Český Obzor, vítězné filmy
MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ANIMOVANÝCH FILMŮ, 10. - 15. KVĚTNA, ČESKÁ REPUBLIKA

NÁRODNÍ SOUTĚŽ ČESKÝ OBZOR, VÍTĚZNÉ FILMY

Nejlepší české animované dílo - Cena České televize

Vítěz napříč všemi kategoriemi

Moje slunce Mad

režie: Michaela Pavlátová
Francie, Česká republika, Slovensko, 2021, 85 min
Producent: Ron Dyens, Petr Oukropec, Peter Badač, Kateřina Černá            

Synopse filmu:

Snímek, ověnčený cenou poroty z festivalu v Annecy, ale i dalšími cenami a nominacemi, vznikl na motivy poutavé knihy Frišta české novinářky Petry Procházkové. 
Dívka opouští život v rodné Praze, aby se v Kábulu vdala za svého milovaného spolužáka Nazira. Najít si svoje místo v naprosto odlišné kultuře, která má jiné rodinné zvyky, a ve společnosti, jež odpírá ženám snad všechna práva, to je úkol, který Herru (původně Helenu) v Afghánistánu čeká. Zvlášť když nepřichází to, s čím počítala a na co se těšila. S čím ale naopak nepočítala a co vnese nečekané světlo do neutěšené situace, je příchod citlivého chlapce Mada, který pochází z dalekých hor. Napětí v rodině se nicméně stupňuje, i pro respektujícího Nazira se ukazuje být nečekaně složité mít za ženu Evropanku. Dokonce ani pokrokový dědeček nedokáže zvrátit osud, který jeho rodinu čeká.
Režisérka skvěle vyvážila silné téma tím, že si udržela odstup od postav. Film je tak téměř dokumentárním vhledem do afgánské každodennosti. Reflektuje především situaci diskriminovaných žen, které nemají možnost rozhodovat o svém osudu ani o osudu svých vlastních dětí.
Zároveň se Moje slunce Mad vyznačuje lehkou, svébytnou kresbou postav a příjemně stylizovanou a přitom dostatečně realistickou kresbou pozadí. 

 

Nejlepší český krátký a celovečerní film - Cena Nadace PPF

Moje slunce Mad

režie: Michaela Pavlátová
Francie, Česká republika, Slovensko, 2021, 85 min
Producent: Ron Dyens, Petr Oukropec, Peter Badač, Kateřina Černá 

 

Nejlepší český studentský film

(s cenou je spojená zvuková postprodukce v hodnotě 6000 EUR ve studiu BEEP)

Milý tati

režie: Diana Cam Van Nguyen
Česká republika, Slovensko, 2021, 13 min
Producent: Karolína Davidová           

Synopse filmu:
Osobitý anidok mladé česko-vietnamské režisérky, která výrazně bodovala už s předešlým filmem Spolu sami. Své pojetí animovaného dokumentu posouvá autorka v tomto případě ještě dál – vstupuje do osobní roviny, kde se pomocí kombinace více technik (včetně brilantně vyvedeného replacingu) snaží znovu navázat spojení se svým otcem a usmířit se s ním.

 

Nejlepší český seriál

Jezevec Chrujda (epizoda Jak našel svou velkou lásečku)

režie: David Súkup
Česká republika, 2021, 9 min
Producent: Radim Procházka          

Synopse filmu:
V lese žije samotářský jezevec jménem Chrujda, nadšený kutil a vynálezce. Je to trochu smolař s podivnými nápady, které usměrňuje sovička a další jezevcovi přátelé. Nový seriál s oblíbeným knižním hrdinou z dílny České televize.

 

Nejlepší český videoklip

Irvin Venyš & Epoque Quartet: Cimpoiasca

režie: Barbora Halířová
Česká republika, 2021, 3 min 
Producent: Barbora Halířová

Synopse filmu:
Brilantní kresbou, hrou s folklorními prvky a řadou vizuálních nápadů se vyznačuje český klip Cimpoiasca. Hudební video nořící se do noční můry a vyprávějící příběh o ženském přátelství, které je štiplavě lahodné stejně jako domácí slivovice, natočila absolventka pražské FAMU.

 

Nejlepší české zakázkové dílo

Chained

režie: Barbora Halířová
Česká republika, Polsko, 2021, 2 min
Producent: Papaya Films

Synopse filmu:

Domov, rodina, pospolitost, pomoc, nezávislost, lidská bytost… To jsou jen některá slova, která silně rezonovala v příbězích žen z organizace Kuchinate, která pomáhá uprchlicím z Afriky najít zázemí v Izraeli skrze řemeslo háčkování. Film sleduje ženu, která přišla o domov a je nucena vydat se na cestu za lepší budoucností.