Vítězné filmy a hry
MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ANIMOVANÝCH FILMŮ, 22. - 27. ČERVNA 2021, LIBEREC, ČESKÁ REPUBLIKA

Vítězné filmy a hry 2021

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospělé:

Porota: Petr Oukropec (ČR), Ivana Laučíková (SR), Olga Bobrowska (Polsko)

Hlavní cena

Zabij to a opusť město

Zabij to a opusť město
(Zabij to i wyjedź z tego miasta / Kill It and Leave This Town)

režie: Mariusz Wilczyński
Polsko, 2020, 88 min
Technika: kresba na papír, plošková animace, inkoust na papíře
Producent: Bombonierka

Vyjádření poroty:
Po dlouhém a důkladném zvažování takových filmů, jako jsou skvělé snímky Nos aneb spiknutí podivínů, Zabij to a opusť město a Kryptozoo jsme se rozhodli udělit cenu za nejlepší celovečerní film pro dospělé filmu, který nám přinesl nečekaný filmový zážitek a rozvinul ty nejlepší prostředky evropské kinematografie 20. století. Tento film lze chápat jako pomník 20. století v Evropě. S ozvuky druhé světové války, komunisty, Bulgakovem, televizními seriály od Walta Disneyho, milenci našich rodičů i smutkem, do něhož je tak snadné zabřednout.

Synopse filmu:
Po ztrátě svých nejbližších se hlavní hrdina, alter ego režiséra snímku, uzavírá do bezpečného světa vzpomínek. Čas se tu zastavil a všichni, o které přišel, jsou zde stále naživu. Jak léta běží, svět v jeho mysli pořád roste a zabydlují se v něm nikým nezvané literární postavy a hrdinové kreslených filmů z dětství. Postavy, které v příbězích mají stále stejný věk, najednou začínají stárnout. Když si hlavní hrdina uvědomí, že věčné mladí neexistuje, rozhodne se pro návrat do reality. Na komplikované cestě zpět ho naštěstí provázejí všechny tyto úžasné postavy. Magická, imaginativní cesta podvědomím Mariusze Wilczyńského vyniká uhrančivými obrazy i hudbou Tadeusze Nalepy, která tu má své nezastupitelné místo a doplňuje melancholickou atmosféru filmu. Samouk a režisér mnoha krátkých oceňovaných filmů otiskl do svého celovečerního debutu kromě vlastních vzpomínek také odkazy na někdejší i současné Polsko. Po jedenácti letech, kdy na snímku pracoval, vznikl artový opus, který diváka nešetří, ale na oplátku mu nabízí neopakovatelný a osobní zážitek. Film měl světovou premiéru v soutěži na MFF v Berlíně.

 

Zvláštní uznání poroty v této kategorii nebylo uděleno.

 

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro děti:

Porota: Petr Oukropec (ČR), Ivana Laučíková (SR), Olga Bobrowska (Polsko)

Hlavní cena

Vlkochodci
(Wolfwalkers)

režie: Ross Stewart, Tomm Moore
Irsko, Lucembursko, Velká Británie, USA, 2020, 102 min
Technika: 2D a 3D počítačem
Producenti: Mélusine Productions, Cartoon Saloon

Vyjádření poroty:
Cenu za nejlepší celovečerní film pro děti získává film, na němž porota oceňuje několik různých aspektů. Věnuje se celosvětově důležitému tématu ochrany divočiny před lidským sobectvím. Dotýká se dětské potřeby být přijímán, pocitů sesterství a existence zázraků. Vážíme si také toho, že dává vyniknout místnímu národnímu kulturnímu dědictví, a domníváme se, že právě tímto způsobem by měla evropská kultura obohacovat světové publikum.         

Synopse filmu:
V dobách pověr a kouzel se mladá zaučující se lovkyně Robyn Goodfellowe vydává s otcem do Irska, aby tam společně vymýtili poslední vlčí smečku. Při průzkumu zapovězeného území se však Robyn spřátelí se svobodomyslnou dívkou Mebh z místního záhadného kmene, jehož příslušníci se v noci údajně proměňují ve vlky. Během pátrání to Mebhině ztracené matce odhalí Robyn tajemství, které ji vtáhne ještě hlouběji do světa Vlkochodců, kde se může stát tím, co její otec slíbil zabít. Vlkochodci jsou dlouho očekávaná celovečerní novinka z dílny slavného irského animačního studia Cartoon Saloon, pod níž jsou podepsáni obdobně slavní tvůrci. Režisér Tomm Moore má na kontě už dva nezapomenutelné celovečerní hity, o cenách a nominaci na Oscara nemluvě (Brendan a tajemství Kellsu a Píseň moře). Na prvním z nich se podílel i jeho režisérský kolega z Vlkochodců Ross Stewart.



