-10.50
volných míst: 150
Kino Varšava

So 14/5/2022
16.30-17.20
volných míst: 87
Cinema City 1 - sál ČT

Ukrajinská animace pro děti

40 min

Přemýšleli jste někdy nad tím, co asi všechno zažil most, po kterém často chodíte? Nebo co se děje v lese, když se při procházce raději koukáte do mobilu? Specifická poetika, různé výtvarné přístupy i odkazy na nelehkou realitu, se kterou se naši hrdinové vždy poperou. Tak jako v závěrečném snímku Válka, která změnila Rondo, kde mírumilovné bytosti napadne zlá síla. Ty ale společnými silami a vynalézavostí svůj svět plný kvetoucích rostlin opět obrodí. Pásmo krátkých filmů od mladých ukrajinských animátorů bez dialogů jsme sestavili ve spolupráci s kyjevským festivalem Linoleum.

Cat’n’Bat – Evoluce 
Režie: Sasho Danylenko, 2021, 2 min
 
Osamocená / Сама собі тут
Režie: Anna Dudko, 2019, 5 min
 
Lesní písnička / Лісова Пісня
Režie: Andrey Naumenko, 2019, 2 min
 
Labyrint-město / Лабіринт
Režie: Stepan Koval, Oleksandr Kolodii, 2017, 8 min
 
Slib / Обіцянка
Režie: Irina Harkavets, 2020 3 min
 
Most do města / Примостився міст до міста
Režie: Klym Klymchuk, 2021, 4 min
 
Válka, která změnila Rondo / Війна, що змінила Рондо
Režie: Olha Havrylova, 2021, 15 min
 
vše: Ukrajina 

číst dále

Ukrajinská animace pro děti

St 11/5/2022
11.00-11.40
volných míst: 62
Severočeské muzeum

Animace je legrace II

různí / various | 52 min

Zatímco některé animované pohádky bývají spíše vážnější, strašidelné nebo edukativní, jiné mají dětské diváky hlavně pobavit a rozesmát. Právě takové filmy jsme soustředili do tohoto programu, a to s ohledem na festivalové téma humoru v animaci a také, jak je naším zvykem,⁠ s ohledem na kvalitu. Mistry animované komedie bychom našli například v britském studiu Aardman Animations, z jehož dílny pochází jak Ovečka Shaun, tak populární Wallace a Gromit. Filmy jsou provedené plastelínovou animací, pohrávají si s různými filmovými žánry a nešetří originálními gagy. Notná dávka humoru ale nechybí ani v uváděných českých (československých) pohádkách. Zcela ojedinělým fenoménem jsou příhody dvou nešikovných kutilů Pata a Mata, z nichž uvádíme jeden z novodobých dílů. Jemnější humor pak nabídne epizoda z málo uváděného večerníčku Kotě z Kocourkova. Jiřina Pěčová, střihačka této humorné pohádky, si letos z Anifilmu odváží Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu.

Ovečka Shaun: Shaun farmářem / Shaun the Sheep: Shaun the Farmer 
Režie: Andy Symanowski, Velká Británie, 2007, 7 min
 
Kotě z Kocourkova: Kočičí hlouposti
Režie: Libuše Čihařová, Československo, 1992, 8 min
 
Pat a Mat: Ucpaný komín
Režie: Marek Beneš, Česká republika, 2018, 7 min
 
Wallace a Gromit: Nesprávné kalhoty / Wallace & Gromit: The Wrong Trousers
Režie: Nick Park, Velká Británie, 1993, 29 min

číst dále

Animace je legrace II

St 11/5/2022
12.30-13.22
volných míst: 207
Cinema City 1 - sál ČT

So 14/5/2022
11.00-11.52
volných míst: 59
Severočeské muzeum

Dva mrazíci

Jiří Trnka | Československo | 1954 | 12 min

Jediným dabingem umělecké dráhy Vlasty Buriana je ztvárnění mrazíka Rudonosky v Trnkově ploškovém filmu Dva mrazíci. Král komiků namluvil snímek v tandemu se svým kolegou a častým spolupracovníkem Janem Werichem. Oba umělci mu tak dodali nezapomenutelný šmrnc, společně s Trnkovým originálním výtvarným zpracováním a prací jeho dvorních animátorů Stanislava Látala, Břetislava Pojara, Jana Karpaše či Josefa Klugeho.

číst dále

Dva mrazíci

St 11/5/2022
12.30-14.20
volných míst: 76
Severočeské muzeum

Ne 15/5/2022
13.00-14.50
volných míst: 119
Cinema City 4

Byl jednou jeden král…

Bořivoj Zeman | Československo | 1954 | 98 min

Nestárnoucí pohádka, která byla a je stále oblíbená, a to i přes dobovou ideologii, která se do ní otiskla. Původní příběh Boženy Němcové známý pod názvem Sůl nad zlato natočil režisér Bořivoj Zeman po svém. Na scénáři spolupracoval mimo jiné s Jiřím Brdečkou, ovšem podobu a vyznění trikového filmu také výrazně ovlivnilo herecké umění a situační komika dua Jan Werich a Vlasta Burian. 
Příběh se odehrává v malém království, kde je vládcem král Já I. (v podání Wericha) a jeho rádcem komický Atakdále (v podání libereckého rodáka Buriana). Přestože král svou zemi přehlédne dalekohledem, raději by už své království předal jedné ze svých dcer a odpočíval. Jenže dcery má tři a není snadné vybrat jedinou, když je má rád všechny stejně. A tak se dcer zeptá, jak mají rády ony jeho, a chce nástupkyni vybrat podle jejich odpovědí. Když ale nejmladší Maruška prohlásí, že otce miluje jako sůl, příběh nabere jiný směr. Král je natolik rozhořčen, že Marušku vyžene. Zároveň zakáže používání soli v celé zemi, a zatímco se Maruška ukrývá v lese, v království se dějí věci jinak, než by si pan král přál. 
Výtvarníkem snímku nebyl nikdo jiný než Jiří Trnka a filmové triky měl na starosti Vladimír Novotný. Ve filmu kromě Wericha a Buriana excelují další herci, například Lubomír Lipský nebo Miloš Kopecký.

číst dále

Byl jednou jeden král…

St 11/5/2022
12.30-14.20
volných míst: 76
Severočeské muzeum

Ne 15/5/2022
13.00-14.50
volných míst: 119
Cinema City 4

Smíchem přehlušit svět

různí / various | 75 min

V životě poměrně často nastanou situace, se kterými nemáme šanci něco dělat. Možnosti, jak může v těchto momentech reagovat obyčejný člověk, jsou omezené. Účinnou psychologickou obranou je paradoxně radost. I v těch nejděsivějších chvílích se lidstvo dokázalo smát svému osudu a animátoři to po dekády dokazují.
V protiválečných filmech je tento paradox nejmarkantnější. Smích nebo spíš výsměch se využíval jako zbraň za 2. světové války. Zatímco ve Spojených státech proti nacismu bojoval Kačer Donald, v Praze to byl Pérák. Rafinovanější, tzv. přehlížecí strategii, volí hrdinové tváří tvář studené válce v brilantním kousku kanadského National Film Board.

Vojenské konflikty častou vedou k migraci a s jejími následky je opět často nelehké se vypořádat jinak než s nadhledem. Ale problémům, kterým je potřeba se dostatečně vysmát, je pochopitelně celá řada. Někdy třeba fakt blbě bydlíte (na konci světa, ve špatné zemi a tak dále) nebo se jen snažíte udělat pěknou fotku. Úlevu z nesmyslnosti světa, z malosti a omezenosti, pak může přinést jedině adekvátní odpověď v podobě dadaismu od pythonovsky subverzivního Terryho Gilliama.

Vracím se domů / Coming Home
Režie: Benjamin Swiczinsky, Austria, 2019, 4 min

Vůdcova tvář / Der Fuehrer’s Face 
Režie: Jack Kinney, Ben Sharpsteen, United States, 1943, 8 min

Učytel angličtiny / The English Teecher
Režie: Andy London, Spojené státy, 2018, 19 min

Tam na konci světa / Au bout du monde  
Režie: Konstantin Bronzit, Francie, 1999, 8 min
 
Selfíčka / Sefies 
Režie: Claudius Gentinetta, Švýcarsko, 2018, 4 min

Velký neklid / The Big Snit 
Režie: Richard Condie, Kanada, 1985, 10 min

Storytime 
Režie: Terry Gilliam, Velká Británie, 1968, 8 min

Pérak a SS
Režie: Jiří Trnka, Jiří Brdečka, Československo, 1946, 13 min 

číst dále

Smíchem přehlušit svět

St 11/5/2022
15.00-16.15
volných míst: 165
Kino Varšava

So 14/5/2022
14.00-15.15
volných míst: 42
Severočeské muzeum

Východní přísliby: Ukrajina

64 min

Východní přísliby jsou novou sekcí Anifilmu, prostřednictvím které budeme mapovat výjimečnou tvorbu přicházející od východních hranic Evropy.  Letošní první zastavení je z pochopitelných důvodů věnováno ukrajinské animaci. Tamní autoři se v posledních přibližně sedmi letech čím dál častěji objevují ve výběrech prestižních festivalů. Úspěchy sklízejí také v online prostředí, protože se často vedle filmů orientují i na gifové umění, jingly, videoklipy apod.
Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto proudu je náš letošní porotce Stas Santimov. Z jeho dosavadní tvorby na poli hudebního videa a filmu uvidíte v rámci tohoto programu vše. Z generace nových ukrajinských animátorů je jeho vidění asi nejtemnější, což podtrhuje jeho záliba v morbidních, makabrózních scenériích. V jeho oživlých nočních můrách není logicky moc prostoru pro světlé barvy a odstíny. Těmi se naopak prezentuje většina jeho soukmenovců jako Oksana Kurmaz nebo Mykyta Lyskov. Ten se díky svému mistrovskému kousku Vroucí láska, který v posledních měsících získal díky jasným politickým narážkám druhý život, stal vlajkonošem nové ukrajinské animace. Velkou osobností, která má na výrazné barevnosti a vyšinuté stylizovanosti postav založený svůj styl, je ve Spojených státech usazená Nata Metlukh. Libuje si v bizarních, absurdních situacích pokrouceně zrcadlících naši společnost. I jejím filmům otevírají již řadu let brány největší festivaly (v letošní soutěži Anifilmu má hned dva filmy). Protipólem je pak kontemplativnější tvorba Anny Dudko, inklinující k motivům spjatým s přírodou. Její starší snímek a také několik dalších ukrajinských tvůrců můžete objevit i v rámci pásma pro děti, které uvádíme. Slava Ukrajini!

