Představujeme poroty Anifilmu 2020

Představujeme poroty Anifilmu 2020

28 | 09

Filmy a hry budou hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty. Celovečerní filmy bude posuzovat David Silverman (USA), který je spojen se seriálem Simpsonovi. Od jeho počátků režíroval a produkoval řadu epizod a také celovečerní Simpsonovi ve filmu. V Pixaru se zároveň podílel na filmech Příšerky s.r.o. nebo Doba ledová. V porotě je s ním filmová producentka a distributorka Luce Grosjean (Francie). Aktivní podporovatelka mladých talentů v roce 2017 založila společně s Miyu Productions distribuční společnost Miyu Distribution, zaměřenou hlavně na filmové festivaly a mezinárodní distribuci. Do jejího distribučního portfolia patří například filmy Vejce či DceraPierre Yves Drapeau (Kanada) je cenami ověnčený hudební skladatel a zvukař, spojený zejména s významným studiem National Film Board of Canada. Jeho filmografie zahrnuje filmy Kapitán Morten a pavoučí královna, Čekání na nový rok či Podvědomé heslo.

Také Serge Besset (Francie), který zasedne v porotě pro krátké a studentské snímky, je navázaný na festivalové téma Slyšet animaci. Hudebního skladatele proslavila spolupráce na mezinárodně úspěšných animovaných filmech, jako jsou Kočka v Paříži, Phantom Boy nebo Teta Hilda. Eliška Děcká (ČR) je odbornou asistentkou na Katedře animované tvorby pražské FAMU, kde vyučuje dějiny a teorii animace. Je členkou společnosti Society for Animation Studies. Anna Mantzaris (Švédsko) se věnuje převážně stop-motion animaci s plstěnými loutkami. Ve své práci – pozornost na sebe upoutala snímky Dost a Dobré úmysly – ráda kombinuje beznaděj s humorem.

Nejlepší videoklipy a abstraktní a nenarativní animaci vybere Michaela Čopíková (Slovensko), absolventka bratislavské VŠMU, která za film O ponožkách a lásce vyhrála v roce 2010 slovenskou cenu Slnko v sieti a ve stejném roce založila s Veronikou Obertovou tvůrčí značku Ové Pictures. Spolu s Michaelou je v porotě Milen Alempijević (Srbsko), umělecký ředitel mezinárodního festivalu Animanima. A také Joost Rekveld (Nizozemsko), umělec, kurátor a experimentální filmař, kterého motivuje otázka, co nás může naučit dialog se stroji.

Trojici hodnotící kategorii počítačových her tvoří Lukáš Medek (ČR), jenž se v herním průmyslu pohybuje více než 14 let primárně jako 3D grafik a herní designér. Dále Rafael Varona (Nizozemí), ilustrátor a animátor, vytvářející animované smyčky pro klienty, mezi něž patří například Pepsi či Google. Porotcem je také Marek Plichta (Německo), umělec, animátor a designér hravých médií. Jako herní vývojář a výtvarník se podílel na nezávislých hrách Future Unfolding, Spirits, Ordnungswissenschaft a dalších.