Anifilm už má své vítěze

12 | 05

Anifilm už má své vítěze

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů zvítězil chilský, experimentálně laděný a silně originální Vlčí dům (r. Cristóbal León, Joaquín Cociña), zvláštní uznání pak získal kanadský snímek Ville Neuve(r. Félix Dufour-Laperrière). Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit anime filmu Mirai, dívka z budoucnosti. Zvláštní uznání v této podkategorii si odnáší film Pačamama 

Jiná tříčlenná porota rozhodovala o krátkých a studentských filmech. V první z těchto kategorií zvítězil kanadský snímek Zvířecí chováníz produkce NFB, zvláštní uznání pak získal francouzský film Vejce. Mezi studenty zabodoval britský počin Dobré úmysly, zvláštní uznání pak získal český anidok Spolu sami. 

Třetí porota hodnotila nenarativní a abstraktní animace a také videoklipy. Mezi nenarativními filmy zvítězil britský Polospánek, zatímco zvláštní uznání putuje do Rakouska. Dostal ho známý experimentátor Thomas Renoldner za svůj hraniční počin Nevím co. Nejlepším videoklipem je hravě ztvárněný Elves of Karoo, zvláštní uznání získal Mr. Fear. 

O vítězích národní soutěže Český obzor rozhodla svým hlasováním početná Rada animovaného filmu. Nejlepším krátkým filmem je Kdesi, nejlepším studentským pak „famácká“ Schovka. V kategorii tv tvorby zvítězil vánoční speciál pořadu Zpívejte s námia mezi videoklipy vyhrál Shabazz Palaces: Gorgeous Sleeper Cell. Nejlepší českou zakázkou je spot Jak to snáší, jehož výtvarnicí je autorka festivalového vizuálu Veronika Zacharová.

Poslední soutěží je klání počítačových her. Zde v kategorii Nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil projekt Donut County. Cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší Homo Machina. 

Dnes se můžete na vítězné filmy zajít podívat a hry si ozkoušet v Game & VR zóně v Měšťanské besedě.

Zdůvodnění porot a více informací o oceněných filmech a hrách najdete zde.