Náboje / Bullets (The Preschool Poets project)
Režies: Nancy Kangas, Josh Kun, Spojené státy, 2018, 1 min
 
Eluvium: Regenerative Being
Režie: Stas Santimov, Ukrajina, 2018, 7 min
 
Pura Vida
Režie: Nata Metlukh, Estonsko, 2018, 10 min
 
Elohim: Connect
Režie: Oksana Kurmaz, Ukrajina, Spojené státy, 2018, 3 min
 
Sběratel / The Collector
Režie: Stas Santimov, Ukrajina, 2014, 1 min 
 
Paper or Plastic
Režie: Nata Metlukh, Spojené státy, 2019, 9 min
 
DK: Youth Club
Režie: Stas Santimov, Ukrajina, 2013, 2 min
 
Hluboká voda / Глибока вода
Režie:  Anna Dudko, Ukrajina / Ukraine, 2020, 6 min
 
Becoming Human
Režie: Oksana Kurmaz, Ukrajina, 2020, 1 min
 
Techno #1
Režie: Mykyta Lyskov, Ukrajina, 2020, 4 min
 
Náhradník / The Surrogate
Režie: Stas Santimov, Ukrajina, 2020, 6 min
 
Vroucí láska / Кохання
Režie: Mykyta Lyskov, Ukrajina, 2019, 14 min

číst dále

Východní přísliby: Ukrajina

St 11/5/2022
15.30-16.34
volných míst: 69
Severočeské muzeum

So 14/5/2022
14.00-15.04
volných míst: 147
Kino Varšava

V noční kuchyni

Gene Deitch | Spojené státy | 1987 | 8 min

Imaginativní a nepříliš známý film z dílny legendárního Genea Deitche, který české publikum nemělo zatím mnoho příležitostí vidět. Malý chlapec se v tomto surreálním příběhu propadá ve spánku do noční kuchyně, kde už na něj čekají kuchaři. V říši snů se může stát cokoliv a upečen může být kdokoliv…

číst dále

V noční kuchyni

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Čtyři lásky

Česká republika | 2003 | 6 min

Krátký, ale poučný film, po jehož zhlédnutí se ženy dozvědí, že láska je cit, který provází muže po celý život, a muži se přesvědčí o tom, že milovat mohou od kolébky až do smrti. Pavel Koutský pojal svůj autorský film (jak je ostatně jeho zvykem) s groteskní nadsázkou a využitím filmové zkratky. Výrazně také zapojil animaci reálných předmětů.

číst dále

Čtyři lásky

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Ať žije myš

Pavel Koutský | Česká republika | 1993 | 6 min

Groteska Ať žije myš propojující kreslenou animaci s hranou akcí patří ke starším filmům z dílny Pavla Koutského. Odvěký boj kočky s myší je tu pojat s originalitou autorovi vlastní. Což v tomto případě znamená, že se jedná o podobenství, které se vtipně strefuje do lidského pokrytectví.

číst dále

Ať žije myš

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Kamil Jasmín: Na tu svatbu

Václav Blín | Česká republika | 2002 | 3 min

Poněkud zběsilý, ale o to zábavnější kolážovitý videoklip vytvořil Václav Blín. Na vesnickou veselku se sjíždějí hosté a vrhají se v taktu dechovky, s pivem v jedné ruce a s jelitem ve druhé, do víru divoké zábavy, která potrvá až do kuropění.

číst dále

Kamil Jasmín: Na tu svatbu

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Automat

Lucie Štamfestová | Česká republika | 2004 | 8 min

Absolventský film Lucie Štamfestové, někdejší studentky pražské VŠUP. Znepokojivý a ponurý příběh o tom, že všechno má svou cenu. Režisérka a animátorka se později věnovala dalším autorským projektům, seriálové tvorbě i knižní ilustraci.

číst dále

Automat

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Hypnagogia

Magdalena Hejzlarová | Česká republika | 2017 | 5 min

Snímek Hypnagogia je svěžím experimentem, jenž kombinuje abstraktní výjevy s postupy tradičního anidoku. Poetickým a dokumentárním způsobem zobrazuje stav těsně před usnutím a popisuje vizuální a senzorické jevy, které zažíváme, když překračujeme hranici mezi bděním a spánkem.

číst dále

Hypnagogia

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Patrik

Gene Deitch | Velká Británie | 1973 | 7 min

Patrick prochází tržištěm, kde ho nic nezaujme, dokud mu vetešník nenabídne housle. Když začne Patrick hrát, začnou se dít magické a fantastické věci. Další z méně známých filmů režiséra Genea Deitche, na němž se Jiřina Pěčová podílela jako střihačka. Film je adaptací stejnojmenné dětské knihy Quentina Blakea.

číst dále

Patrik

St 11/5/2022
17.00-18.13
volných míst: 160
Kino Varšava

Ne 15/5/2022
10.00-11.13
volných míst: 177
Kino Varšava

Looney Tunes: Variace a inspirace

různí / various | Spojené státy | 83 min

Stejně jako všechny hollywoodské animáky čerpaly inspiraci od Disneyho, byl i Bugs Bunny částečně inspirován zajícem z Disneyho filmu Želvák a zajíc. Ale když se Bugs objevil v kresleném filmu založeném na stejné bajce, šlo o mnohem cyničtější a násilnější film, než kdy udělal Disney.

Vedení studia Warner Bros. nechávalo svým režisérům mnohem volnější ruku, než by měli u Disneyho. Například filmy Děsná dvojka od Boba Clampetta a Tweety a dva kocouři od Frize Frelenga jsou dvě velmi odlišná zpracování stejného námětu od Warrena Fostera o dvou kocourech snažících se ulovit Tweetyho.

Fenomén Looney Tunes se snažila napodobit celá řada dalších studií. S jednou z nejlepších imitací přišli herec Mel Blanc a režisér Frank Tashlin ve filmu Liška a hrozny, jehož příběh o opakovaném selhání použili sami Warner Bros v sérii o Ptáku uličníkovi.

Dokonce i United Productions of America, oproti jejichž ambiciózním filmům jako např. Tramtadadá vypadaly filmy od Warner Bros. staromódně, se nechali ovlivnit stylizovaným pohybem a dobovým nádechem Doverských hochů od Chucka Jonese.

Na konec pásma jsme zařadili také tři různé přístupy k postavě Kačera Daffyho: protivník Prasátka Porkyho ve filmu Ty patříš k filmu, hrdina druhé světové války v Bombarďáku Daffym a typická filmová postava trýzněná svým tvůrcem v Kačerovi na zbláznění.

Želvák a zajíc / The Tortoise and the Hare 
Režie: Wilfred Jackson, 1934, 8 min
 
O chlup první / Tortoise Wins by a Hare 
Režie: Bob Clampett, 1943, 8 min
 
Děsná dvojka / A Gruesome Twosome
Režie: Bob Clampett, 1945, 7 min

Tweety a dva kocouři / Putty Tat Trouble
Režie: Friz Freleng, 1951, 7 min

Liška a hrozny / The Fox and the Grapes 
Režie: Frank Tashlin, 1941, 7 min

Běžec a vztekloun / Fast and Furry-ous
Režie: Chuck Jones, 1949, 7 min

Doverští hoši / The Dover Boys at Pimento University
Režie: Chuck Jones, 1942, 9 min

Tramtadadá / Rooty Toot Toot 
Režie: John Hubley, 1951, 7 min 

Ty patříš k filmu / You Ought to Be in Pictures
Režie: Friz Freleng, 1940, 9 min

Bombarďák Daffy / Plane Daffy 
Režie: Frank Tashlin, 1944, 7 min

Kačer na zbláznění / Duck Amuck
Režie: Chuck Jones, 1953, 7 min

vše: Spojené státy

číst dále

Looney Tunes: Variace a inspirace

St 11/5/2022
19.00-20.23
volných míst: 159
Kino Varšava

Pá 13/5/2022
15.00-16.23
volných míst: 97
Cinema City 4

Parodie pohádek

různí / various | 65 min

Pohádky jsou ideálním materiálem k parodování ve všech formách umění. A ani animovaný film, který pro mnohé představuje právě pohádky, nemohlo revidování pohádkových motivů minout. Je to dokonce nesmírně oblíbená kratochvíle, kterou si užívají jak začínající tvůrci animovaných filmů, tak zavedení režiséři. První takový příklad v našem programu je již ze 30. let minulého století a pohádky nezůstávají ušetřeny dodnes.
Jsou plné jinotajů a jejich interpretaci se věnuje řada seriózních rozborů. Často přímo vybízejí k znesvěcení. Podprahové, brutální a začasto sexuální motivy ukryté v pohádkových příbězích dráždí tvůrce, kteří v duchu postmoderny právě na nich stavějí své re-interpretace. Někdy u notoricky známého příběhu přidají jen trochu na rychlosti, jindy si pohrají s barvami a z Karkulky je najednou vraždící monstrum či alespoň mistr karate. A jak to s pohádkovými postavami dopadlo, když zestárly? Ani tohoto tabuizovaného tématu se animátoři nezaleknou. Protože jsme v animaci a v kouzelném světě pohádek, černý humor může být vždycky ještě černější.
Studnice materiálu k zesměšňování asi jen tak nevyschne, protože „seriózních“ animovaných pohádek se na nás valí stále dost a animátoři z „odvrácené strany“ si na ně už brousí zuby. Jedním si ale můžeme být jisti – nebude to hezká podívaná. Z pohádky se stane horor mávnutím kouzelného proutku.

