online katalogZvláštní uvedení | Oprášená klasika

New Game

Aleš Brunclík | Česká republika | 2017 | 63 min

Podle průzkumu ESA z roku 2015 je na světě 1,8 miliardy hráčů počítačových her. Jejich výroba je tedy dnes již velkým byznysem. Česká Republika je velmi významnou továrnou na počítačové hry, což dokládají známé tituly, například Samorost 3 společnosti Amanita Design, jejímž výrazným rysem je jedinečné výtvarné zpracování, či Space Engineers od Keen Software House. Obě tyto hry jsou ústředním motivem dvouletého časosběrného dokumentu Aleše Brunclíka, jenž se přiblížil vývojářům a zachytil jejich pracovní postup i střípky ze zákulisí vývoje. Dokument sleduje celkem 4 projekty, na kterých demonstruje zmíněnou výrobu her, ale i jejich význam. Neopomíjí ani nový trend v oblasti počítačové technologie, a proto zahrnuje i společnost Dreadlocks, která vyvíjí novou počítačovou hru určenou především pro set virtuální reality, specifické tím, že hlavní postavy budou hrát skuteční herci a herní lokality budou modelovány podle skutečných míst na Zemi.
New Game

St 03/05/2017
11.30-12.33
volných míst: 72
Loutkové divadlo

Ne 07/05/2017
10.30-11.33
volných míst: 60
Loutkové divadlo

Baron Prášil

Karel Zeman | Československo | 1961 | 83 min

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. V Zemanově hravém podobenství se fantaskní vyprávění barona Prášila prolíná s romantickým příběhem odvážného snílka Toníka, který se stává baronovým sokem v lásce, když společně vysvobodí půvabnou princeznu Bianku ze zajetí zákeřného tureckého sultána.
V jedinečném zpracování světoznámé knihy Gottfrieda Augusta Bürgera se Zeman inspiroval rytinami z jejího původního vydání, pocházejícími od jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů 19. století Gustava Dorého. Černobíle natočené obrazy režisér oživil výrazným barevným tónováním a různorodé barvy použil jako znaky proměňujících se nálad i překvapivých dějových zvratů. Toto fantaskní dobrodružství – zpestřené unikátními triky i vtipnými gagy – získalo mnoho zahraničních cen, mimo jiné z festivalů v Cannes či v Locarnu.

Digitálně restaurovaný snímek prošel obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie, partnerů Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a ČT ve spolupráci s Universal Production Partners (UPP).

Baron Prášil

St 03/05/2017
20.00-21.23
Kino Aurora

So 06/05/2017
16.30-17.53
volných míst: 0
Kino Světozor

Odplatomsta

Bill Plympton | Spojené státy | 2016 | 71 min

Snímek Revengeance je osmým celovečerním filmem legendárního nezávislého animátora Billa Plymptona. Zároveň je jeho prvním, na kterém spolupracoval s jiným výtvarníkem. Uplynula dlouhá doba, než se známý režisér podíval na DVD s filmy Jima Lujana, které od něj osobně dostal. Když si je ale jednoho deštivého dne pustil, byl Lujanovým talentem tak uhranutý, že mu nabídl spolupráci. Nakonec se undergroundový kreslíř Lujan postaral o scénář a výtvarnou stránku, zatímco animace a režie zůstala Plymptonovi.
Film vypráví příběh podřadného lovce odměn (nechá si říkat Rod Rosse, jednočlenná parta), který se zaplete do sítě nebezpečí poté, co přijme práci od bývalého motorkáře a wrestlera a nyní senátora „Deathface.“ Rod musí najít něco, co bylo senátorovi ukradeno a dopadnout zlodějku. Rosse ale brzy zjišťuje, že na téhle špinavé prácičce něco nesedí. Stává se cílem nemilosrdných motorkářských gangů, krvežíznivých kultů a nečestných policistů. Pokud ho nezabije kulka, mohlo by se o to postarat kalifornské slunce!

St 03/05/2017
21.00-22.11
volných míst: 57
Kino Světozor

So 06/05/2017
18.00-19.11
volných míst: 163
Divadlo J. K. Tyla

Divoká planeta + live soundtrack (Aid Kid, T. Havlen, J. Libánský a T. Kovalová)

René Laloux | Československo, Francie | 1973 | 72 min

Soundtrack naživo: Aid Kid, Tomáš Havlen, Jiří Libánský & Terezie Kovalová

Zcela jedinečnou příležitost budou mít návštěvníci letošního Anifilmu. Je pro ně totiž přichystána speciální projekce kultovního francouzského snímku Divoká planeta z roku 1973, který vznikl v československé koprodukci a vyráběl se v pražském studiu Jiřího Trnky. O režii se postaral René Laloux (i když významný podíl na filmu měl také český tvůrce Josef Kábrt), scénář obstaral surrealismem ovlivněný výtvarník a spisovatel Roland Topor a alegorické sci-fi Divoká planeta si odvezlo cenu poroty z festivalu v Cannes. Výjimečná je projekce proto, že živého soundtracku se zhostí Aid Kid, který se pro tento projekt spojil s elektronickým producentem Tomášem Havlenem, violoncellistkou Terezií Kovalovou a pianistou Jiřím Libanským.

Čt 04/05/2017
19.30-20.42
volných míst: 141
Divadlo J. K. Tyla