O Liberci

O Liberci

MĚSTO LIBEREC

Město obklopené horami

Ano, to Liberec opravdu je. A tak vlastně ani nezáleží, jestli do Liberce přijedete v létě nebo v zimě, protože hory mají své kouzlo prostě celoročně. Ať už se po nich touláte pěšky a objevujete množství rozhleden, projíždíte se na kole od jedné přehrady k druhé nebo si v zimě užíváte na 200 km upravených běžeckých tratí či sjezdovky všech barev a tedy všech druhů obtížnosti. A kudy tam? Snadno, do Jizerek nebo k Ještědu vás pohodlně dovezou spoje MHD.

Množství atraktivit

Kam s rodinou? Přece do zoo! Mezi zvířátky se dětem určitě bude líbit, a kdyby zlobily, vezměte je třeba mezi masožravky nebo obrovité píchající kaktusy do sousední botanické zahrady. Můžete jim také ukázat fantastickou kosmickou loď – horský hotel Ještěd – která je nad nočním Libercem krásně viditelná a kousek od ní najdete dokonce i Marťana. Nahoru se dostanete pěšky nebo nejstarší fungující kabinovou lanovkou v ČR. Svého strážce (rytíře) má také radnice, kterou si můžete prohlédnout s naším průvodcem a dále také…

Chytrá zábava pro děti i dospělé

iQlandia – přes 400 interaktivních exponátů, které si můžete vyzkoušet na vlastní kůži, iQpark i pro nejmenší badatele, únikové hry, které prověří váš důvtip, DinoPark s druhohorními příšerami, které se nejen hýbou, ale často také pořádně řvou, „zelený“ EKOPark, kde jsou děti přírodě tak blízko, že víc už to snad ani nejde, to vše je třeba navštívit, prozkoumat a hlavně si to bezezbytku užít.

Dobrodružství na každém kroku

Dvacet tisíc mil pod mořem. Přesně tak si budete připadat v Aquaparku Centra Babylon, který je vyzdoben ve stylu příběhů Julese Verna. Nechce se vám potápět? Staňte se pilotem DC 9 – reálný letecký simulátor s kokpitem opravdového letadla najdete v libereckých Vratislavicích. V zimě zkuste ledolezení v horolezecké aréně na největší uměle zaledňované skále ve střední Evropě a když led roztaje, čeká vás tu napínavý drytooling nebo via ferrata. Probuďte v sobě závodníka! Svištění pneumatik, rychlost, adrenalin, to je zážitek, jaký nabízí Motokáry Liberec. Anebo zkuste „nalovit“ mozaikové kočky v libereckých ulicích. Schválně, kdo jich objeví nejvíc?

Kolébka automobilismu

U nás to vše začalo! Libercem jezdil první vůz v Čechách a jeho majitel Theodor Liebieg dostal první řidičský průkaz v našich zemích. Pokud i vás zajímá všechno, co kola má, určitě u nás navštivte Technické muzeum, kde najdete dopravní prostředky všeho druhu (automobily, kola, motorky, tramvaje, autobus i mašinu). Vynechat nemůžete ani vratislavické Automuzeum v Pivovaru Konrád a Rodný dům Ferdinanda Porscheho s moderními expozicemi ve stylu 21. století. Jednoduše jsme skvělé místo pro všechny motoristické fandy. 

Tramvajový ráj

Nastupovat, jedeme! Ať už se v Liberci rozhodnete navštívit cokoli, pokud nepůjdete po svých, je téměř jisté, že se jimi svezete. Prakticky všechny turistické cíle totiž najdete na tramvajové lince, která vede skrz město, a při zvláštních příležitostech se u nás můžete svézt také tramvajemi historickými. Tramvaje vás dovezou až pod Ještědské sjezdovky, můžete se s nimi vydat i do sousedního města Jablonce nad Nisou. Liberec a tramvaje zkrátka patří k sobě.

Filmové město

A přece se točí. A v Liberci se točí ostošest. Když budete při sledování filmů pozorní, můžete vidět naše město účinkovat v mnoha z nich. Přijďte si poslechnout perličky z filmového natáčení na některou z pravidelně pořádaných filmových prohlídek radnice, omrkněte si filmovou vitrínu v radnici nebo si v létě projděte geniální stezku v Liberci, která je věnována skvělému seriálu Génius o Albertu Einsteinovi. Dívejte se a mějte přitom oči otevřené…

Na vaši návštěvu se těší a příjemnou dovolenou v naší obci mezi kopci přeje kolektiv Městského informačního centra Liberec.