Porota
MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ANIMOVANÝCH FILMŮ, 22. - 27. ČERVNA 2021, LIBEREC, ČESKÁ REPUBLIKA

Porota

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH FILMŮ

Petr Oukropec

Petr Oukropec spoluzaložil v roce 1995 fi lmovou společnost Negativ, která je producentem více než 45 celovečerních hraných, dokumentárních a animovaných filmů, které získaly desítky významných mezinárodních ocenění i Českých lvů. Působí jako pedagog na FAMU a věnuje se také sociálním a kulturním projektům v Pošumaví v obci Těchonice, kde s rodinou žije. V roce 2012 debutoval jako režisér filmem pro děti Modrý tygr, který získal několik mezinárodních ocenění a je součástí evropské edukativní kolekce CinEd. Jeho druhý film Ani ve snu! měl v roce 2016 premiéru v soutěži Berlinale Generation v kategorii pro mládež. V roce 2021 dokončil nový film
pro děti Mazel a tajemství lesa.

Ivana Laučíková

Ivana Laučíková vystudovala Animovanou tvorbu na bratislavské VŠMU, kde
dnes působí jako pedagožka. V roce 2006 založila produkční společnost feel
me film, ve které vyprodukovala několik oceňovaných animovaných krátkých
filmů: Čtyři (r. Ivana Šebestová, 2007), Poslední autobus (r. Martin Snopek,
Ivana Laučíková, 2011), Sníh (r. Ivana Šebestová, 2013), Fongopolis (r. Joanna
Kożuch, 2014). Její nejúspěšnější fi lm Poslední autobus získal hlavní cenu
na festivalech ve Stuttgartu, Tampere, Lublani, Drážďanech a na festivalu
Poselství k člověku v Petrohradu. Na téma animace také publikuje a věnuje
se i teorii animace. Je zakladatelkou a bývalou šéfredaktorkou časopisu
o animovaném filmu Homo Felix.

Olga Bobrowska

Olga Bobrowska je akademička působící v oborech animace, filmových studií a teorie kultury. Je také aktivistkou filmové kultury, kurátorkou a čerstvou držitelkou titulu PhD. Mezi hlavní oblasti jejího odborného zájmu patří studium animace, propagandy, vizuálních diskurzů ideologických doktrín, problémů zpolitizované reprezentace, narativních teorií, adaptace, feminismu a čínských studií. Je ředitelkou a spoluzakladatelkou Mezinárodního filmového festivalu StopTrik (Maribor, Slovinsko / Lodž, Polsko). Často působí v porotách festivalů a jako členka komisí pro výběr filmů. Pravidelně se účastní mezinárodních akademických konferencí a je autorkou akademických prací publikovaných knižně a v časopisech.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH A STUDENTSKÝCH FILMŮ

Alexandra Májová

Alexandra Májová je česká režisérka, animátorka a ilustrátorka. Vystudovala animovaný film na FAMU, absolvovala stáž v Estonsku na katedře animace
na Estonské akademii umění v Tallinnu. Její studentské krátké animované filmy Swimming Pool (2010) a Mythopolis (2013) získaly mnoho ocenění nejen u nás, ale i v zahraničí. Po studiích společně s Kateřinou Karhánkovou režírovaly večerníček Mlsné medvědí příběhy (2021). Pásmo sestavené z několika epizod seriálu získalo nominaci na Českého lva za animovaný film. Nedávno také dokončila svůj krátký animovaný autorský film Pračka (2020), který se mimo jiné dostal do ofi ciální soutěže Mezinárodního festivalu krátkých filmů v Clermont-Ferrand a získal cenu za Nejlepší český animovaný film na Anifilmu v Liberci (2020).

Kate Jessop

Kate Jessop je oceňovaná animátorka a režisérka, jejíž práce zahrnuje krátké hrané filmy, umělecké filmy a komedie. Byla zástupkyní Velké Británie v Best of Women in Film and TV, fi nalistkou soutěže krátkých filmů Virgin Media Shorts a účastnila se Berlinale Talent Lab 2019 jako režisérka a se svým komediálním seriálem Příběhy z Pussy Willow (2017) byla také součástí programu Project Lab. Má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí, účastnila se rezidenčních programů pro umělce v Berlíně, Istanbulu a Reykjavíku. Již více jak deset let také působí jako pedagožka. Přednášela na téma animace a aktivizmus na Goldsmiths College a na historicky první konferenci věnující se queer animaci pod názvem Queering Animation. Vystudovala bakalářský program Animace a magisterský program Digitální film a animace.