Červená karkulka zrychleně / Fast Forward Little Red Riding Hood 
Režie: Sjaak Rood, Nizozemí, 2010, 2 min

Betty Boop – Sněhurka / Betty Boop in Snow-White 
Režie: Dave Fleischer, Spojené státy, 1933, 7 min

Šípková Růženka podle babičky O’Grimmové / Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty 
Režie: Nicky Phelan, Irsko, 2008, 6 min

O Červené karkulce
Režie: Martina Holcová, Česká republika, 2017, 5 min

Rapunzel 
Režie: Jay Silver, Kanada, 2004, 1 min

Černá karkulka / Czarny Kapturek
Režie: Piotr Dumała, Polsko, 1983, 5 min

Šípková Růža / Sleeping Betty 
Režie: Claude Cloutier, Kanada, 2007, 9 min

Krvavé pohádky
Režie: Tereza Kovandová, Česká republika, 2018, 8 min

Žhavá Karkulka / Red Hot Riding Hood 
Režie: Tex Avery, Spojené státy, 1943, 7 min

Ohryzek / Le Trognon de Pomme
Režie: Mathilde Remy, Belgie, 2015, 6 min
 
3 Misses 
Režie: Paul Driessen, Nizozemí, 1998, 11 min

číst dále

Parodie pohádek

St 11/5/2022
20.00-21.05
volných míst: 66
Severočeské muzeum

Pá 13/5/2022
17.00-18.05
volných míst: 130
TUL - Aula G

Chuck Steel: Noc vampíčů

Mike Mort | Velká Británie | 2018 | 89 min | EN

Zapomeňte na Chucka Norrise, teď je tu Chuck Steel! Nejlepší polda, co kdy kráčel po týhle zatracený planetě! Chuck Steel je neohrožený hrdina jako vystřižený z béčkových (a céčkových – zvolit lze takřka libovolné písmeno abecedy) bijáků a seriálů 80. let. Chuck má zkrátka všechno, co má pořádný osmdesátkový polda mít – svaly, hubu plnou drsných řečí, bouchačku (hodně bouchaček), nesmlouvavý přístup k nepřátelům a taky jedno velké trauma. Před rokem totiž přišel o ženu. Jak ale říká jeho šéf: „Tohle není rok 1985. Tohle je rok 1986!“ A v roce 1986 není čas na sentiment. Chuck a jeho průběžně umírající parťáci musejí přijít na kloub dost podivné věci. Ve městě se množí nevšední případy úmrtí a zranění. V nemocnici například skončí žena postupně se proměňující v odporné stvoření noci – něco mezi ochlastou a upírem. Přestože se nebezpečí upírů likvidujících podnapilé občany města zprvu zdá být naprostým blábolem starobylého děduly – lovce monster, musí Chuck nakonec připustit, že se děje cosi podivného. Podaří se mu zachránit svět před dědictvím transylvánských upírů, kteří byli vytlačeni na okraj společnosti a doufají v triumfální návrat pod vedením svého mistra? Nebo skončí vycucaný do poslední kapky krve jako levný krabičák z večerky? Tahle divoká jízda nevynechá (a nezesměšní) jediné filmové klišé a schéma, aniž by přitom nepotěšila zcela očividnou láskou k filmovým zhůvěřilostem.

číst dále

Chuck Steel: Noc vampíčů

St 11/5/2022
20.30-21.59
volných míst: 138
Malé divadlo

So 14/5/2022
23.30-00.59
volných míst: 130
Kino Varšava

Zpívej 2

Garth Jennings | Spojené státy | 2021 | 110 min | ZDARMA / Free Entry

Kdo chce moct říct, že v šoubyznysu skutečně prorazil, musí mít vlastní vystoupení v Redshore City, hlavním městě zábavy. Jenže tam to má pevně pod kontrolou nelítostný vlk Jimmy Crystal, bez jehož souhlasu nemůžete ve městě ani otevřít pusu, natož abyste zazpívali. Koalák Buster Moon sice má ve svém týmu hvězdnou pěveckou sestavu (dikobrazí rockerka Ash, plachá slonice Meena, citlivý gorilák Johnny nebo věčně provokující čuně jménem Gunter), ale i tak je skoro jisté, že konkurz u Jimmyho Crystala skončí totálním krachem. A tak Buster pořádně zariskuje (ostatně v prvním díle mu to opakovaně vycházelo) a znuděnému Crystalovi slíbí, že když bude moci v jeho městě nazkoušet show, obsadí do ní největší žijící hudební legendu, lva Claye Callowaye. Potíž je v tom, že Calloway už léta žije v ústraní, zásadně nevystupuje a asi poslední, kdo by ho k tomu přemluvil, je jeden otravný koalák. Jenže Buster razí zásadu, že jen opravdu velké sny mají nějakou cenu, a pro jejich splnění je ochoten udělat opravdu cokoliv.

číst dále

Zpívej 2

St 11/5/2022
21.00-22.50
Náměstí Dr. E. Beneše

Pohádky střižené dětem na míru

různí / various | Československo, Česká republika | 51 min

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnáší střihačka Jiřina Pěčová. Většina její tvorby je věnovaná dětem. Jiřina spolupracovala na mnoha známých, klasických českých (československých) večerníčcích. Jejich výběr, doplněný Kuchyňskými pohádkami, vám přinášíme v tomto programu. Dozvíte se, jak králíci z klobouku jezdí na bruslích, jak se narodil brouček, jak víla Amálka obrátila potok nebo jak se Žofka stala ředitelkou zoo.

Závěrečné Kuchyňské pohádky k večerníčkové ani seriálové tvorbě nepatří. Jedná se o loutkový film Vojtěcha Domlátila, někdejšího studenta VŠUP. V této originální pohádce ožívá kuchyně zapomnětlivé babičky. Slánka, Cukřenka a další pomocníci se snaží napravit to, co babička nechtěně pokazila, zatímco v lednici nevrle vyčkává obávaný rapper Tatarka.

Bob a Bobek: ⁠Na bruslích
Režie: Václav Bedřich, Československo, 1979, 7 min
 
Broučci:⁠ Narodil se brouček
Režie: Vlasta Pospíšilová, Česká republika, 1995, 8 min
 
Říkání o víle Amálce:⁠ Jak obrátila potok
Režie: Václav Bedřich, Československo, 1975, 7 min
 
Kotě z kocourkova:⁠ Jak medvěd vařil povidla
Režie: Libuše Čihařová, Československo, 1992, 7 min
 
Hugo z hor:⁠ Sešup
Režie: Miroslav Kačena, Československo, 1987, 8 min
 
Žofka a její dobrodružství:⁠ Jak se Žofka stala ředitelkou zoo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek, Československo, 1988, 7 min
 
Kuchyňské pohádky 
Režie: Vojtěch Domlátil, Česká republika, 2013, 7 min
 

číst dále

Pohádky střižené dětem na míru

Čt 12/5/2022
08.30-09.21
volných míst: 169
Cinema City 1 - sál ČT

Ne 15/5/2022
09.00-09.51
volných míst: 124
Cinema City 4

Příhody nezbedných zvířátek

různí / various | 40 min

Oblíbený finský seriál z programu Příhody nezbedných zvířátek převzala do svého vysílání Česká televize, a tak jej dětští diváci budou možná už i znát. Pásmo je určeno pro nejmenší diváky, příběhy jsou úsměvné, nekomplikované a zároveň nemluvené.

Seriál Pikkuli je hravý a jeho hrdinou je malý, bezstarostný ptáček. Jeho rozmanité příběhy jsou vyprávěny zcela beze slov, v pestrých barvách a naprosto srozumitelně i pro ty nejmenší diváky. Seriálu předcházela série dětských knih od stejných autorů.

Režie: Metsämarja & Antti Aittokoski, Finsko, 2015

číst dále

Příhody nezbedných zvířátek

Čt 12/5/2022
10.30-11.10
volných míst: 0
Severočeské muzeum

Shrek

Vicky Jenson, Andrew Adamson | Spojené státy | 2001 | 90 min

Už je tomu víc než dvacet let, co do kin vtrhl fenomenální Shrek a s neohrožeností zlobra razil cestu dalším celovečerním filmům animovaným 3D počítačovou technikou. Ve sféře animovaných blockbusterů brzy technika 3D počítačové animace převládla a světová distribuce záhy zažila – a dodnes zažívá – vlnu těchto filmů. Trend byl pozorovatelný už před uvedením Shreka, nicméně nebývalý úspěch této rodinné komedie dominanci celovečerního „třidéčka“ potvrdil a tím sehrál i určitou historickou úlohu. Technologie od té doby značně pokročily, takže znalcům a fandům 3D počítačové animace může Shrek v tomto ohledu už připadat zastaralý. Zato originální pojetí příběhu se specifickým humorem neztratilo nic ze svého půvabu a dělá ze Shreka moderní, nestárnoucí pohádku.
Hlavní hrdina Shrek, zelená obluda žijící samotářským životem ve svém příbytku v bažině, pátrá se svým kamarádem, ukecaným oslíkem, po princezně Fioně. Zlobrovi přitom nejde – alespoň zpočátku – o samotnou princeznu. Za její záchranu chce od intrikána Lorda Farquaada získat zpět svou milovanou bažinu.
Tvůrci si výborně pohráli s pohádkovými stereotypy. Princezna je sice půvabná, ale i divoká a odvážná, zachránce Shrek má k vysněnému princi na míle daleko (navíc se zprvu jeví jako antihrdina), království vládne zakrslý lord. Tento dnes již kultovní film o tom, jak důležité je přijmout sám sebe, je navíc prošpikovaný mnoha parodickými a ironickými prvky. V originále propůjčili hlavním postavám své hlasy herci Mike Myers, Eddie Murphy a Cameron Diaz.

číst dále

Shrek

Čt 12/5/2022
11.00-12.30
volných míst: 137
Malé divadlo

Nenaděláš nic

různí / various | 70 min

Ať už jsou hrdiny lidé, ptáčci, štíři, kočičky, lední medvědi nebo třeba koloušek Bambi, tento blok krátkých filmů vám dokáže, že na počtu končetin nezáleží. Všichni máme totiž společné něco, na co my lidé často zapomínáme a co o sobě dá vědět obvykle v těch nejabsurdnějších situacích. Patří sem například klidné posezení na elektrickém vedení, které naruší bezelstný kolemletící pták v oscarovém filmu Pro ptáčky, nebo okamžiky zoufalství, kdy se člověk snaží odnaučit kouřit podle návodu Billa Plymptona. Dále pak třeba oslavy narozenin, jako je ta Bobova v klasickém snímku Alison Snowden a Davida Finea, nebo obdržení daru v podobě rozkošného koťátka schopného dohnat obdarovaného k šílenství. Počítá se mezi ně i nepravděpodobné přátelství Bostona s Chesterem od Granta Koltona a srážka s kulturou „úspěchu za každou cenu“ v prodejně dlaždic Marion Ichard. Palčivou přítomnost této pro nás všechny společné věci můžeme cítit při telefonátech v podání Thomase Kneffela a v každodennosti Yes-People z dalekého Islandu. Své o ní vědí také obyvatelé jedné britské zoo v geniálním mockumentu Pohodlíčko z dílny studia Aardman Animations, kde zvířata promlouvají hlasy reálných lidí popisujících svůj domov. Pokud ještě stále netušíte, o čem mluvíme, snad napovíme filmem Bambi potká Godzillu a svědectvím z jedné svatby od Joanny Quinn. Stále nic? Řeč je… o životě. Asi jste čekali něco objevnějšího, že? Smůla. Nenaděláš nic.

