06|05 novinky

Dnes začíná v Třeboni 5. ročník Anifilmu

Dnes začíná v Třeboni 5. ročník Anifilmu

Tipy na dnešní den

Už od prvního dne nabízí Anifilm to nejlepší ze světové i domácí, současné, nedávné i historické animované tvorby. Například ve 14 hodin promítáme v kině Světozor celovečerní Futurologický kongres režiséra Ariho Folmana, autora Valčíku s Bašírem. Téma letošního festivalu „totální animace“ pak zahájí od 16 hodin v tomtéž kině světový výběr filmů vytvořených touto technikou. Zveme vás také na vernisáž výstavy současného videoartu REKURZE 1,618, která se koná v 17 hodin v Galerii pivovaru Bohemia Regent. Slavnostní zahájení festivalu se chystá od 19 hodin v Divadle J. K. Tyla a ponese se v duchu festivalového programu – animaci písku předvede porotce Ferenc Cakó a finskou retrospektivu předznamená kapela Scandinative. Zároveň vystoupí akrobaté českého Cirku La Putyka. V průběhu večera předáme cenu za celoživotní dílo Zdeňku Smetanovi.

Program pro děti

Už ode dneška se mohou na Anifilm vypravit i dětští diváci. Právě jim je letos určen promítací sál Roháč, kam se mohou přijít podívat na večerníčky či jiné seriály, krátké autorské i celovečerní filmy – dnes například na Čtyřlístek ve službách krále nebo poetický snímek O myšce a medvědovi. Animaci si mohou děti ale i samy zkusit, a to na dílnách v prvním patře Roháče. Den pak mohou zakončit projekcí filmu Univerzita pro příšerky od 21 hodin na Masarykově náměstí. 

Program v klubech: Mutanti a gentleman

Od 22 hodin vystoupí v Dada clubu česká hip-hopová skupina Mutanti hledaj východisko. Známí jsou tím, že k hip-hopovým zásadám přistupují s nadhledem a s humorem. Následuje třeboňská pop-rocková kapela Vinárenští gentlemani. Jejich akustický repertoár obsahuje množství převzatých písní od světoznámých interpretů.

Kompletní festivalový program najdete v rubrice Program. Akreditační středisko je v Divadle J. K. Tyla na Masarykově náměstí. Těšíme se na vás!