10|12 novinky

Připravovaná radost

Připravovaná radost

I když to tak někdy možná nevypadá, česká animace stále žije. Předvánoční čas je ideální pro malé připomenutí nadějných projektů, které zrovna vznikají a je možné je i podpořit. Na studentské poměry velmi ambiciózní film První sníh režíruje Lenka Ivančíková. Její štáb složený z kolektivu studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku vyzkoušel i crowfundingovou cestu a kýženou částku díky 111 přispěvatelům získal. Loutková pohádka o malém Ježkovi, který se nečekaně probudí ze zimního spánku, by měla mít 13 minut a na první pohled zaujme technickým zpracováním aktérů, které připomíná postavy z Fantastického pana Lišáka Wese Andersena.
V pražském studiu Hafan Film, kde nyní finišuje s celovečerním snímkem Malá z rybárny Jan Balej, vzniká zároveň dobrodružný příběh lesních trnků Josefky a Bertíka, který vás zavede do světa, kde je nebe stále plné zeleného jehličí… Až po uši v mechu je film bývalých studentů VŠUP Barbory Valecké a Filipa Pošivače. I oni úspěšně využili cestu komunitní podpory a od srpna natáčí. Krátkometrážní snímek se celkem přirozeně nese (minimálně ve výtvarném pojetí) v „balejovském“ duchu, takže i tady zaujmou originální loutky s výraznou stylizací. Pod produkcí mechu je podepsaná Pavla Kubečková ze společnosti Nutprodukce, která na podzim uvedla také Anatomii pavouka. Pozoruhodný film Vojtěcha Kisse o životě úředníka vznikl také technikou stop-motion a má úctyhodných 27 minut.
Nedaleko dokončení je i známá česká režisérka a výtvarnice Kristina Dufková. Její film Neříkej mi panda, jmenuji se Fanda si klade za cíl hravou formou upozornit děti a rodiče na problematiku vad řeči. Holčička Vanda zažívá sérii nedorozumění vinou špatně vyslovovaných slov a netuší, že tím zároveň ubližuje písmenům, která se jí za to patřičně pomstí a tím jí naučí mluvit správně. Po loutkovém příspěvku do třetího Fimfára se zde autorka znovu vrací ke kreslené animaci.
Závěrečnou pozitivní zprávou o připravované české krátkometrážní animaci je Jezdec času. Film vzniká v mezinárodní koprodukci České republiky a Francie. V ČR je jeho koproducentem společnost MAUR film, za Francii producent Nicolas Schmerkin se společností Autour de Minuit, která se mimo jiné proslavila úspěšnou Logoramou (2009), jež vedle řady cen získala i Oscara. Režisérem filmu je Ondřej Švadlena. Ten ve svých temných snímcích, jako Sanitkasan (2007) nebo Mrdrchain (2010), buduje počítačovou 3D animací umělé světy a dráždí v nich vědomí diváků. Nejinak tomu bude zdá se i v Jezdci času, který líčí svět za pět, deset, nebo sto tisíc let v abstraktním podobenství, jakési civilizační komické anti-pohádce o postupném rozpadu světa a další možné evoluční proměně jeho obyvatel. Hlavním hrdinou se stává svědek tohoto procesu - zpola humanoid, zpola zvířecí tvor, procházející jednotlivými obdobími další budoucnosti naší pozemské existence.
Tým festivalu Anifilm přeje všem projektům zdárné dokončení a mnoho užaslých diváků.