Pro ptáčky / For the Birds
Režie: Ralph Eggleston, Spojené státy, 2000, 3 min
 
25 způsobů, jak přestat kouřit / 25 Ways to Quit Smoking
Režie: Bill Plympton, Spojené státy, 1989, 5 min
 
Jmenoval se Boston / By the Name of Boston
Režie: Grant Kolton, Spojené státy, 2015, 2 min
 
Yes-People
Režie: Gísli Darri Halldórsson, Island, 2019, 9 min
 
Bobovy narozeniny / Bob’s Birthday
Režie: Alison Snowden, David Fine, Kanada, Velká Británie, 1993, 12 min
 
Bambi potká Godzillu / Bambi Meets Godzilla
Režie: Marv Newland, Spojené státy, 1969, 2 min
 
Crrr, crrr! / Rrring Rrring!
Režie: Thomas Kneffel, Německo, 2015, 6 min
 
Pohodlíčko / Creature Comforts
Režie: Nick Park, Velká Británie, 1989, 5 min
 
Kocourek se vrátil / Cat Came Back
Režie: Cordell Barker, Kanada, 1988, 7 min
 
Vyčerpaní / Pumped Up
Režie: Marion Ichard, Francie, 2017, 4 min
 
Gelbart: March of the Thinking Machines
Režie: Adi Gelbart, Německo, 2019, 4 min
 
Sny a touhy: Rodinné vazby / Dreams and Desires: Family Ties
Režie: Joanna Quinn, Velká Británie, 2006, 10 min

číst dále

Nenaděláš nic

Čt 12/5/2022
14.00-15.10
volných míst: 154
Malé divadlo

So 14/5/2022
17.30-18.40
volných míst: 47
Severočeské muzeum

Ostravský rebel Ilja Novák

Ilja Novák | Československo, Česká republika | 56 min

Nejvýraznější osobností studia Prométheus, ostravské pobočky Krátkého filmu, byl výtvarník a režisér Ilja Novák. A téma Animace & humor je ideální příležitostí si jeho autorské krátké filmy připomenout. Takřka všechny se snaží u diváka vyvolat smích. Jak je ale pro českou animaci typické, nejde o přímočaré grotesky. Novákovy snímky se (vedle všudypřítomné ironie) pohybují po dvou často se protínajících liniích. První je černý humor, jak se přesvědčíme třeba ve snímku Veselé Vánoce aneb Karlíkovo zimní dobrodružství. Tou druhou je pak satira, a to na svou dobu velice konkrétní a drsná. Příkladem budiž Jeho excelence nebo snímek Co vy na to, pane barone?, který se dočkal nejtvrdšího cenzurního zásahu. Z tuzemské tvorby Ilja Novák, kromě nevybíravé kritiky, vyčnívá také svým dravým výtvarným vyjadřováním. I když se stylizací dosti liší, v některých momentech formálně připomíná kreslenou animaci Igora Ševčíka či Pavla Koutského. Třebaže Novák nepracuje v jedné vrstvě, úhly pohledu myšlené kamery, pohyby prostorem i střih pomocí obrazových proměn jsou rysy typické pro totální animaci. Neprávem mírně pozapomenutou tvorbu ostravského rodáka kromě tohoto pásma připomeneme dětem seriálem Klok, Kloček a pes Dingo a také na obrazovkách zcela neuváděnou ztřeštěností, večerníčkem Lux a Delux.

Naštvávači
Československo, 1980, 8 min
 
Co vy na to, pane barone?
Československo, 1984, 7 min
 
Veselé Vánoce aneb Karlíkovo zimní dobrodružství 
Československo, 1982, 10 min
 
Robinsoni
Československo, 1986, 10 min
 
Virtuóz
Československo, 1983, 7 min
 
Jeho excelence
Československo, 1985, 10 min
 
Klok, Kloček a pes Dingo:⁠ Jak chytal Kloček motýla
Česká republika / Czech Republic, 1995, 6 min
 
vše: Režie: Ilja Novák 

číst dále

Ostravský rebel Ilja Novák

Čt 12/5/2022
17.30-18.26
volných míst: 72
Severočeské muzeum

Ne 15/5/2022
15.00-15.56
volných míst: 74
Severočeské muzeum

Looney Tunes: Profese

různí / various | Spojené státy | 71 min

Každý film tohoto pásma se zaměřuje na jiný aspekt výroby animovaného filmu. Napřed se ale v Porkyho premiéře dozvíme, jak by animované filmy vypadaly, kdyby všechny profese vykonávali amatéři.

Králičí Karkulka od mistra načasování, režiséra Frize Frelenga, vyvolává salvy smíchu, když Bugs Bunny otevírá dveře synchronizovaně s hudbou. Ještě důležitější roli hraje hudba ve filmu Myšlaudace, kde úryvky hudby od Carla Stallinga vyjadřují emoce němých postav.

Ve filmu Porkyho úděl od Franka Tashlina se můžeme pokochat mistrovstvím kamerových úhlů a pozadí (navržené Mauricem Noblem) ve filmu Varovné drápky umocňuje humor a hrůzu.

Branci Daffym si můžeme všimnout, jak různí animátoři měnili vzhled a pohyb Kačera Daffyho. Ruská rapsodie je přehlídkou designu postav, mihnou se v ní totiž desítky jedinečných gremlinů nakreslených podle zaměstnanců studia Warner Bros., a avantgardní Slyšte, slyšte dává na odiv umění zvukového designéra Trega Browna.

Ve Skokanu Bugsovi ukazuje Tedd Pierce, že dobrý scénárista dokáže vymyslet nekonečné množství variací na jeden a ten samý vtip. V neposlední řadě pak herec Mel Blanc propůjčí svůj hlas čtyřem zcela odlišným postavám v úplně prvním filmu série o Kohoutu Leghornovi.

Prolog: Porkyho Premiéra / Porky’s Preview 
Režie: Tex Avery, 1941, 7 min 
Varování: Ve filmu se objevuje karikatura blackface baviče Ala Jolsona. 
 
Časování: Králičí Karkulka / Little Red Riding Rabbit
Režie: Friz Freleng, 1944, 7 min

Hudba: Myšlaudace / Mouse-Warming
Režie: Chuck Jones, 1952, 7 min 

Mise-en-scène: Porkyho úděl / Porky Pig’s Feat 
Režie: Frank Tashlin, 1943, 8 min

Kompozice a pozadí: Varovné drápky / Claws for Alarm 
Režie: Chuck Jones, 1954, 7 min

Animace: Branec Daffy / Draftee Daffy 
Režie: Bob Clampett, 1945, 7 min 

Character Design: Ruská rapsodie / Russian Rhapsody
Režie: Bob Clampett, 1944, 7 min

Zvuk: Slyšte, slyšte / Now Hear This
Režie: Chuck Jones, 1963, 7 min

Scénář: Skokan Bugs / High Diving Hare
Režie: Friz Freleng, 1949, 7 min
Varování: Bugs napodobuje stereotypní hollywoodské zobrazení rodilého Američana.

Dabing: Walky Talky Hawky
Režie: Robert McKimson, 1946, 7 min 
 
vše: Spojené státy
 

číst dále

Looney Tunes: Profese

Čt 12/5/2022
18.00-19.11
volných míst: 146
Malé divadlo

Ne 15/5/2022
13.00-14.11
volných míst: 162
Kino Varšava

Žiju s divnou osobou

Bill Plympton | Spojené státy | 1997 | 75 min

 
Film Žijou s divnou osobou patří k ranější tvorbě Billa Plymptona, ale snímek už i tak nese typický autorův rukopis i vypravěčský styl. Plympton se jako ve většině svých pozdějších filmů soustředí na vztah a sexuální napětí mezi mužem a ženou a bizarní situace v každodenním životě. Jedná se o pracný a ambiciózní projekt, který autor, jak je jeho zvykem, pojal s citem pro ty nejpodivnější detaily, s podvratným humorem a pomocí specifické, živoucí a skvěle vystínované kresby.
Milý příběh filmu se odehrává o svatební noci. Novomanželka Kerry není schopna vyrovnat se s nadpřirozenými schopnostmi, které se začnou projevovat u jejího manžela Granta. Vše, co ho napadne, se stává skutečností, a Grant nemá ponětí, kde k těmto magickým schopnostem přišel. Bill Plympton tuto celovečerní politicky nekorektní podívanou pro dospělé jako tradičně celou sám nakreslil a financoval.

číst dále

Žiju s divnou osobou

Čt 12/5/2022
19.30-20.45
volných míst: 156
Cinema City 1 - sál ČT

South Park: Peklo na zemi

Trey Parker | Spojené státy | 1999 | 78 min

Milovaná i zatracovaná seriálová partička kluků Kyle, Kenny, Cartman a Stan ze základní školy ve vidláckém americkém maloměstě má problém. Do kin právě přišel nový film jejich oblíbené kanadské dvojice komiků Terrance a Philippa, který je pro děti nepřístupný. To ale problém není, na film se jim dostat podaří. Problém je, že se díky němu naučí ta nejsprostší slova, jaká si obyvatelé South Parku dokážou představit. A děti přece nesmí mluvit sprostě! Američtí rodiče zuří a mezi USA a Kanadou vypukne válka. Kluci proto vyrazí na záchrannou misi. Osvobození zajatého Terrance a Philippa ale nebude snadné. V cestě jim budou stát jejich bigotní rodičové (v čele se sdružením Matky proti Kanadě založeným Kyleovou mámou), ke slovu ale přijde také Satan, který v mezinárodním konfliktu spatřuje naplňující se proroctví apokalypsy a příležitost chopit se vlády nad světem. K vlastní smůle však v pekle padne do oka věčně nadrženému Saddámu Husajnovi, takže ani on to nebude mít jednoduché. Film South Park: Peklo na zemi ve své tradici uráží, koho může, a utahuje si i sám ze sebe. Bez okolků přitom ale také pojmenovává nejrůznější neduhy nejen americké společnosti a takřka paradoxně směřuje k (snad opravdu vážně míněnému!) poselství o lásce a respektu. Jo a Kennyho zabijou. Parchanti.