Zvláštní uznání poroty

Myši patří do nebe
(Even Mice Belong in Heaven)

režie: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček
Česká republika, Francie, Polsko, Slovensko, 2021, 87 min
Technika: loutka, 3D počítačem
Producenti: Fresh Films, Hausboot Production, Animoon, Les Films du Cygne, CinemArt SK

Vyjádření poroty:
Zvláštní ocenění poroty získává film, který podněcuje děti, aby se postavily svým strachům a nalezly opravdové přátelství a činí to vizuálně podmanivým způsobem.

Synopse filmu:
Příběh filmu Myši patří do nebe se začal psát v roce 2010, kdy režisérka a výtvarnice Denisa Grimmová přišla s nápadem převést do podoby loutkového snímku úspěšnou knihu Ivy Procházkové. Její originalita spočívá mimo jiné v přístupu k tématu smrti, které autorka dětem umí předložit s lehkostí a hravostí. Tvůrčí tým se ujal námětu s velkými ambicemi, scenáristé příběh rozšířili o další dějové linky i postavy, původně česká produkce přerostla v koprodukci čtyř zemí. Na diváky nyní po téměř deseti letech příprav, vývoje, natáčení a postprodukce čeká napínavé dobrodružství, odehrávající se převážně během posmrtného života. Dvě zvířátka, považovaná svými blízkými za podivíny až outsidery, myška Šupito a lišák Bělobřich, se po nehodě setkávají ve zvířátkovském nebi. Ačkoli byli za života zapřisáhlými nepřáteli, v nebi sledujeme jejich společnou cestu k překonání starých bolestí, k novému začátku a ke zrodu neochvějného přátelství. Snímek nabízí nejen nevšední příběh plný silných emocí, ale i nezapomenutelnou podívanou, co se týče výtvarného provedení loutek, dekorací a prostředí a precizně odvedené animační práce.

 

Mezinárodní soutěž krátkých filmů

Porota: Kate Jessop (UK), Momoko Seto (Japonsko), Alexandra Májová (ČR)

Hlavní cena

Javánka Anna
(Annah la Javanaise)

režie: Fatimah Tobing Rony
Indonésie, 2020, 5 min 59 s
Technika: 2D počítačem
Producent: Fatimah Tobing Rony

Vyjádření poroty:
Vítězný snímek se věnuje temným tématům, ale činí tak živě a barvitě. Vypráví příběh z minulého století, ale nastoluje témata, která jsou aktuální dodnes: zotročování dětí, pedofilie, porušování lidských práv nebo rasismus. Mimoto si klade důležitou otázku, jaká je úloha umělce, a zkoumá taková témata, jako jsou privilegované postavení a etické jednání.

Synopse filmu:
Fascinace ostrovem Tahiti je součástí každého shrnutí života a tvorby francouzského malíře Paula Gauguina. Tento film nicméně rekonstruuje osudy Annah, která byla do Francie ve třinácti letech prodána z Jávy a následně bez odměny sloužila slavnému malíři nejen jako uklízečka, kuchařka a předloha slavného obrazu…

 

Zvláštní uznání poroty

Šestinedělí
(Wochenbett / Postpartum)

režie: Henriette Rietz
Německo, 2020, 4 min 36 s
Technika: 2D počítačem
Producent: Henriette Rietz

Vyjádření poroty:
Okouzlující a poutavý příběh o málokdy diskutovaném tématu šestinedělí, zobrazování těla a blahobytu. Film s působivou vizuální stránkou, který používá promyšlené metafory.

Synopse filmu:
Velmi osobní a upřímný vhled do světa novopečené matky, pohlcené novými úkoly a starostmi a snažící se uchopit svou roli, jak nejlépe to jde. Zdá se ovšem, že se jedná o úkol obtížný, až nezvládnutelný. Humorný a hluboce pravdivý film o chaosu, který v životě vznikne, když do něj vstoupí střídavě řvoucí a klidný, hladový a přejedený, bdící a občas i spící novorozenec.

