Mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň Česká Republika 1. - 6.5. 2018

online katalog
Zvláštní uvedení

Seikaisuru Kado

Masaki Watanabe | Japonsko | 2017 | 120 min | JA

Sci-fi snímek plný napětí a akčních scén je vyprávěn tak poutavým stylem, že z něj divák nespustí oči po celé dvě hodiny. Příběh okamžitě vtáhne publikum do děje. Začíná tím, že z nebe sestoupí obrovská tajemná krychle, a to zrovna v okamžiku, kdy z letiště Haneda startuje letadlo. Neznámá krychle se rychle zvětší a letoun i s 252 cestujícími pohltí. Nastává všeobecný chaos a panika. Na scéně se záhy objevuje tajemná bytost Yaha-kui zaShunina, přicházející z krychle se záměrem kontaktovat lidské bytosti. Shindo, vyjednavač z Ministerstva zahraničních věcí, je přijat do KADO a dostává se do nezáviděníhodné pozice prostředníka. Všechno se ještě víc zkomplikuje, když japonská vláda povolá mezinárodního vyjednavače. Režisér Masaki Watanabe sbíral zkušenosti s filmovými seriály už od roku 2006, kdy natočil Bartender a o něco později pak sérii Strongest galaxy ultimate zero Battle Spirits (2013-14). Ambiciózní a zeširoka pojatý japonský anime projekt KADO vznikl nejprve jako 12dílný seriál (KADO: Right Answer). Pro celovečerní verzi Beyond Information vznikly nové scény a snímek má oproti seriálu odlišný konec.

Út 01/05/2018
21.00-23.00
volných míst: 60
Kino Světozor

Pá 04/05/2018
18.30-20.30
Roháč - sál ČT

Hermína Týrlová

Pavel Jirásek | Česká republika | 2017 | 52 min | CS

Příběh první dámy animovaného filmu, jež celý svůj život zasvětila dětské tvorbě. Kouzlo jejích filmů, které oslovily nejednu generaci, spočívalo v hledání nových cest a ve schopnosti vdechnout filmovou poetiku nejobyčejnějším věcem.
Filmový příběh představuje vnitřní vývoj autorčiny animační poetiky se zvýrazněním estetických i technologických problémů řady experimentů, u nichž stála i ve světovém kontextu jako první. Pro svá díla si Hermína Týrlová sama volila náměty, psala scénáře a mnohdy i vyráběla rekvizity. Vyzkoušela celou škálu materiálů – od dřeva, přes plast, vlnu, kámen, modurit, textilie až po vizovické pečivo. Právě animační specifikum její tvorby tak blízké dětskému světu podpořené také rekonstrukčními scénami vzniku animací se stává ústřední linií vyprávění. Filmy Hermíny Týrlové byly oceněny na nejvýznamnějších mezinárodních festivalech v Benátkách, Cannes, Locarnu, Teheránu, Bruselu a Dillí. V roce 1947 například obdržela první cenu za nejlepší film pro děti na mezinárodním festivalu v Bruselu, v roce 1966 hlavní cenu Zlatého lva svatého Marka v Benátkách nebo o čtyři roky později Zlatou mušli ve španělském San Sebastianu. V žádném ze svých filmů nezapřela Hermína Týrlová svůj hluboký vztah k dětskému divákovi. S velkým pedagogickým talentem dokázala dětskému chápání přiblížit i ty nejhlubší humanistické myšlenky a ideály. Její dráha nebyla snadná, nebylo vůbec jednoduché prosadit se v profesi, v níž se dosud uplatňovali výhradně muži a později najít své místo mezi velikány českého loutkového a kresleného filmu, jakými byli Jiří Trnka, Karel Zeman a Břetislav Pojar.

