online katalogCelovečerní filmy pro děti

Lichožrouti

Galina Miklínová | Česká republika, Slovensko, Chorvatsko | 2016 | 83 min

Vhodné pro děti od 6 let

Filmová adaptace knižního bestselleru českého spisovatele, básníka a libretisty Pavla Šruta. Kniha se dočkala dvou pokračování, překladů do mnoha jazyků a ceny Magnesia litera pro dětskou knihu desetiletí. Protagonisty jsou malí neviditelní tvorové zvaní lichožrouti, kteří žijí v lidských domácnostech. Lichožrouti se živí lidskými ponožkami, ovšem měli by dodržovat zásadu „nikdy nevezmeš celý pár.“ Na úspěchu knihy mají velký podíl i originální ilustrace a právě jejich autorka Galina Miklínová je režisérkou filmu. Na ploše dobrodružného gangsterského příběhu dvou znepřátelených lichožroutských gangů, střetu dvou generací a dvou morálek, je vykreslen svět podobný lidskému, nenásilně a se sofistikovaným humorem. Hlavním hrdinou je dobrácký, ale naivní lichožrout Hihlík, který se po smrti dědečka dostane do rodiny mafiánského strýce Padreho. Když znepřátelený gang unese jeho bratrance, nastává čas na záchrannou akci. Film zaujme také přístupem k technologii 3D počítačové animace. Zatímco CGI působí často prázdně až sterilně a postavy z jednoho filmu připomínají hrdiny z jiného, v Lichožroutech je vidět silný výtvarný přístup k vizuální stránce, a to od výrazů přes textury až po pozadí.

St 03/05/2017
10.00-11.23
volných míst: 51
Kino Světozor

Čt 04/05/2017
16.30-17.53
Roháč - sál ČT

So 06/05/2017
09.30-10.53
volných míst: 105
Divadlo J. K. Tyla

Dívka bez rukou

Sébastien Laudenbach | Francie | 2016 | 76 min

Vhodné pro děti od 12 let

Film inspirovaný drsnou pohádkou bratří Grimmů. V těžkých časech přistoupí zoufalý mlynář na obchod s ďáblem, kterému výměnou za nezměrné bohatství nevědomky přislíbí svou jedinou dceru. Dívka je však natolik nevinná, že si ji ďábel nemůže odvést. Mlynář zaslepen zlatem, které mu nyní proudí do mlýna, se snaží ďáblovi ještě pomáhat. Po několika pokusech přijde dívka o ruce a prchá z domova. Víra v život je ale silnější než její zoufalství, a tak se dostane na zámek a provdá se za prince, který je okouzlen její čistotou. Jenže ďábel, který často mění podobu, je jí neustále v patách a dívka se musí dát znovu na útěk… Snímek plný symbolů odkazuje do nejhlubšího nevědomí člověka a postavy jsou vlastně jen zobrazením různých stránek lidské duše. Působivě jsou zde vykresleny principy dobra a zla, světlých a temných stránek osobnosti, které se neustále potýkají v boji o moc. Výtvarná stránka filmu je rovněž pojata odvážně. Autoři pracují jen s náznaky postav a prostředí. Přesto shluky čar přesně vystihují, co chtějí vyjádřit, a průhledné postavy mají i přes svou jednoduchost silné a čitelné charaktery.

St 03/05/2017
13.00-14.16
volných míst: 248
Divadlo J. K. Tyla

Pá 05/05/2017
12.30-13.46
volných míst: 1
Kino Světozor

Můj život Cukety

Claude Barras | Švýcarsko, Francie | 2016 | 66 min

Vhodné pro děti od 6 let

Devítiletý chlapec s přezdívkou Cuketa putuje po náhlé matčině smrti do dětského domova plného sirotků, jako je on. Napřed si připadá sám, ale postupně pochopí, že je to jinak. Jsou tu přece ještě Simon, Ahmed, Jujube, Alice a Béatrice, a především Camille, do které se chlapec zamiluje. Každé z dětí má sice svůj temný příběh, ale jejich veselost přebíjí smutnou minulost. Film zachycuje věk neustálého objevování světa a učení se, jak se s ním vypořádat. Parta kamarádů a první láska sehrají důležité role na cestě ke spokojenosti. Jakýmsi průvodcem a pomocníkem je chlapci místní policista, který mu pomáhá zvládat všechny útrapy. Film je ukázkou brilantní, moderní loutkové animace, kdy stylizace postav neubírá příběhu na síle a autenticitě. Snímek už stačil posbírat několik cen. Na festivalu v Annecy získal cenu diváků, byl také uveden na festivalu v Cannes a zvolen nejlepším evropským animovaným filmem loňského roku. Můj život Cukety je celovečerním debutem uznávaného producenta a režiséra Clauda Barrase, který se na stop-motion specializuje. Festivaloví diváci už mohli dříve vidět některé jeho krátké filmy jako například Pokoj 69 (Chambre 69, 2012) nebo V zemi hlav (Au Pays Des Tetes, 2008).

St 03/05/2017
14.30-15.36
Roháč - sál ČT

Pá 05/05/2017
10.00-11.06
volných míst: 172
Divadlo J. K. Tyla

So 06/05/2017
12.00-13.06
volných míst: 2
Kino Světozor

Molly Monster

Ted Sieger | Německo, Švýcarsko, Švédsko | 2016 | 72 min

Vhodné pro děti od 3 let

Malá dračí příšerka Molly Monster je populární postava z oblíbeného televizního seriálu, která nyní dostala šanci na ploše celovečerního filmu. Půvabný snímek je určen pro nejmenší diváky. Molly byla dlouho jedináčkem a užívala si bezmezné pozornosti rodičů, nyní ale nastává v jejím životě zlom, protože se má brzy vylíhnout její sourozenec. Molly se na něj těší, jenže si vůbec nedovede představit, co to pro ni bude znamenat. Bude se muset sžít se svou novou rolí v rodině a pochopit, že máma s tátou nejsou jen pro ni. Bolest, která se dostaví, ji samotnou zmate a zaskočí. Odrazem této situace je její vztah s Edisonem, oživlou hračkou a nejlepším přítelem v jednom. Ten se také obává o své místo v rodině. Dobrodružství začíná, když se Molly vydává za rodiči na ostrov, kde se příšerky líhnou a kam musí rodiče vejce odvézt. Molly s Edisonem se cestou ztratí, zabloudí do Divokých hor, prožijí spoustu dobrodružství a nakonec pochopí, že prošli cestou k samostatnosti. Snímek je, co se týče vizuálního pojetí, hravě barevný a pro děti dobře uchopitelný: co má být strašidelné, je zároveň úsměvné, a co je nebezpečné, to se vždycky nějak příznivě vyřeší.

Čt 04/05/2017
10.00-11.12
volných míst: 67
Kino Světozor

So 06/05/2017
08.30-09.42
volných míst: 90
Kino Světozor