S radostí odhalujeme složení porot Anifilmu 2019

20 | 03

S radostí odhalujeme složení porot Anifilmu 2019

Nedávno jsme prozradili, které filmy se utkají v mezinárodních soutěžích blížícího se Anifilmu. Nyní, když je znám i soubor soutěžních her, nastal čas odhalit, kdo bude rozhodovat o vítězích. Filmy a hry budou tradičně hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty. Každý z porotců se ale nějakým způsobem podílí i na doprovodném programu festivalu - ať už svými filmy, přednáškou či jiným programem. Tyto úžasné osobnosti tak představují každý jeden důvod, proč letošní Anifilm navštívit.

O celovečerních filmech bude rozhodovat scenáristka, producentka a režisérka Anca Damian, mimo jiné autorka úspěšných animovaných dokumentů Crulic – Cesta na onen svět nebo Kouzelný vrch. Spolu s ní zasedne v porotě francouzský producent Ron Dyens, zakladatel Sacrebleu Productions, jehož portfolio čítá mnohé festivalové hity nebo celovečerní Až na severní pól. Trojlístek doplňuje Anna Vášová, coby dramaturgyně a scenáristka (Websterovci, Mimi a Líza), se zkušenostmi z České televize, Evropské vysílací unie či Visegrad Animation Fora (nyní CEE Animation).

V porotě krátkých a studentských filmů usedne patrně nejznámější současný švýcarský režisér Georges Schwizgebel, který proslul svými uhrančivými malovanými filmy. Ceny za ně sbírá na festivalech po celém světě. Dále pak švédský specialista na anidok Jonas Odell, jehož způsob práce ovlivnil celou generaci tvůrců. Odellova stylu si cení i kapely jako Franz Ferdinand či U2, pro které vytvářel videoklipy. O krátkometrážní tvorbě bude rozhodovat také jedna z nejúspěšnějších představitelek nové generace českého animovaného filmu Kateřina Karhánková. Její film Plody mraků je patrně nejuváděnějším i nejoceňovanějším tuzemským animovaným snímkem současnosti.

O nejlepší abstraktní a nenarativní animaci a videoklipech bude rozhodovat tvůrce oceňovaných krátkých filmů (např. Life Line či Baths) a videoklipů (mj. pro Basement Jaxx či LCAW) Tomek Ducki, dlouholetá kurátorka festivalu DOK Leipzig a někdejší ředitelka Filmfest Dresden Annegret Richter, zastupující německou asociaci animovaného filmu. Z Německa rovněž pochází Max Hattler, významný tvůrce na poli současného experimentu. Již řadu let sbírá ceny na mezinárodní scéně a od loňska je i držitelem animorphy za svůj film Divizní artikulace.

Džunglí všech vybraných her se bude muset proklestit Tereza Krobová, žurnalistka a badatelka v oblasti game studies. Při pátrání po nejlepší hře jí bude partnerem výtvarník, animátor a již několik let především autor počítačových her Jaromír Plachý. Na kontě má světoznámé hity Botanicula a Chuchel. Pomůže jim také Adriaan de Jongh, proslulý holandský vývojář, který si nezávislou scénu získal hrou Hidden Folks, oceněnou rovněž na Anifilmu.