Porota Anifilmu 2014

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů


   Ferenc Cakó | HUN 

Grafik, malíř a spisovatel Ferenc Cakó absolvoval obor užitá grafika na Univerzitě výtvarných umění v Budapešti (dnes MOME). Potom nastoupil do filmového studia Pannonia, kde pracoval jako animátor, designér a režisér. Vytvořil celou plejádu filmů, seriálů a reklam. Jeho plastelínové postavičky, např. Sebaj Tóbiás, jsou dosud populární. Je laureátem mnoha významných cen. Jako neúnavný experimentátor stále hledá nové formy výtvarného vyjádření, a tak v roce 1996, jako první na světě, předvedl působivou techniku pískové animace naživo, kterou diváci sledují při jejím vzniku. Je docentem na Vysoké škole užitých umění v Šoproni.

 

   Kristina Dufková | CZ

Animátorka a grafička Kristina Dufková vystudovala animovanou tvorbu na pražské FAMU, kde absolvovala úspěšným a několika cenami ověnčeným filmem Usnula jsem (2008). Ve filmu Fimfárum do třetice všeho dobrého, který získal ocenění za Nejlepší celovečerní film pro děti festivalu Anifilm 2011 v Třeboni, režírovala pohádku Jak na Šumavě obři vyhynuli. Ilustruje také knihy (Kytice, Usnula jsem) a vytvořila několik videoklipů. V roce 2011 vystavovala ukázky a snímky ze svých filmů v Austrálii a na Novém Zélandu v rámci výstavy české a polské animace.

 

   Philippe Moins | BEL

Propagátor nejen belgického animovaného filmu, spoluzakladatel a spoluředitel prvního belgického festivalu animovaných filmů Anima Philippe Moins po studiu historie umění na Université libre v Bruselu pracoval v letech 1982 až 1988 pro studio Graphoui. Zároveň vytvořil stovky komiksových příběhů pro belgický tisk a dětských knih. Pravidelně publikuje knihy, studie a články o animovaném filmu, např. monografie režiséra Raoula Servaise nebo studia Folimage, nebo sborník Belgická animace. Působí také jako pedagog na École nationale supérieure des arts visuels (la Cambre) v Bruselu.

 

   Eija Saarinen FIN

Eija Saarinen přednáší na finské Univerzitě aplikovaných věd v Turku, kde také vede a produkuje natáčení studentských filmů. Obor animace se v Turku vyučuje už od roku 1994 a Eija Saarinen, společně se známým estonským režisérem Priitem Pärnen, stála u jeho zrodu. Mimo jiné také pracuje na projektu Turku Animation Project, který v září roku 2013 odstartovala Západofinská filmová komise (West Finland Film Comission) a je členkou Výboru na oslavu 100 let finské animace.

 

   Mark Shapiro | USA

Rozmanitá kariéra zavedla Marka Shapiro, specialistu na marketing a brand management do různých koutů USA. Ve společnostech jako Nike, Town & Country Magazine nebo Upper Deck, se podílel na budování značek, na reklamních kampaních, psal texty, produkoval spoty a rozvíjel komunikaci s veřejností. Od roku 2007 řídí marketing studia LAIKA i jeho celovečerních filmů a buduje strategii značky. Pochází ze Seattlu, absolvoval Emerson College v Bostonu a The Colorado College v Colorado Springs.



Mezinárodní SOUTĚŽ krátkÝCH A studentskÝCH filmů


   Florence Miailhe | FR 

Malířka, režisérka a pedagožka Florence Miailhe absolvovala École Nationale supérieure des Arts décoratifs v roce 1980, kde od roku 2000 vyučuje animaci. Natočila devět krátkých autorských filmů, mj. Au premier dimanche d'août (První srpnovou neděli, 2002), Les Oiseaux Blancs Les Oiseaux Noirs (Bílí ptáci, černí ptáci, 2003), převážně technikou animované malby na skle a animací písku. Její vizuálně podmanivé snímky mají blízko klasické malbě a jsou oceňované na prestižních festivalech mj. v Cannes, Clermont Ferrand, Hiroshimě nebo Espinho. Podílela se také na projektu Meandry (Méandres), jenž tvoří příběhy na motivy Ovidiových Proměn.


   Phil Mulloy | UK

Animátor, výtvarník, scenárista, režisér hraných filmů Phil Mulloy studoval na Royal College of Art. Naplno se začal věnovat animaci až koncem 80. let. Ve svých satiricko-groteskních filmech, nasáklých černým humorem, otevřeně poukazuje na různá tabu, náboženství, smrt či lidskou sexualitu nevyjímaje. Spolupracoval s televizními kanály Channel 4, Canal +, BBC a MTV. V desítkách autorských animovaných filmů a v tematicky provázaných minisérií např. Cowboys (Kovbojové, 1991), The Ten Commandments, (Deset přikázání, 1994–1996), The Chain (Řetěz, 1998) svým nezaměnitelným úsporným stylem komentuje současné společenské hodnoty. Je držitelem dlouhé řady cen.

 

   Marek Skrobecki | PL

Výtvarník, scénograf a režisér Marek Skrobecki se specializuje na klasickou loutkovou animaci. Studoval animaci na Akademii sztuk pięknych a na PWSFTviT (Polish National Film School) v Lodži. První krátký film natočil v roce 1988, ale teprve při práci na snímku Dim (1992) našel svůj jedinečný styl a navrhl loutky v životní velikosti, což byla v tehdejší polské animaci novinka. Nabyté zkušenosti potom využil při tvorbě oceňovaných filmů Ichthys (Ryba, 2005), Péťa a vlk (2006, r. Suzie Templetonová), který získal Oscara, Danny (Danny Boy, 2010), nebo v zatím nejnovějším The Flying Machine (Létající stroj, 2011). Režíroval také videoklipy polské skupiny Agressiva 69.

 

   František Váša | CZ

Animátor, scenárista a režisér loutkových filmů František Váša absolvoval loutkoherectví na DAMU v Praze a stáž ve francouzském loutkářském centru v Charleville-Mézieres. Profesionální dráhu zahájil ve Studiu Jiřího Trnky a v roce 1990 spoluzaložil loutkové studio aiF. Animoval TV seriály (mj. Pat a MatJája a Pája), za něž obdržel ceny v Kanadě, USA i v Evropě, řadu krátkých i celovečerních filmů českých i zahraničních režisérů, množství videoklipů i oceňovaných reklamních spotů. Působí jako lektor, přednáší o animaci a vede workshopy. Hraje loutkové divadlo. Je autorem více než 50 skečů s loutkami a maskami v divadle Sklep.


   Wang Haiyang | CHIN

Malíř Haiyang Wang, původem z provincie Šan-tung, nyní žije a pracuje v Pekingu, kde také vystudoval malbu a litografii na Central Academy of Fine Arts (Centrální akademie výtvarných umění). Na kontě má řadu skupinových i sólových výstav. Jeho obrazy stejně jako krátké filmy, v nichž defilují často až surrealistické výjevy budící znepokojující emoce, zachycují proud vědomí a zkoumání lidských tužeb. Pozornost v zahraničí si okamžitě získal animovanými snímky Freud, Ryba a Motýl (Freud, Fish and Butterfly, 2009) a Dvojitý Fikret (Double Fikret, 2012). Oba vznikly výjimečnou technikou kresby pastelem na jediný kus brusného papíru, opakovaně gumované a znovu kreslené.