11|05 novinky

Anifilm 2014 už má své vítěze

Anifilm 2014 už má své vítěze

Pátý ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm 2014 se blíží k svému závěru a už zná vítěze ve festivalových soutěžích. Hlavní cenu poroty v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé získal americký režisér Bill Plympton za snímek Cheatin'. Nejlepším snímkem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti vyhlásila porota film Chlapec a svět (O menino e o mundo) brazilského režiséra Alêho Abreua. Film Barva pleti: medová (Approved for Adoption/Couleur de peau: miel) režisérů Junga a Laurenta Boileaua získal od poroty čestné uznání.

V Mezinárodní soutěži krátkých filmů zvítězil estonský film Nejhorší možný scénář (Must Stsenaarium) režiséra Kristjana Holma. Hlavní cenu v Mezinárodní soutěži studentských filmů obdržel režisér a student Lucerne University Michael Frei za snímek Plug and Play. Další studentský film Symfonie č. 42 (Symphony No. 42) režisérky Réky Bucsi z Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest si z festivalu odveze čestné uznání. Vítězové si kromě finanční odměny odnášejí Animorphu, cenu z křišťálového skla z designového studia Morphe.

A nejsou to jediné ceny festivalu - na samém začátku Anifilmu byla udělena Cena za celoživotní přínos animovanému filmu, kterou získal režisér, scenárista a výtvarník Zdeněk Smetana, jehož tvorbě se festival věnoval i v doprovodných projekcích.

Tipy na neděli

Anifilm sice dnes končí, ale stále je za čím se vypravit, a to nejen do kina. Téma letošního ročníku – totální animaci – připomene ještě retrospektiva oceňovaného tvůrce Pavla Koutského, jehož totálně animované filmy se vyznačují i dravým, nezaměnitelným a svérázným výtvarnem. Na závěr festivalu uvedeme také estonsko-finskou loutkovou operu Líza Citrónová a Marocký pomeranč – zrychlená lovestory. Vydat se ale můžete i na výstavy. Expozice videoartu, české totální animace i loutkových filmů z Finska jsou přístupné celou neděli - až do 18 hodin.