Vitězové Anifilmu 2022

Vitězové Anifilmu 2022

18 | 05

V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo 11 celovečerních filmů, 31 krátkých filmů, 33 filmů studentských, 24 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků a 15 VR filmů. V mezinárodním klání soutěžilo také 15 počítačových her.

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů získal cenu za nejlepší film pro dospělé diváky snímek Kde je Anna Franková? izraelského režiséra Ari Folmana, porota jej ocenila slovy „Vítězný celovečerní film pro dospělé ukazuje pozitivní stránky lidského ducha na pozadí obrovské tragédie. Film je ódou na představivost perzekuované dívky, jejíž příběh je nutné stále opakovat. Film tento příběh vypráví neotřelým způsobem a zatraktivňuje ho pro mladé diváky po celém světě.Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti porota udělila japonskému filmu Belle (režie Mamoru Hosoda), na němž porotci vyzdvihli „silný příběh nabitý emocemi a velmi nápadité, avšak pravdivé, zobrazení smyšlené reality, v níž žije mnoho mladých lidí, kterým je důležité ukázat, jak žít s důvěrou ve vlastní identitu.“

V mezinárodní soutěži krátkých filmů zvítězil anidok polské režisérky Joanny Kożuch Bylo jednou jedno moře…, ve kterém se věnuje osudu a hledání zmizelého Aralského jezera. Výhrou v této kategorii se autorce otevřela možnost přihlásit se do oscarového klání. 

Mezi studentskými filmy si porotci vybrali český film Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen, který ocenili slovy „Originální a laskavý film o snaze opravit rozbité rodinné vazby a o tom, jak je těžké usmířit se. Bere nás na osobní pouť skrze krásné a technicky působivé výtvarno.“ Mezi nenarativními a abstraktními animacemi získal hlavní cenu snímek ukrajinského režiséra Mykyty Lyskova Imaginární krajiny a cena za nejlepší videoklip zůstává doma, získalo ji totiž video Gosheven: Until Exhaustion režisérky Magdaleny Hejzlarové. V kategorii VR filmů uspěl film Limbotopie tchajwanského režiséra Wen-Yee Hsieha. V soutěži počítačových her v kategorii nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil projekt studia Darjeeling Labyrinth City: Pierre the Maze Detective a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší hra Sable z britského studia Shedworks. V průběhu festivalu o jedné ceně rozhodli svým hlasováním i diváci. A jimi udělovanou diváckou Cenu Libereckého kraje si osobně převzali režiséři Yutaro Kubo a Satomi Maiya za svůj celovečerní film Dívka ze země Venku, který na ANIFILMu uvedli ve světové premiéře.

Už na slavnostním zahájení ANIFILMu byly předány ceny národní soutěže Český obzor, o jejichž vítězích svým hlasováním rozhodovala Rada animovaného filmu. Cenu České televize za nejlepší české animované dílo získal celovečerní film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Tentýž snímek získal i Cenu Nadace PPF za nejlepší český krátký a celovečerní film. Nejlepším českým studentským filmem se stal anidok Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen, který tak ve své kategorii uspěl v národní i mezinárodní soutěži. Cenu za nejlepší český seriál získal David Súkup se seriálem Jezevec Chrujda a nejlepším českým videoklipem je počin Barbory Halířové Irvin Venyš & Epoque Quartet: Cimpoiasca. Tatáž autorka zabodovala i v kategorii českých zakázkových děl, a to se spotem Chained. V národní soutěži Český obzor se v pěti kategoriích utkalo celkem 70 filmů.

Pro detailní soupisku vítězných snímků a her, včetně všech zvláštních uznání a zdůvodnění porot, klikněte ZDE.