Porota
MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ANIMOVANÝCH FILMŮ, 10. - 15. KVĚTNA, ČESKÁ REPUBLIKA

Porota

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH FILMŮ

Katarína Kerekesová

Katarína Kerekesová vystudovala animaci na bratislavské VŠMU, v roce 2007 získala doktorát. Po škole založila vlastní společnost Fool Moon, která se zabývá produkcí animovaných filmů. Katarína produkovala a režírovala animovaný muzikál Kameny (2010), televizní seriál a film Mimi a Líza, krátký film Ivany Šebestové Žlutá (2017) a 3D animovaný seriál Websterovi (2022). Předsedá Slovenské asociaci producentů animovaného filmu a vyučuje na VŠMU.

Bill Plympton

Svou kariéru začal Bill Plympton jako ilustrátor, pracoval například pro New York Times, National Lampoon, Playboy či Screw. V roce 1987 byl nominován na Oscara za krátký animovaný film Tvoje tvář a v roce 2005 přišla další nominace, tentokrát za krátký film Guard Dog. S filmem Push Comes to Shove získal v roce 1991 prestižní cenu poroty na festivalu v Cannes a v roce 2001 zde s filmem Eat získal velkou cenu Týdne kritiky. Na kontě má také celou řadu úspěšných celovečerních animovaných filmů jako např. The Tune (1992), Mondo Plympton (1997), Žiju s divnou osobou (1997), Mutant Aliens (2001), Hair High (2004), Idioti a andělé (2008), Šálení (2013) a Odplatomsta (2016).

Hisko Hulsing

Hisko Hulsing je nizozemský režisér, animátor, skladatel, malíř a výtvarník storyboardů. Vystudoval malbu a animaci na umělecké akademii v Rotterdamu. Jeho krátké filmy Sedmnáct (2004) a Smetiště (2012) vyslalo Nizozemsko jako své zástupce do klání o Oscary. Hisko se také jako režisér a výtvarník podílí na tvorbě animovaného seriálu Undone (2019–) pro Amazon Prime. Při tvorbě vlastních filmů se často sám ujímá scénáře, režie, animace a také skládá orchestrální hudební doprovod.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH A STUDENTSKÝCH FILMŮ

Jan Saska

Režisér, výtvarník, animátor a tvůrce komiksů Jan Saska se narodil v Praze. Studoval na Střední umělecké škole Václava Hollara a vystudoval animovanou tvorbu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na FAMU. Absolvoval studentským filmem Happy End (2015). Je členem umělecké skupiny True Lovers. Jako animátor spolupracoval například na celovečerním filmu Fany a pes (2019). V současnosti pracuje na svém autorském krátkém filmu Hurikán na motivy stejnojmenného komiksu.

Lucija Mrzljak

Režisérka animovaných filmů a ilustrátorka Lucija Mrzljak pochází z Chorvatska a žije v Estonsku. V rámci výměnného programu Erasmus studovala na pražské UMPRUM. V roce 2016 dokončila v Estonsku pod vedením Priita a Olgy Pärnových magisterské studium animace. Její krátký film Čáp (2020) získal ocenění EFTA (estonské filmové a televizní ceny) za nejlepší estonský film a také cenu diváků na záhřebském Animafestu. V roce 2019 režírovala hudební videoklip oscarového hudebníka Glena Hansarda The Closing Door. Lucija je také vášnivá ilustrátorka a karikaturistka.

Alexander Stein

Alexander Stein je německý režisér a producent. Studoval film, divadlo, etnologii, žurnalistiku a animaci. Je autorem projekce na vodní plátno s názvem Flambee na Expu 2000 a na kontě má celou řadu filmů a mediálních instalací. Působí také jako CEO společnosti interfilm Berlin.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ ABSTRAKTNÍCH A NENARATIVNÍCH ANIMACÍ A VIDEOKLIPŮ, VR FILMŮ

Stas Santimov

Stas Santimov pochází z ukrajinského města Dnipro. Začínal jako designér a ilustrátor v reklamních agenturách, animací se zabývá od roku 2011. Tvoří ilustrované gify, krátké animované filmy, reklamy a animované komiksy. Se svými filmy se zúčastnil celé řady mezinárodních filmových festivalů. Jeho gify nalezneme ve sbírkách významných sběratelů NFT.

Tereza Stehlíková

Tereza Stehlíková je česko-britská umělkyně, která pracuje napříč médii, primárně s videem a performance. Je držitelkou doktorátu z londýnské Royal College of Art a vede katedru vizuální tvorby na Vysoké škole kreativní komunikace v Praze. Je zakladatelkou Sensory Sites, mezinárodního kolektivu se sídlem v Londýně, který pořádá výstavy, instalace a výzkumné projekty se zaměřením na mnohosmyslové vnímání a tělesnou zkušenost. Její projekt 4 Generations of Women se dostal do úzkého výběru na 61. BFI London Film Festival Experimental Pitch.

Lars Rummel

Lars Rummel je publicista, kurátor a programátor rozšířené reality na volné noze. Vystudoval mediální kulturu na univerzitě v Lipsku a mediální vědu a filosofii na univerzitě ve Wittenbergu. Ve své práci se soustředí na to, jak lze projekty rozšířené reality vnímat jako fyzické prostory umožňující zkoumání vnitřních krajin a jak lze takové prostory zachytit jinak než prostřednictvím tradičních medií a výstav. V poslední době se také věnuje průniku vyprávění a výstav rozšířené reality s tradičními uměleckými formami, jako je divadlo, tanec či malba.

Viktoria Cherniaha Filmako

Porotu ANIFILMu pro VR filmy posílila Viktoria Cherniaha Filmako. Viktoria je nezávislá animátorka z Ukrajiny. Má magisterský titul z architektury a na britské univerzitě British Higher School of Art and Design vystudovala uměleckou režii a produkční design. Po několika letech práce v architektuře a filmu pocítila potřebu realizovat se ve světě animace. VR tvorbu bude hodnotit spolu s Larsem Rummelem a Terezou Stehlíkovou, ke kterým se pro tuto kategorii nemůže připojit Stas Santimov.

Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her

Eva Nečasová

Eva Nečasová je vizuální umělkyně, která pracuje napříč několika obory. Je art direktorkou herního studia Charles Games, vytváří interaktivní svítící instalace s audiovizuálními prvky, letteruje komiksy, zabývá se grafickým designem, kreslí, fotí a navrhuje šperky. Pohybuje se také na poli vzdělávání v oboru technologií.

Claudia Molinari

Claudia Molinari se věnuje 2D umění a má dlouholeté zkušenosti s uměleckým řízením projektů v oblasti designu. Je spoluzakladatelkou milánského nezávislého herního studia We Are Müesli, z jehož dílny vzešly oceňované narativní videohry Cave! Cave! Deus videt (2013) či Venti Mesi (2015), historická investigativní karetní hra Colpo di Stato (2020) a únikovka Wer ist wer (2020). Je také členkou kurátorské komise festivalu IndieCade Europe a věnuje se projektům, přednáškám a pedagogickým aktivitám v oblasti kulturního dědictví s využitím herního designu a vizuálního vypravěčství.

Céline Veltman

Céline Veltman je známá především díky své práci na hře Hidden Folks. V současnosti působí jako umělecká ředitelka projektu navazujícího na hru Simmiland od studia Sokpop a věnuje se také několika vlastním projektům. V její práci, ať už se jedná o digitální nebo tradiční umění, se odráží její záliba ve sdílení znalostí, hravost a kreativita.