Mezinárodní soutěž celovečerních filmů - pro děti

Adama

Adama

Simon Rouby | Francie | 2015 | 82 min

Celovečerní debut Simona Roubyho se odehrává v roce 1914 a zachycuje válečné dění z pohledu dvanáctiletého afrického chlapce. Ten zpočátku žije idylickým životem v odlehlé západoafrické vesnici, které se začínající válka vůbec nedotýká. Zdejší vesničané považují vnější svět za „zemi duchů,“ která dychtí jen po válce a násilí, a proto se tam vůbec nepouští. Vesnice je navíc chráněna ze všech stran útesy, jež tvoří uzavřený svět. Adamův starší bratr Samba ale náhle po nepodařeném iniciačním rituálu vesnici opouští a jako voják se vydává na frontu. Adama, ochromený strachem o bratra a zároveň přemožený nezvladatelnou zvědavostí, jaký asi je ten vnější svět, se vydává za ním. Strastiplná cesta ho zavede až do Evropy, přímo doprostřed válečného dění. Protiválečný snímek se zajímavým příběhem, plným různých zvratů, naléhavě ukazuje, jak se poezie dětství může v okamžiku změnit v hrůzostrašnou zkušenost. Po výtvarné stránce pracuje zajímavě s možnostmi realistické 3D animace, která prošla poměrně důkladnou stylizací, v kombinaci s animací písku a dalšími technikami.

Út 03/05/2016
15.00-16.22

Kino Světozor

06/05/2016
10.00-11.22

Divadlo J. K. Tyla

Až na severní pól

Až na severní pól

Rémi Chayé | Francie | 2015 | 79 min

Long Way North natočil jako svůj režijní debut francouzský animátor Rémi Chayé, který své zkušenosti získal už na známých filmech The Secret of Kells (Brendan a tajemství Kellsu, 2009) a The Painting (Le Tableau, 2011). Dobrodružný, místy mrazivý snímek se odehrává v roce 1892 v Rusku. Mladá aristokratka Saša, kterou se její rodiče snaží uvést do vyšší společnosti, se raději oddává fascinujícím objevům svého dědečka mořeplavce. Plesy Sašu nezajímají a snaha rodičů ji provdat dívku spíše děsí. Dědeček přitom před mnoha lety zmizel při expedici na Severní pól a jeho loď se nikdy nenašla. Přestože car vypsal velkou odměnu pro toho, kdo loď objeví, postupem času na dědečka všichni kromě Saši zapomněli. Dívka objeví dědečkovy plány a mapy a rozhodne se, že loď vypátrá sama. Chce tak zachránit dědečkovu reputaci. Podstoupí proto nečekaně těžkou a nebezpečnou cestu až do země ledu a mrazu, na které potká různé lidi a zažije mnoho dobrodružství na hranici života a smrti. Vizuálně poutavá výtvarná stránka přitom prohlubuje působivost příběhu.

St 04/05/2016
10.00-11.19

So 07/05/2016
10.00-11.19

Kino Světozor

Kluk ve světě příšer

Kluk ve světě příšer

Mamoru Hosoda | Japonsko | 2015 | 120 min

Oblíbený japonský žánr anime, jež má širokou základnu nadšených fanoušků po celém světě, reprezentuje v naší soutěži téměř dvouhodinový snímek Kluk ve světě příšer, který režíroval zkušený Mamoru Hosoda. Ten sice vystudoval olejomalbu na Kanazawa University of Arts and Crafts, ale záhy se přeorientoval na filmovou tvorbu. Nejprve působil jako animátor seriálů, v devadesátých letech se stal autorem storyboardů. Režii se věnuje od přelomu století a jeho filmografie je celkem rozsáhlá. Jeho novinka Kluk ve světě příšer vypráví o přátelství mezi chlapcem a zvířetem, medvědím válečníkem. Chlapec, prchající z domova před příbuznými, se omylem dostane do světa, který existuje paralelně se světem lidským. Obývají ho ale monstra a příšery a zdá se hrůzostrašný. Chlapec by v prvním okamžiku nejraději zase zmizel, jenže najít cestu zpět není vůbec jednoduché. Medvědí válečník, který kluka přivedl, se ho mezitím snaží zkrotit a vychovat po svém a prvotní chlapcův vzdor se záhy začíná měnit v hluboké přátelství. Film je ukázkou mistrné japonské animace.