Momoko Seto

Momoko Seto se narodila v Tokiu a později se přesunula do Francie, kde studovala výtvarné umění na škole École Supérieure des Beaux-Arts v Marseille a také v centru Studio National des Arts Contemporains, Le Fresnoy. V současné době pracuje jako režisérka ve francouzském Národním výzkumném centru CNRS a současně natáčí osobní experimentální filmy, v nichž kombinuje různé techniky a vytváří tak jedinečné a poetické světy založené na zážitcích z každodenního života. Momoko Seto má na svém kontě celou řadu krátkých filmů a dokumentů, které byly promítány na mnoha festivalech po celém světě, a její film PLANET Σ získal cenu Audi Short Film Award za nejlepší krátký film na Berlinale 2015 udělovanou fi lmům s „jedinečnou uměleckou hodnotou“.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ ABSTRAKTNÍCH A NENARATIVNÍCH ANIMACÍ A VIDEOKLIPŮ, VR FILMŮ

Vojtěch Domlátil

Vojtěch Domlátil je režisér nezávislých animovaných filmů, animátor, ilustrátor, grafik, spisovatel a vysokoškolský pedagog. Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové prošel ateliéry Ilustrace a grafiky a Filmové a TV grafiky, diplomoval zde pilotním dílem loutkového seriálu Kuchyňské pohádky (2013). Jeho autorské filmy Život ve vzorcích (2017), Vlnění (2017), Yuku Aki (2018), Ráno (2019) a V důchodu (2020) oběhly důležité světové festivaly současné animace, kde jsou často zařazovány do nenarativních a experimentálních sekcí. Soustředí se na nenarativní dramaturgickou práci s materiálem, který zaznamenává technikami stop-motion a hyperlapse (replacing) nebo totální kreslenou animací. Zajímají ho témata krajiny, vztahu k reálným objektům a prostoru. Společně s Jiřím Bartou vede Ateliér animace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Milan Cais

Hudebník a vizuální umělec Milan Cais je absolventem AVU a věnuje se hudbě, sochařství, instalacím, kresbě, performancím a videu. Účastnil se řady společných výstav u nás i ve světě a jeho práce jsou zastoupeny v různých sbírkách. V roce 1988 spoluzaložil skupinu Tata Bojs, kde dodnes působí jako skladatel, zpěvák, bubeník, textař, výtvarník a producent. S Tata Bojs natočil zatím deset alb, za která skupina získala celkem devětkrát výroční cenu APH Anděl a řadu dalších ocenění. Kromě Tata Bojs skládá hudbu i pro film a divadlo. Žije a pracuje v Praze.

Lucie Jančová

Lucie Jančová je AR & VR designer. Ve své práci se zaměřuje na vztah diváka k virtuálnímu prostředí a roli charakteru v samotném zážitku a při tvorbě interaktivních příběhů využívá své bohaté zkušenosti z UX & UI oblasti. Lucie se AR & VR věnuje soustavně již od své závěrečné práce na pražské UMPRUM, na což navázala i při svém následném působení jako asistentka v tamním ateliéru Grafi ckého designu a vizuální komunikace. Následně pracovala v týmu U+ na digitálních produktech pro české a americké startupy a poslední dva roky působila jako art director ve studiu Brainz Immersive, kde vytvářela AR & VR zážitky pro české i zahraniční klienty.

Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her

Barbora Podhorská

Barbora Podhorská je ilustrátorkou studia Circus Atos. Vystudovala Ilustraci na Vyšší odborné škole Václava Hollara a Animovanou a interaktivní tvorbu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Ilustrovala a animovala několik menších projektů a účastnila se několika Global Game jamů v Praze. Její nevětší autorský projekt je hidden object hra Under Leaves, která dostala ocenění České hry roku 2017 v kategorii Nejlepší vizuální stránka.

Cédric Babouche

Cédric Babouche studoval na umělecké škole Olivier de Serres a Émile Cohl. Jeho film s názvem Imago (2005) byl promítán a oceněn na více než 130 festivalech. Jako umělecký režisér se podílel na Rintarově filmu Yona Yona Penguin (2009), učil komiks a animaci na škole Émile Cohl a působil také jako ředitel a umělecký ředitel v produkční společnosti Dandeloo. V roce 2019 založil vlastní studio s názvem UN JE NE SAIS QUOI. Natočil televizní film Malý Houdini (2014) pro francouzskou televizi, vydal komiks Le Chant du cygne a podílel se na různých celovečerních animovaných filmech jako např. La Balade de Yaya (2011). V současnosti vyvíjí svou první počítačovou hru s názvem Dordogne.

Petr Motejzík

Petr Motejzík vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze – obor Malba pod vedením doc. Vladimíra Skrepla. V roce 2000 inicioval vznik umělecké skupiny Rafani, s níž aktivně spolupracoval do roku 2008. Mezitím v roce 2004 nastoupil jako grafi k do Illusion Softworks v Brně na projekt Mafia II. Po jejím úspěšném dokončení a vydání začal v roce 2011 pracovat v Madfinger Games (projekty Shadowgunw, Shadowgun: Dead Zone, Dead Trigger 1–2, Unkilled, Monzo a další). Od roku 2015 pracuje jako Art Director v Bohemia Interactive na projektech Argo a Vigor a v současné době je součástí teamu Hangar 13, se kterým loni dokončili hru Mafia:
Definitive Edition.