 

Mezinárodní soutěž studentských filmů

Porota: Kate Jessop (UK), Momoko Seto (Japonsko), Alexandra Májová (ČR)

Hlavní cena

Jsem tady
(Jestem tutaj / I’m Here)

režie: Julia Orlik
Polsko, 2020, 15 min
Technika: stop-motion, loutka
Producent: PWSFTviT

Vyjádření poroty:
Rádi bychom zdůraznili, že všechny filmy v letošní soutěži byly mimořádně kvalitní. Vítězný snímek je působivým a emotivním portrétem nevyhnutelného konce jednoho staršího člena rodiny. Citlivě pojímá univerzální téma a činí tak precizním filmovým jazykem. Porota se na snímku shodla jednomyslně, protože ji dojala jeho emotivní povaha. Za rouškami jsme se neubránili slzám.

Synopse filmu:
Postarší muž se stará o svou nepohyblivou ženu. Pomáhá mu v tom dcera, která se snaží nalézt rovnováhu mezi prací v nemocnici a svou rodinou. Každý z nich má ale jiný názor na to, jak se náležitě starat o nemocnou, což vede k mnoha hádkám. Film s nesmlouvavou autenticitou sleduje bezútěšnost konce jednoho života.

 

Zvláštní uznání poroty

Díky
(Thank You)

režie: Julian Gallese
Velká Británie, Kostarika, 2020, 7 min 30 s
Technika: 2D počítačem
Producent: Julian Gallese

Vyjádření poroty:
Zvláštní uznání udělujeme filmu, který nás bavil absurdním humorem a přinesl nám vítanou lehkost. Kreslený šíp trefil cíl.

Synopse filmu:
Městečkem hýbe dlouho očekávaná událost – blížící se oslava narozenin jednoho z místních obyvatel. Kdo dostane pozvání a jak oslava proběhne? Komičnost a lehkost tomuto snímku dodává i barevně pestrý, záměrně naivní výtvarný styl režiséra pocházejícího z Kostariky a studujícího v Londýně.

 

Mezinárodní soutěž abstraktních a nenarativních animací

Porota: Vojtěch Domlátil (ČR), Milan Cais (ČR), Lucie Jančová (ČR)

 

Hlavní cena

Opuštěná vesnice
(Abandoned Village)

režie: Mariam Kapanadze
Gruzie, 2020, 14 min
Technika: 2D počítačem, kresba na papír
Producent: Mariam Kandelaki

Vyjádření poroty:
Jde o nevídaně odvážné dílo, které dlouhé minuty nechává mluvit pouze jeden statický záběr a přitom dokáže po celou dobu udržovat diváka v napětí. Využívá k tomu pouze modelaci světlem a jen několik málo nečekaných mikro-dramatických momentů. Limitované tvarosloví rozehrává překvapivě širokou škálu vjemů od neprostupné mlhy po ostrou záři proměňující krajinu v abstraktní obraz.

Synopse filmu:
Mlha zlehka odkrývá pahýly stromů. Když se začne rozplývat, odhalí statický záběr další detaily horské krajiny se zbytky domů. Jen konejšivý soundtrack kontemplativního snímku evokuje někdejší život. Vesnice, stejně jako člověk, přichází na svět díky lásce. A stejně tak skomírá, když ji láska opustí.

 

Zvláštní uznání poroty

Za maskou Nó
(Beyond Noh)

režie: Patrick Smith
USA, Japonsko, 2020, 4 min
Technika: stop-motion
Producent: Kaori Ishida

Vyjádření poroty:
Oceňujeme bravurně zvládnutou animaci objektů dokonale synchronní s čistě rytmickou, přesto však harmonizující hudbou, která divákovi prezentuje vždy platné a všudypřítomné téma masky a přetvářky prolínající se do všech vrstev života od politiky, společnosti až po rodinu a intimní život. Tento silně sociální snímek zpracovává paletu tisíců masek od pradávných ikon k moderním batmanům a gumovým prezidentům. 

Synopse filmu:
Za maskou Nó rytmicky animuje celkem 3 475 různých masek z celého světa. Začíná klasickými maskami tradičního japonského divadla Nó a pokračuje studií rituálu, užitku, deviace a politiky. Hypnotizující zážitek umocňuje čistě perkusní hudební doprovod.

 

Mezinárodní soutěž videoklipů

Porota: Vojtěch Domlátil (ČR), Milan Cais (ČR), Lucie Jančová (ČR)

Hlavní cena

Jo Goes Hunting: Careful

režie: Alice Saey
Francie, Nizozemsko, 2020, 3 min 58 s
Technika: 2D počítačem
Producenti: De Nieuwe Oost, Miyu Productions

Vyjádření poroty:
Dokonalé propojení hudby s grafickým tvaroslovím obrazu i synchronním animovaným pohybem dodává vítěznému klipu schopnost vytvořit v divákovi téměř fyzický zážitek. Bohatý vizuální gejzír nám postupně představuje uhrančivý svět plný vibrujících, zářících a bublajících motivů a halucinogenních mikrosvětů.