St 04/05/2016
12.00-14.00

Divadlo J. K. Tyla

Čt 05/05/2016
13.30-15.30

Roháč - sál ČT

Phantom Boy

Phantom Boy

Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli | Belgie, Francie | 2015 | 84 min

Tvůrčí duo Jean-Loup Felicioli a Alain Gagnol čeští diváci už pravděpodobně znají, zejména díky okouzlujícímu celovečernímu filmu Une vie du chat (Kočka v Paříži, 2010), uvedenému i na Anifilmu. Nyní autoři přicházejí s obdobným, stejně poutavým snímkem. Opět se zaměřili na napínavou kriminální zápletku a zároveň zůstali věrni svému osobitému výtvarnému, příjemně stylizovanému rukopisu. Tentokrát se ale příběh odehrává v New Yorku. Hlavním hrdinou je jedenáctiletý Léo, který je kvůli vážné nemoci upoutaný na lůžko v nemocnici. Tam se setkává s neúspěšným policistou Alexem, který při své snaze vypátrat nebezpečného gangstera přišel ke zranění a také nemůže nemocnici opustit. Léo se mu svěří, že díky nemoci získal magickou schopnost opustit duchem své tělo, procházet zdmi a létat nad městem. A protože chlapec taky touží stát se policistou, rozhodnou se s Alexem pokračovat ve vyšetřování případu „na dálku“, a to s pomocí Alexovy přítelkyně. Příběh je protkán napínavými, až hororovými momenty, ale také humorem a ironií, se kterou jsou zobrazeni policista smolař či „nebezpečný“ gangster. Jednu z postav namluvila herečka Audrey Tatou (známá z filmu Amélie z Montmartru).

Čt 05/05/2016
10.00-11.24

Kino Světozor

Ne 08/05/2016
12.00-13.24

Divadlo J. K. Tyla

Avril a podivuhodný svět

Avril a podivuhodný svět

Christian Desmares, Franck Ekinci | Francie, Belgie, Kanada | 2015 | 105 min

Vizuálně strhující francouzsko-belgicko-kanadský snímek Avril a podivuhodný svět je adaptací grafické novely slavného komiksového autora Jacquese Tardiho. Filmaři přitom důsledně přenášejí na plátno jeho originální výtvarný rukopis. Příběh se odehrává v Paříži na začátku 40. let minulého století. Zdá se, že Francie usnula ještě ve století páry, ustrnula v pravidlech, které zavedl Napoleon V., a vědci snažící se o modernizaci jsou krutě pronásledováni. Dívce Avril zmizí při jednom takovém policejním zásahu oba rodiče i dědeček, kteří jsou nadějnými chemiky a vynálezci, a Avril se je později, v období dospívání, rozhodne najít. Při svém pátrání potkává mladého muže, objevuje svou identitu i neznámé světy. Zajímavý je zejména žánr snímku, jakési „retro sci-fi“, v jehož kulisách se odehrává zamotaný a dojemný příběh o lásce, rodinných poutech, přátelství a „právu na vědu.“ Christian Desmares, jeden ze spolurežisérů, prokázal své schopnosti už jako animační koordinátor na filmu Persepolis (2007) a postavu Avril namluvila oscarová herečka Marion Cotillardová.

Čt 05/05/2016
13.00-14.45

Divadlo J. K. Tyla

06/05/2016
13.00-14.45

Roháč - sál ČT