číst dále

South Park: Peklo na zemi

Čt 12/5/2022
19.30-20.48
volných míst: 160
TUL - Aula G

Krátké animované filmy nominované na Oscara 2022

různí /various | 93 min

Oscarové nominace v roce 2021 přinesly pestrý výběr žánrů i animačních a výtvarných technik. V tomto přehledovém pásmu se podíváme za Joannou Quinn a její svéráznou kreslenou hrdinkou Beryl, stárnoucí pracovnicí z továrny posedlou kreslením. Od komediálního žánru nemůže být snad nic vzdálenějšího než chilský loutkový snímek Bestie. Film je inspirovaný skutečnými událostmi a vypráví o životě agentky tajné policie, o jejím pokřiveném vnitřním světě i poměrech ve společnosti, v níž žije. Na dvě hlavní postavy se zaměřuje příběh Boxer a baletka vyprávějící o odlišných světech baleríny Olji a boxera Jevgenije, kteří se musejí vyrovnat se svými pocity v kruté realitě. O odvaze a velkém objevování je i další snímek (tentokrát zaměřený na dětského diváka) z dílny slavných Aardman Animations. V něm se červenka Robin, kterou vychovaly myši, vydává na cestu za svými kořeny a za poznáním sebe sama. Posledním představitelem oscarových nominací je přemýšlivý hrdina snímku Stěrač předního skla. Usazený v kavárně s cigaretou v ruce se noří do úvah o nadčasovém, zásadním tématu: „Co je láska?“ Blok oscarových nominací přinášíme ve spolupráci se společností iShorts.

Jde o umění / Affairs of the Art
Režie: Joanna Quinn, Velká Británie, Kanada, 2021, 16 min
 
Bestie / Bestia
Režie: Hugo Covarrubias, Chile, 2021, 16 min
 
Boxer a baletka / Boxballet
Režie: Anton Dyakov, Rusko, 2020, 15 min
 
Robin není myš / Robin Robin
Režie: Daniel Ojari, Michael Please, Velká Británie, 2021, 31 min
 
Stěrač předního skla / Windshield Wiper
Režie: Alberto Mielgo, Španělsko, 2021, 15 min

číst dále

Krátké animované filmy nominované na Oscara 2022

Čt 12/5/2022
20.00-21.33
volných míst: 80
Malé divadlo

So 14/5/2022
14.30-16.03
volných míst: 0
Cinema City 4

Půlnoční animace: Půlnoční humory

68 min

S různými polohami komediálního žánru se setkáváme i u půlnočních filmů. A není divu. Humor, i když často poněkud zvrácený, k filmům pro otrlé neodmyslitelně patří. Když vynecháme čistě hororové snímky, pak se humor promítá do půlnočních „kraťasů“ vždy a je často extrémní, pořádně ujetý a správně peprný. A nebudete ho ušetřeni ani v tomto programu. Začneme svérázným krátkometrážním debutem fenomenálního destruktora „třidéčka“ Davida O’Reillyho. Morbidně se pak zvrtne noční posezení u ohně ve snímku Dřívka. Trochu neučesaného, punkového stylu vnese do programu Matouš Valchář s loutkovým Příběhem vánočním o prodavačce. Nechutnými absurditami se nešetří ve filmech Zmrzlina, Jazykování či BAKA!!, kterým směle konkurují zběsile potrhlé počiny Ruce jak párky a Spolubydlící. Českou republiku v programu zastupuje parodie Hurrrááá na princeznu, sled morbidních situací Chrrrrrrrrrrrrrrr či kultovní parodie na horor Bloody Merry Christmas.

RGB XYZ
Režie: David O’Reilly, Irsko, 2007, 13 min
 
Dřívka / Timber
Režie: Nils Hedinger, Švýcarsko, 2014, 6 min
 
Příběh vánoční o prodavačce
Režie: Matouš Valchář, Česká republika, 2018, 2 min
 
Spolubydlící / Roommates
Režie: Jamie Wolfe, Spojené státy, 2016, 4 min
 
Zmrzlina / Ice Cream
Režie: Lena Ólafsdóttir, Dánsko, 2016, 4 min
 
BAKA!!
Režie: Immanuel Wagner, Švýcarsko, 2010, 8 min
 
Ruce jak párky / Hot Dog Hands
Režie: Matt Reynolds, Spojené staty / United States, 2016, 7 min
 
Hurrrááá na princeznu
Režie: Jan Bubeníček, Česká republika, 1997, 4 min
 
Jazykování / The Tongueling
Režie: Elli Vuorinen, Finsko, 2010, 4 min
 
Chrrrrrrrrrrrrrrr
Režie: Jaromír Plachý, Česká republika, 2014, 4 min
 
Bloody Merry Christmas
Režie: Jan Cechl, Česká republika, 2007, 12 min

číst dále

Půlnoční animace: Půlnoční humory

Čt 12/5/2022
23.30-00.38
volných míst: 78
Kino Varšava

Mimi a Líza – Zahrada

Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová | Slovensko, Česká republika | 2022 | 65 min

Oblíbené slovenské animované hrdinky v novém celovečerním filmu! Snímek s jasně ekologickým zaměřením, jehož ústředními postavami jsou Líza a nevidomá Mimi, se teprve nedávno objevil v distribuci.
Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky. To, že jedna vidí a druhá ne, jejich přátelství nijak nekomplikuje. Naopak. Vzájemně se učí velkorysosti, toleranci a otevřenosti k celému světu a jeho pestrosti. Na dvůr jejich domu přijíždí žlutý kontejner, který sousedé začnou brzy zaplňovat starými a rozbitými věcmi. Líza je zvědavá, co vyhodí Mimi, a je překvapená, když se její kamarádka nezbavuje vůbec ničeho. Pro Mimi jsou totiž všechny staré věci doma pevnými body a malými jistotami ve tmě. Dívky pak za kontejnerem objeví tajné dveře do nádherné zahrady kouzelného Zázračníka. Idylu, která zde panuje, ale naruší Obluda, která se poskládá z vyhozených věcí, oživne, vyleze z kontejneru a začne zahradu pustošit. A nejen to – dokonce sežere Zázračníka!
Mimi s Lízou se rozhodnou zahradu a Zázračníka zachránit. Postupně zjišťují, že i k materiálním věcem je třeba přistupovat s láskou a s respektem a že každý předmět má svůj účel.
Film má zřetelné poselství: je na čase uvědomit si svou spoluodpovědnost vůči světu a aktivně ho začít přetvářet.

číst dále

Mimi a Líza – Zahrada

Pá 13/5/2022
08.30-09.35
volných míst: 109
Cinema City 1 - sál ČT

Навіть миші потрапляють в рай

Denisa Grimmová, Jan Bubeníček | Česká republika, Francie, Polsko, Slovensko | 2021 | 87 min | UK | EN tit

Історія фільму «Навіть миші потрапляють в рай» починається у 2010 році, коли режисер і художниця Деніса Гріммова отримала ідею втілити у ляльковому фільмі успішну книгу Іви Прохазкової. Її оригінальність полягає, крім іншого, також в підході до теми смерті, яку автор вміє представити дітям з легкістю і грайливістю.

Творча група взялася за цю тему з великими амбіціями, сценаристи доповнили історію іншими сюжетними лініями і персонажами, оригінальна чеська постановка перетворилася на співпродукцію чотирьох країн. Після майже десяти років підготовки, розробки, зйомок і пост-продукції на глядачів тепер чекають захоплюючі пригоди, що відбувається в основному в загробному житті. Двоє звіряток, яких їхні близькі вважають диваками або навіть аутсайдерами, мишеня Шупіто і лис Білопузик, зустрічаються після нещасного випадку в раю для звірів. Хоча за життя вони були заклятими ворогами, на небесах ми бачимо їх на спільному шляху до подолання старих печалей, до нового початку і народження непохитної дружби. Фільм пропонує не тільки незвичайну історію, сповнену сильних емоцій, але й незабутнє видовище з точки зору художнього виконання ляльок, декорацій і оточення, а також точно виконаної анімаційної роботи.

číst dále

Навіть миші потрапляють в рай

Pá 13/5/2022
10.30-11.57
volných míst: 106
Kino Varšava

Dobrodružství superhrdinů

různí / various | 52 min

Zatímco pro nejmenší diváky festivalu jsou připraveny Příhody nezbedných zvířátek, pro děti o něco starší uvádí Anifilm mix zahraničních dobrodružných seriálů s akčními hrdiny, dalo by se dokonce říct i superhrdiny. Jedná se o současnou, moderní a progresivní seriálovou tvorbu, kterou v poslední době převzala do vysílání také Česká televize. Výtvarníkem svérázného francouzského seriálu Sardinka ve vesmíru je slavný komiksový autor Joann Sfar. Seriál je adaptací jeho komiksu, podobně jako se v minulosti dočkaly filmové podoby jeho úspěšné komiksy Rabínův kocour a Malý upírek. Dále uvádíme vždy po jednom dílu z akčních, napínavých a výtvarně nápaditých seriálů Superhrdinové a Mokova neuvěřitelná dobrodružství. První je o tom, jak se naučit mít rád sám sebe a druhý o výzkumných cestách krokodýlího prince, budoucího vládce savany.

Sardinka ve vesmíru: Atomová pizza
Režie: David Garcia, Francie, 2019, 12 min
© 2019 Toon Factory – Studio Redfrog
 
Superhrdinové: Supertanečník
Režie: Norman J. LeBlanc, Francie, 2017, 8 min
© MMXVII Futurikon – Studio Redfrog. All rights reserved.
 