Synopse filmu:
Malé postavičky trhají, sčesávají, tkají, rybaří a sbírají suroviny ze svého přirozeného prostředí, aby jako skupina přežili na magické planetě, kde neexistují hranice. Dynamicky pulzující surrealistická krajina přechází v tomto originálním videoklipu v další, neméně pozoruhodné obrazy, které divák brzy nestíhá sledovat.

 

Zvláštní uznání poroty

Jacob Collier: He Won’t Hold You (feat. Rapsody)

režie: Daniel Bruson
Brazílie, Velká Británie, 2020, 5 min 25 s
Technika: 2D počítačem, malba na papír, malba na sklo, inkoust na papíře
Producent: Daniel Bruson

Vyjádření poroty:
Na tomto temném videoklipu plném sofistikované práce se stíny a táhlými světly oceňujeme nejen povedené animační zpracování, ale především dokonale navozenou jazzovou atmosféru. Unikátní obrazy a mimořádně silné výtvarné momenty postupně gradují a ožívají v symbióze s hudbou. 

Synopse filmu:
Pro píseň He Won’t Hold You od mnohonásobného vítěze Grammy Jacoba Colliera zvolil brazilský autor klipu animaci malby plnou atmosférických obrazů. Stejně jako skladba nabízí dva pohledy na rozchod a vyrovnávání se s ním. Barvy dostanou prostor až v konsenzuálním finále.

 

Mezinárodní soutěž VR filmů

Porota: Vojtěch Domlátil (ČR), Milan Cais (ČR), Lucie Jančová (ČR)

Hlavní cena

Proměny
(Replacements)

Jonathan Hagard
Japonsko, Indonésie, Německo, 12 min, 2020

Vyjádření poroty:
Série prchavých okamžiků všedních dní je svěžím dokumentem o vývoji indonéského městského života. Nový pohled na dobře známý formát 360° videa dokazuje, jak efektivně lze přenést svědectví o proměně obyčejné ulice a pohnutých osudů jejích obyvatel díky virtuální realitě. Silné sociální momenty a jednoduché detaily nás podněcují aktivně odkrývat další vrstvy proměny života, domova a jeho okolí.

Synopse filmu:
Jakarta. Rok 1980. Ocitáme se před malým domečkem s verandou, kolem jen občas projde člověk, zafouká vítr. Čtvrť je klidná, ideální pro život. S postupem času se ale prostředí mění, přibývají obchody, mešity, lidé, auta, ale i demonstrace a politické nepokoje. Z jedné pozice kamery tak sledujeme v animovaném časosběru 40 let v indonéské čtvrti, která se stává symbolem proměny hodnot současné společnosti.

 

Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her

Porota: Barbora Podhorská (ČR), Cedric Babouche (Francie), Petr Motejzík (ČR)

 

Hlavní cena za výtvarný počin v nezávislé počítačové hře 

Creaks
Radim Jurda
Česká republika, 2020

Vyjádření poroty:
Vizuální umění Creaks je skvostnou tapisérií temného domu, který nás neustále láká k důkladnějšímu prozkoumání. Ale to je pouze jedna z vrstev této hry, která spolu s dvěma ostatními – zákonitostmi hry a hudbou – tvoří vzájemně propletený mix, v němž žádná vrstva není důležitější než jiná.

Synopse hry:
Země se chvěje, žárovky praskají a za zdmi vašeho pokoje se děje cosi neobvyklého. Vyzbrojeni pouze vlastním důvtipem a odvahou vstoupíte do světa obývaného létajícími bytostmi a strašidelným oživlým nábytkem.

 

Hlavní cena nezávislé počítačové hře pro děti a mládež

Carto
Lee-Kuo Chen, Tchaj-wan, 2020           

Vyjádření poroty:
Carto chytře rozvíjí dětskou představivost a podněcuje děti k zábavnému experimentování, aniž by je někdo trestal, pokud udělají chybu. Hra nabízí zajímavé postavy, příběhy a  cutscény. Její zákonitosti vhodně doplňuje rozkošný vizuál. A v neposlední řadě je nutné zdůraznit, že si tuto hru oblíbí i ti nejmenší. Jde o ideální rodinnou zábavu a zážitek, který posiluje blízké vztahy mezi rodiči a dětmi.

Synopse hry:
Carto je okouzlující adventura postavená na unikátním mechanismu hlavolamu, který může změnit celý svět. Využijte této síly a prozkoumejte záhadné světy, pomozte svérázným postavám a dostaňte Carto zpět k její rodině.