Mokova neuvěřitelná dobrodružství: 1. epizoda
Režie: Andrès Fernandez, Francie, 2018, 8 min
 
Sardinka ve vesmíru: Sardinka v budoucnosti
Režie: David Garcia, Francie, 2019, 12 min
© 2019 Toon Factory – Studio Redfrog

číst dále

Dobrodružství superhrdinů

Pá 13/5/2022
11.00-11.52
volných míst: 0
Severočeské muzeum

ANIMACE UMPRUM: S humorem si tykám + premiéra seriálu Wunderbaum

90 min

Animace na UMPRUM slaví v akademickém roce 2021/22 sedmdesáté narozeniny. Ve spolupráci s Národním filmovým archivem se podařilo digitalizovat celou řadu krátkých filmů, které nebylo možné na filmovém plátně vidět od dob jejich dokončení. Pásmo tak přináší opravdové lahůdky, jakými jsou třeba filmy Chameleon Václava Mergla nebo Elá hop Vratislava Hlavatého či Klobouk ve křoví Svatopluka Pitry. Poslední dva zmíněné uvádíme v obnovené premiéře. Ve výběru filmů rovněž rezonuje téma letošního Anifilmu, kterým je humor.

Wunderbaum

Co zažívá taxikář Ruslan při nikdy nekončící šichtě? Útržky z jeho života přibližuje skrze různé filmové a televizní žánry šest epizod. Každá epizoda byla vytvořena režijní dvojicí, která se postarala o děj, animaci i vizuální stránku. Začíná tak jízda pestrou paletou různých animačních i výtvarných přístupů. Seriál vznikal jako exkluzivní obsah pro i-vysílání České televize. Uvádíme i bonusové epizody.

Dobrodružství psa Kuldíka 
Režie: Svatopluk Pitra, 1956, 7 min
 
Ideál 
Režie: Jaroslava Nesvadbová-Sedlecká, 1956, 3 min
 
Klobouk ve křoví 
Režie: Svatopluk Pitra, 1956, 5 min
 
Tři kumpáni 
Režie: Jiří Hanžlík, 1956, 3 min
 
Elá hop 
Režie: Vratislav Hlavatý, 1956, 6 min
 
Chameleon 
Režie: Václav Mergl, 1962, 2 min
 
Balábilé  
Režie: Jaromír Gál, 1962, 2 min
 
Biolál z Hadránků
Režie:  Jolanta Lysková, 1962, 2 min
 
Kejklovačka 
Režie: Jana Merglová Olexová, 1964, 3 min
 
Plot a Kůň 
Režie: Dorota Janoušová, 1966, 4 min
 
Lanoli 
Režie: Eva Ménesiová, 1966, 4 min
 
Pohádka pro tlusté děti 
Režie: Eva Galová Vodrážková, 1966, 5 min
 
Jednoslabičný příběh 
Režie: Petr Poš, 1968, 5 min
 
Já nechci na Havaj 
Režie: Pavel Vošický, 1969, 1 min
 
Chvěj 
Režie: Kateřina Nováková, 1972, 4 min
 
Pozdrav 
Režie: kolektiv ateliéru, 1974, 2 min
 
vše: Československo 
 
Wunderbaum
1. Šutr 
Režie: Thanh Mai Tranová, Matej Mihalyi, 5 min
 
2. King of Ink 
Režie: Natália Peterková, Anastázie Rainischová, 4 min
 
3. Šťávy 
Režie: Ondřej Salava, Šimon Schnierer, 4 min
 
4. Slow TV 
Režie: Julie Černá, Petra Mikolášová, 3 min
 
5. Katastrofa 
Režie: Jakub Rozehnal, Josef Žárský, 4 min
 
6. Václav 
Režie: Patrik Trska, Jáchym Štulíř, 5 min
 
Bonusové epizody 
Ruslanovo ráno / Ruslan’s Morning
Režie: Jonáš Urbánek, 1 min
 
Flashback 
Režie: Tuan Trieu, 2 min
 
Vidina 
Režie: Alex Volfová, 2 min
 
Žánr Režie: Tereza Burianová, 1 min
 
vše: Česká republika, 2022
 
 

číst dále

ANIMACE UMPRUM: S humorem si tykám + premiéra seriálu Wunderbaum

Pá 13/5/2022
13.00-14.30
volných míst: 103
Kino Varšava

Chicken of the Mound

Xi Chen | Čína | 2021 | 84 min | EN

Medúza se dostane na robotickou zemi, kde sleduje několik událostí. Jednou z nich je Kuře. Poté, co Kuře vyřadí z provozu robotický obranný systém, začne skenovat okolní příběhy a vytvářet nové, které obsahují podpříběhy a minidramata. Jedna obzvláště zvědavá kuřecí larva neprošla transformací a neskryla se v jeskyni. Místo toho několikrát lehce povyrostla a nyní se potuluje po pláních a pahorcích v robotické zbroji.
Autorem formálně nejextrémnějšího celovečerního filmu poslední doby je všestranný mladý čínský umělec Si Čchen, který film vytvořil celý v podstatě sám. Hned od první vteřiny nás bez expozice vrhá do podivného světa věčného boje, aby následně vrstvil scény v divácky ne úplně vstřícném módu. Frenetické, experimentální dílo připomínající místy gameplay videa s lehkostí využívá 3D počítačovou animaci s prvky reálných záběrů. Film uvedly například festivaly v Ottawě či Annecy, nyní vám tento neobyčejný zážitek nabízí i Anifilm.

číst dále

Chicken of the Mound

Pá 13/5/2022
15.00-16.24
volných míst: 53
Severočeské muzeum

Věčné jaro

Jason Loftus | Kanada | 2022 | 86 min | ZH | EN, CS tit

Se lživými zprávami o spirituálním hnutí Fa-lun-kung, jejichž prostřednictvím čínská vláda hnutí očerňovala, se v březnu roku 2002 rozhodla skupina jeho vyznavačů vypořádat odvážným způsobem. Ve městě Čchang-čchun se jim podařilo nabourat do vysílání čínské státní televize a na několik krátkých okamžiků ukázat divákům, co Fa-lun-kung vlastně znamená. Následovalo kruté policejní pronásledování jak samotných členů nevelké odbojové skupiny, tak vyznavačů hnutí vůbec. Z města tehdy uprchl také protagonista tohoto dokumentárního filmu, komiksový kreslíř Ta-siung , který učení praktikuje. Nabourání televizního vysílání přitom on sám považoval za kontraproduktivní – situaci Fa-lun-kung to podle něj jenom zhoršilo. V Severní Americe ale potkává jediného přeživšího člena odbojové skupiny. Jejich dialog, odhalování dalších okolností, podrobností i osudů jednotlivých účastníků odbojové akce je páteří tohoto anidoku. Autoři v něm kombinují reálné záběry s animovanými pasážemi inspirovanými Ta-siungovým dílem a poutavým způsobem tak mapují tento případ boje za svobodu projevu i náboženského vyznání. Tlak z čínské strany přitom přímo pocítili i tvůrci tohoto dokumentu, když byli jejich kolegové kontaktováni čínskými úřady, aby spolupráci ukončili.

číst dále

Věčné jaro

Pá 13/5/2022
17.00-18.26
volných míst: 54
Severočeské muzeum

Šuma

Lucija Mrzljak | Estonsko | 2016 | 7 min

Absolventský film, kterým (společně s filmem Kout) Lucija Mrzljak úspěšně ukončila studium animace v Tallinu. Lucija se po té, co studovala v Záhřebu, Krakově a v Praze, vyloženě „našla“ v současném estonském animačním stylu. Její učitelé Priit a Olga Pärnovi jí předali smysl pro specificky absurdní estonský humor.

číst dále

Šuma

Pá 13/5/2022
19.00-19.44
volných míst: 154
Kino Varšava

Kout

Lucija Mrzljak | Estonsko | 2016 | 3 min

Krátká, vizuálně minimalistická hříčka v duchu typického estonského humoru pojednává o obtížném životě v rohu, kde se setkávají dva úhly. Existence se tu jeví jako velmi obtížná – zákony perspektivy a gravitace zde totiž hrají zvláštní hry, takže se celý obraz stává geometricky relativním a postavy ztrácejí pevnou půdu pod nohama.

číst dále

Kout

Pá 13/5/2022
19.00-19.44
volných míst: 154
Kino Varšava

Důkaz geniality ve čtyřech jednáních

Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak | Estonsko | 2018 | 16 min

Lidé čekají, až se objeví někdo jedinečný. Narodí se výjimečný člověk – dospělý muž v obleku. Lidé ho začnou následovat a velebit jeho divadelní představení, která jsou však naprosto zbytečná. Uprostřed jednoho takového představení ale muž udělá chybu a lidé, kteří ho doposud zbožňovali, odcházejí. Osamocený muž potkává ženu, která je stvořena pro něj. Divadelní představení pokračuje.

číst dále

Důkaz geniality ve čtyřech jednáních

Pá 13/5/2022
19.00-19.44
volných míst: 154
Kino Varšava

Glen Hansard: The Closing Door

Lucija Mrzljak | Estonsko | 2019 | 5 min

The Closing Door je vizuálně atraktivní videoklip k písni známého irského interpreta, v němž se vydáme na tajemnou cestu vykreslenou jednoduchými tahy štětce a černým inkoustem. Autorka zde pracuje s černobílým laděním a rámuje klip abstraktními pasážemi.

číst dále

Glen Hansard: The Closing Door

Pá 13/5/2022
19.00-19.44
volných míst: 154
Kino Varšava

Čáp

Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov | Estonsko | 2020 | 16 min

Lucija Mrzljak nakonec zakotvila v Tallinnu, kde nyní pracuje ve známém studiu Eesti Joonisfilm. Pro tento poutavý film o vztazích a touze po svobodě jí byla inspirací estonská slabost pro absurdní situace a neuchopitelné jevy, jež se zcela organicky stávají součástí každodennosti hrdinů, a také kresba jednoduchou linkou.

číst dále

Čáp

Pá 13/5/2022
19.00-19.44
volných míst: 154
Kino Varšava

Frank a Wendy

Kaspar Jancis, Ülo Pikkov, Priit Tender | Estonsko | 2005 | 75 min

Opomenout estonskou animaci při příležitosti oslavy humoru v animaci by bylo minimálně podivné. Pro svůj svérázný humor se stala tvorba Priita Pärna a jeho žáků světovým fenoménem. A ve vrcholném období estonské animace se symbolem generační spřízněnosti stal projekt Frank a Wendy. Pärnův scénář tehdy zrežírovali představitelé nové generace Kaspar Jancis, Ülo Pikkov a Priit Tender do sedmi seriálových epizod, které následně fungovaly pohromadě jako celovečerní film. A světlo světa spatřil i na dnešní dobu radikální, groteskní, surreální film, jehož humor nemusí být pro každého. Těžko bychom v evropské celovečerní animaci hledali podobný úkaz. 
Dva američtí tajní agenti – Frank a Wendy – jsou vysláni do světového epicentra nebezpečí známého pod názvem Estonsko. Frankovi a Wendy, pro něž je záchrana světa denním chlebem, to pálí a na co sáhnou, to se jim daří. Zdá se, že jejich vítězství nemůže nic a nikdo zabránit. A to přestože jsou vystaveni opravdu divokým výzvám, jakými jsou třeba armáda nacistických trpaslíků, komunističtí tuleni, nebo hůř, reální političtí představitelé.

číst dále

Frank a Wendy

Pá 13/5/2022
19.00-20.15
volných míst: 143
TUL - Aula G

Tvoje tvář

Bill Plympton | Spojené státy | 1987 | 3 min

Jeden z prvních výrazných úspěchů Billa Plymptona, film Tvoje tvář, je založený na neuvěřitelných metamorfózách lidské tváře. Autor vytěžil z média animace (a z možnosti ruční kresby) maximum. Nápady čišící a přitom nemilosrdně satirická, skvěle animovaná hříčka byla v roce 1988 nominovaná na Oscara.

číst dále

Tvoje tvář

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

25 způsobů jak přestat kouřit

Bill Plympton | Spojené státy | 1989 | 5 min

Snímek 25 způsobů jak přestat kouřit, další z raných úspěchů Billa Plymptona, by neměl uniknout žádnému kuřákovi. Ovšem nekuřácké publikum se možná pobaví o něco víc. Autor svým specifickým, nevybíravým způsobem nabízí ty nejnemožnější způsoby, jak přestat kouřit. A to hlavně takové, jaké jsou možné jen v animovaném filmu.

číst dále

25 způsobů jak přestat kouřit

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Guard Dog

Bill Plympton | Spojené státy | 2004 | 5 min

Kromě mezilidských vztahů se Bill Plympton ve svých animovaných filmech rád věnuje nejlepším přátelům lidí, tedy psům. V jeho podání ovšem tito domácí mazlíčci už ani jako psi nevypadají a snad se tak ani nechovají. První z jeho „ujetých“ psích filmů Guard Dog mu ale i přesto – anebo právě proto – vynesl nominaci na Oscara.

číst dále

Guard Dog

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Guide Dog

Bill Plympton | Spojené státy | 2006 | 6 min

Na úspěch svého prvního psího filmu navázal Plympton dalším počinem, který natočil v podobném duchu. Snímek nese tentokrát název Guide Dog a opět je zpracován s notnou dávkou ironie. Slintající kulaté psisko, které vypadá spíš jako prase, tu žádá o práci vodícího psa. Nezdá se však, že by se na tuto práci zrovna hodilo.

číst dále

Guide Dog

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Hot Dog

Bill Plympton | Spojené státy | 2008 | 6 min

V tomto filmu se náš psí smolařský (anti)hrdina uchází o práci v hasičském sboru. Jenže svou neobratností a svým talentem všechno pokazit a pořádně poslintat opět jenom všechno komplikuje. A to se přitom tolik snaží a chtěl by tak moc být užitečný! Snímek je opět vyveden nezaměnitelnou kresbou a živelnou animací.

číst dále

Hot Dog

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Horn Dog

Bill Plympton | Spojené státy | 2009 | 5 min

Ve čtvrtém filmu psí série se náš nešťastný hrdina zamiluje do krásné a pečlivě načesané fenky. Jak by ale mohl tento slintající „buřtík“ získat její lásku a pozornost? Pomůže mu, když odrazí útok agresivního psa, anebo bude lepší popadnout smyčec a housle a začít koncertovat? Ať tak či tak, v podání Plymptonova psa končí každá snaha katastrofou.

číst dále

Horn Dog

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Cop Dog

Bill Plympton | Spojené státy | 2017 | 6 min

S odstupem osmi let se v roce 2017 vrátil Bill Plympton ke svému oblíbenému, na Oscara nominovanému, uslintanému psovi, aby ho zase trochu „potrápil“. Nešťastný psík se tentokrát nedobrovolně stává pilotem letadla. Kdo viděl předchozí díly, jistě odhadne, jak pes v této nelehké zkoušce obstojí. Anebo spíš neobstojí?

číst dále

Cop Dog

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Guard Dog Global Jam

Bill Plympton | Spojené státy | 2011 | 5 min

Plymptonova satirická, černohumorná psí série vzbudila velký ohlas nejen mezi diváky, ale i mezi dalšími animátory. Guard Dog Global Jam je společný projekt 70 umělců, v rámci nějž vytvářejí variace na Plymptonův známý kraťas Guard Dog. Plymptonův psí (anti)hrdina je tu pojatý mnoha způsoby, animačními technikami i výtvarnými styly.

číst dále

Guard Dog Global Jam

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Homerova tvář

Bill Plympton | Spojené státy | 2018 | 2 min

Mnoho tvůrců animovaných filmů už mělo tu čest vytvořit ve svém stylu úvodní „gaučový“ gag k seriálu Simpsonovi. Bill Plympton při této příležitosti oživil své nápady z filmu Tvoje tvář z konce osmdesátých let a pohrál si svým specifickým a nezaměnitelným způsobem s tváří hlavy rodiny Simpsonových.

číst dále

Homerova tvář

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Větrák a květina

Bill Plympton | Spojené státy | 2005 | 7 min

Láska může mít mnoho podob. Někdy například milence odděluje vzdálenost a vztah je nerealizovatelný, jako je tomu v této atypické, značně parodické lovestory větráku a pokojové rostliny. Opět černohumorný, znepokojivý film, animovaný pulzující linkou.

číst dále

Větrák a květina

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Velryba Tiffany: Smrt na molu

Bill Plympton | Spojené státy | 2012 | 9 min

Ve snaze stát se navzdory všemu a všem supermodelkou a připojit se ke svému milovanému mužskému modelovi Conradovi se mladá nadšená Tiffany vrhá do světa módy. Na Billa Plymptona nezvykle dlouhý „kraťas“, který se vyznačuje pevnější linkou a přitom neztrácí nic z autorovy specifické stylizace.

číst dále

Velryba Tiffany: Smrt na molu

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Kráva, která chtěla být hamburgerem

Bill Plympton | Spojené státy | 2010 | 6 min

Tragikomický snímek o síle, která poutá matku a mládě, o síle reklamy a také o smyslu života. Bill Plympton se opět s ironií a jízlivým humorem strefuje do americké společnosti. Telátko je zde hypnotizováno reklamním billboardem a tato fascinace je pro jeho další život zcela určující.

číst dále

Kráva, která chtěla být hamburgerem

Pá 13/5/2022
20.30-21.35
volných míst: 144
Kino Varšava

Encanto

Jared Bush, Byron Howard | Spojené státy | 2021 | 110 min | ZDARMA / Free Entry

Film Encanto z dílny Walt Disney Animation Studios vypráví příběh neobyčejné rodiny Madrigalových. Madrigalovi žijí ukryti v kouzelném domě v pulzujícím městečku v kolumbijských horách, na podivuhodném a očarovaném místě zvaném Encanto. Kouzlo Encanto způsobilo, že každé dítě v rodině má jedinečný dar. U někoho je to nadlidská síla, jiný zas rozumí řeči zvířat, další je obdařen schopností léčit. Dar má každé dítě s výjimkou dívky jménem Mirabel. Magie obklopující Encanto se ale zničehonic začne vytrácet a Madrigalovi přemýšlejí, jak svůj kouzelný domov zachránit. Kdo z nich to dokáže? Překvapivě je to Mirabel. Ta totiž zjistí, že právě ona může být pro svou rodinu poslední nadějí. 
Magický příběh plný fantazie, který vypráví o tom, že jedinečný je opravdu každý, si letos z oscarového klání odnesl cenu pro nejlepší animovaný film. Uspěl ale i na cenách BAFTA a při rozdělování Zlatých glóbů.

číst dále

Encanto

Pá 13/5/2022
21.00-22.50
Náměstí Dr. E. Beneše

Vítejte v Siegheilkirchenu

Marcus H. Rosenmüller, Santiago López Jover | Rakousko, Německo | 85 min | DE | EN, CS tit

Pivní pupky, prasečí očka, povislé tváře, dvojité brady a mnoho dalších tělesných nedokonalostí přenesli s dokonalou věrohodností na velké plátno tvůrci tohoto satirického filmu. K ruce přitom měli kultovního rakouského karikaturistu Manfreda Deixe, jehož dílem byl snímek inspirován. S jeho dětským alteregem se vypravíme do malé rakouské vesničky 60. let, kde by místní obyvatelé měli rádi všechno tak, jak se sluší a patří. Běda tomu, kdo by se vymykal jejich krajně katolické a krajně pravicové morálce! Mladý hrdina, syn místního hospodského, by ale rád uvažoval (a nedej bože snad i žil) trochu jiným způsobem. Jeho dětské oči dokážou vidět vše, co dospělí spokojeně přehlížejí. Nesnadno naopak chápe to, co ostatní hlasitě proklamují. Zdrojem všeobecného pohoršení se pro svou jinakost stává objekt chlapcovy touhy, dívka Mariolina, a také jeho výtvarný talent. Stáváme se tak svědky jeho boje za vlastní život a za život jeho vyvolené se všemi trably dospívání, které jim otřesné místo jménem Siegheilkirchen staví do cesty.

číst dále

Vítejte v Siegheilkirchenu

Pá 13/5/2022
23.30-00.55
volných míst: 122
Kino Varšava

Websterovi

Katarína Kerekesová | Slovensko | 2019 | 65 min

Animovaný seriál vypráví příběhy pavoučí rodiny Websterových, která žije v rohu výtahové strojovny. Jejich svět je široký a vytvořený do nejmenších detailů. Rodina Websterů je velká a všichni její členové řeší své vlastní problémy, hlavně malá Lili. Stejně jako v každé lidské rodině je i život Websterů kromě radosti a lásky také plný omylů a chybných očekávání. Jejich každodenní životní příběhy ukazují, jak důležité je najít porozumění a odpuštění. Úspěšný seriál, který se brzy dočká i celovečerní verze (příběhy vyšly také knižně), se v tomto programu představí v několika epizodách z druhé série. V českém znění uslyšíme známé hlasy – pavoučí hrdiny nadabovali například Ivana Chýlková, Adam Mišík, Ivana Korolová, Jaromír Dulava či Jiří Lábus.

číst dále

Websterovi

So 14/5/2022
09.00-10.05
volných míst: 191
Cinema City 1 - sál ČT

Lux a Delux cestují do Vesmíru

Ilja Novák | Československo | 48 min

Večerníčkový seriál Lux a Delux, který sleduje osudy dvou ne zrovna schopných kosmonautů z pohledu zpravodajské relace z domovské planety Xylofonie, může být pro mnohé návštěvníky Anifilmu překvapivým objevem. Vzhledem k jeho dada humoru, ironické nadsázce i propracované výtvarné stránce bychom jej mohli řadit mezi předobrazy dnešních seriálů, jako je například Čas na dobrodružství. Za předlohou stáli „cimrmanologové“ Jiří Šebánek a Jaroslav Pacovský a výtvarník Petr Poš, režie se ujal ostravský rebel Ilja Novák. Hlasy postavám propůjčili například František Filipovský či Luděk Sobota. Hudební kompozici složil jazzman Karel Velebný, jehož písně interpretuje Jana Kratochvílová, coby Galaxie Masoxová.  Třináctidílný seriál se začal točit v roce 1983, ale jeho vznik provázely mnohé dobové komplikace včetně cenzurních zásahů. Nakonec vznikal dlouhých devět let a uveden byl až po Sametové revoluci v roce 1992. V tomto programu uvádíme prvních šest epizod.

Lux a Delux startují do kosmu 
Lux a Delux bloudí v kosmu
Lux a Delux přistávají na Zemi
Lux a Delux na průzkumu
Lux a Delux navazují ztracené spojení
Lux a Delux hledají rozumné bytosti

Režie: Ilja Novák, Československo, 1992, 6 x 8 min

číst dále

Lux a Delux cestují do Vesmíru

So 14/5/2022
09.30-10.18
volných míst: 62
Severočeské muzeum

SpongeBob v kalhotách: Film

Mark Osborne, Stephen Hillenburg | Spojené státy | 2004 | 87 min

Téma Animace & humor nás zákonitě musí zavést i hluboko pod vodu do Zátiší bikin. Jako připomínku legendárního seriálu, který Stephen Hillenburg vymyslel a vytvářel pro televizní stanici Nickelodeon, volíme první celovečerní film, který na motivy seriálu vznikl. Od natočení filmu uplynulo již 18 let, ale na jeho náboji, humoru a skvěle provedené kreslené animaci se vůbec nic nezměnilo. Stále jde o prvotřídní zábavu oslovující hned několik věkových skupin. A doposavad se zde genialitu, koncentrující se kolem nezlomně optimistického workoholika, žluté mořské houby SpongeBoba, povedlo přetavit do celovečerní podoby nejlépe. Svobodomyslný humor se tu pohybuje po ose infantilní – dada – neskutečně chytré. A jako bonus David Hasselhoff, a to osobně!
 
Když Plankton konečně uskuteční svůj plán, zdiskredituje svého obchodního rivala pana Krabse, ukradne tajný recept na krabí hambáč a ovládne svět pomocí ukradené Neptunovy koruny, z čehož obviní pana Krabse, máme tu problém. SpongeBob s Patrickem se rozhodnou získat korunu zpět a zachránit tak pana Krabse před Neptunovým hněvem a svět před Planktonem.

číst dále

SpongeBob v kalhotách: Film

So 14/5/2022
10.00-11.27
volných míst: 160
Kino Varšava

Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka

Steve Box, Nick Park | Velká Británie | 2005 | 85 min

Nezapomenutelné hrdiny – roztržitého vynálezce Wallace a jeho nadprůměrně inteligentního a pečovatelského psa Gromita – znají milovníci stop-motion animace z několika krátkých filmů, které vznikaly průběžně od konce osmdesátých let (dva z nich – Nesprávné kalhoty a Cestu na měsíc – uvádíme v programu pro děti). Nakonec se toto komediální duo dočkalo i celovečerního formátu, když byl v roce 2005 uveden snímek Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka. Vznikl spojením sil společností DreamWorks Animation a Aardman Animations a nabízí skvělou, chytrou a dokonale animovanou zábavu jak pro děti, tak pro dospělé. V české distribuci propagovanou sloganem „vaším směrem hopsá něco příšerného“.
Městečko, kde Wallace s Gromitem žijí, se připravuje na výstavu obří zeleniny. Snaživé pěstitele ale trápí hlodavci, kteří výstavní kousky ohrožují. Wallace a Gromit se svými vynálezy zeleninu obstojně chrání, ale jen do okamžiku, než v důsledku nehody s jiným vynálezem musí dvojice čelit ještě většímu nebezpečí: králíkodlakovi. Jak to dopadne se zeleninou a odhalí Wallace skutečnou podstatu králíkodlaka?
Napínavý, ale zároveň komediální film umě paroduje klasické horory a další filmové žánry a zaujme i dokonalou plastelínovou animací.

číst dále

Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka

So 14/5/2022
12.30-13.55
volných míst: 141
Cinema City 1 - sál ČT

Pěnová koupel

György Kovásznai | Maďarsko | 1980 | 76 min

Maďarské animované filmy mají to štěstí, že se čas od času dočkají restaurování. Diváci je tak mohou i po několika desítkách let vidět opět v patřičné kvalitě obrazu a v nevybledlých barvách. Před dvěma lety jsme na Anifilmu uváděli uhrančivého Syna bílé kobyly z dílny nedávno zesnulého Marcella Jankovicse. Letos se diváci mohou těšit opět na celovečerní maďarský, ale zároveň naprosto odlišný film.
Záludná Pěnová koupel balancuje někde mezi antiromantickou komedií a obskurním muzikálem.  
Nudný život osamělé studentky medicíny Anny Parádi jednoho dne naruší Zsolt Mohai, vysoký, tmavovlasý a hysterický dekoratér výloh, který ji naléhavě žádá, aby zavolala jeho snoubence Kláře a odvolala jejich nadcházející svatbu.
Následuje sled diskusí a hudebních (i tanečních) čísel, relativizujících pikantním způsobem loajalitu, romantiku, partnerské vztahy či přátelství. Ojedinělou podívanou podtrhuje divoká animace poněkud „potrhlé“, ale o to originálnější kresby. 
V roce 1980, kdy byl film poprvé uveden, se hovořilo o tom, že se zrodil zcela nový styl animace. Styl nevšední, excentrický, nebojící se extrémů. Režisér György Kovásznai vytvořil tento ojedinělý snímek před více než čtyřiceti lety, ale Pěnová koupel od té doby ani trochu nevyšuměla. Posuďte sami na Anifilmu!

číst dále

Pěnová koupel

So 14/5/2022
16.30-17.46
volných míst: 75
Cinema City 4

Šálení

Bill Plympton | Spojené státy | 2013 | 76 min

Výtvarně svébytný, „plymptonovsky“ provokativní film s typicky roztržitou, výmluvnou kresbou je sedmým celovečerním počinem tohoto nezávislého amerického filmaře. Snímek v době uvedení objel filmové festivaly po celém světě a posbíral mnoho cen – například na festivalech v Annecy (cena poroty), v Boloni (grand prix) v Montrealu (cena diváků) nebo také na, tehdy ještě třeboňském, Anifilmu.
 
Osudová srážka na autodromu svede dohromady Jakea a Ellu, nejrozkošnější pár v dějinách lásky. Když ale jejich vztah naruší pletichářská „jiná“ žena, nejistota a nenávist vyústí v předčasný konec románku. S pomocí zdiskreditovaného kouzelníka a jeho zakázaného „automatu na duše“ na sebe Ella bere podobu Jakeových četných milenek, které bojující s dysfunkcemi a podvody, aby mohly vzít osud zpět do svých rukou.
Bill Plymtpon financoval film ze sbírky na Kickstarteru, kde vybral 100 tisíc dolarů. Film se skládá z více než 40 000 okének, které režisér sám nakreslil, a do kin byl uveden na jaře a v létě 2013.

číst dále

Šálení

So 14/5/2022
17.00-18.16
volných míst: 166
TUL - Aula G

Lux a Delux zkoumají planetu Zemi

Ilja Novák | Československo | 56 min

Lux a Delux, dva ne zrovna schopní kosmonauti, vyrážejí do vesmíru, záhy ztratí šroubovák a vydávají se napříč kosmem hledat někoho, kdo jim toto nepostradatelné nářadí půjčí. Přistanou na planetě Zemi, kde hledají „rozumné bytosti“ a snaží se s nimi najít „společný jazyk“. O tom všem vytrvale informuje televize Xylofonia. Moderátor zpravodajského pořadu spolu s neurotickým profesorem Xeroxem z vesmírného ústavu se stávají komickými vypravěči vtipných pozemských příhod. Večerníčkový seriál Lux a Delux může být pro mnohé návštěvníky Anifilmu překvapivým objevem. Za seriálem stojí scenáristé Jaroslav Pacovský a Jiří Šebánek, výtvarník Petr Poš a ostravský rebel, režisér Ilja Novák. Hlasy postavám propůjčili například Jiří Císler či Miloslav Štibich. Třináctidílný seriál se začal točit v roce 1983, ale jeho vznik provázely mnohé dobové komplikace včetně cenzurních zásahů. Nakonec vznikal dlouhých devět let a uveden byl až po Sametové revoluci v roce 1992. V tomto programu se zaměříme na díly, v nichž Lux a Delux objevují planetu Zemi.

Lux a Delux mezi brouky
Lux a Delux potkávají nelidi
Lux a Delux hrají ragby
Lux a Delux v ringu
Lux a Delux a druhotné suroviny
Lux a Delux na módní přehlídce
Lux a Delux se vracejí domů

Režie: Ilja Novák, Československo, 1992, 6 x 8 min 

číst dále

Lux a Delux zkoumají planetu Zemi

Ne 15/5/2022
09.30-10.26
volných míst: 74
Severočeské muzeum