Hermína Týrlová

St 02/05/2018
17.30-18.22
volných míst: 118
Kino Aurora

Ne 06/05/2018
12.30-13.22
volných míst: 61
Loutkové divadlo

Have a Nice Day

Liu Jian | Čína | 2017 | 77 min

Černohumorná čínská komedie začíná u dělníka na stavbě Xiao Zhanga, který se rozhodne ukrást peníze mafiánského bosse, pro kterého pracuje. Plastická operace jeho dívky se totiž zrovna nevyvedla, a tak by s ní rád odjel do Jižní Koreje a zaplatil jí novou. Nemohl ale tušit, že mu cestu zkříží mimo jiné dívčina nemožná chamtivá známá se stejně nemožným partnerem, vynálezce toužící po počátečním kapitálu, jeho ne zrovna bystrá partnerka, profesionální zabiják Skinny či nahodilý řidič automobilu. Situace se natolik zkomplikuje, že zasahovat nakonec musí i sám okradený boss a jeho umělecky založený pohůnek. Temně humornými, řetězícími se zvraty rozehrává režisér žánrový mix připomínající noirové filmy, absurdní dialogy mezi gangstery na diváka pomrkávají inspirací tarantinovskými kultovkami a zoufalství prostých budižkničemů zase nevyhýbavě komentuje bezútěšnost života na spodních příčkách společenského žebříčku. Atmosféru brilantně dotváří kreslená počítačová 2D animace a tlumená barevnost. Film měl premiéru minulý rok na Berlinale a na festivalu v Taipei obdržel Zlatého koně po tom, co byl Čínou stažen z programu festivalu v Annecy.

Have a Nice Day

St 02/05/2018
19.00-20.17
volných míst: 6
Loutkové divadlo

So 05/05/2018
17.00-18.17
volných míst: 119
Divadlo J. K. Tyla

Universum Brdečka

Miroslav Janek | Česká republika | 2017 | 84 min | CS | EN titulky

„Necítím se být autorem filmů v pravém slova smyslu animovaných,“ přiznal jednou Jiří Brdečka, od jehož narození uplynulo na Štědrý den roku 2017 právě sto let. Přestože je širší české veřejnosti známý hlavně jako spolutvůrce hraných či trikových filmů, jako jsou Limonádový Joe, Tajemství hradu v Karpatech, Adéla ještě nevečeřela či Císařův pekař a Pekařův císař, animátoři jej za velikána české animace považují bez veškerých pochyb, a to jak u nás, tak ve světě. Scenárista, spisovatel, kreslíř a režisér proslul mimo jiné svou spoluprací s Jiřím Trnkou, další animované filmy ale natočil například s Jiřím Šalamounem (Láááska) či Kamilem Lhotákem (Vzducholoď a láska). Velký rozruch způsobil jeho snímek Špatně namalovaná slepice. K jeho výročí vznikl nevšední dokumentární film, v němž režisér Miroslav Janek spolu s Brdečkovou dcerou Terezou postupně proniká do nitra této výrazné osobnosti a divákovi předkládá svět zázračně oživlých obrazů, grafik, olejů, akvarelů, fresek a mozaik. Kým ale vlastně Brdečka ve skutečnosti byl? Kde hledal inspiraci a jaký byl jeho bohatý vnitřní svět? Kam se schovával před nesvobodným politickým režimem, aby mohl nakonec světu ukázat svou svobodnou a nadčasovou tvorbu? Na tyto a další otázky hledá dokumentarista neúnavně odpovědi.

Universum Brdečka

Čt 03/05/2018
20.00-21.24
volných míst: 105
Kino Aurora

So 05/05/2018
14.30-15.54
volných míst: 89
Kino Aurora

Mutafukaz

Guillaume Renard, Shojiro Nashimi | Francie, Japonsko | 2017 | 90 min | FR | CS titulky | 12+

Lino a Vinz jsou kámoši z Dark Meat City, které ze všeho nejvíc připomíná zločinem prolezlé Los Angeles. Navzdory palmám ale tohle město čpí bídou a oba hrdinové mají co dělat, aby zaplatili nájem a přežili do dalšího měsíce. Potřeba přežití pro ně dostává nový význam od chvíle, kdy Lino začne vidět tajemné stíny a upoutá pozornost chlápků v oblecích, kteří pro kulku nebo granát nejdou daleko. Rozjíždí se tak divoká jízda nejen ulicemi nepřátelských čtvrtí DMC, kde spolu bojují klany s bossy citujícími Shakespeara a kde má každý za pasem bouchačku. Ukáže se, že Lino je ve skutečnosti napůl tzv. Macho, příslušník nadmíru násilné rasy snažící se podmanit si svět. I v tomto prohnilém prostředí však pro něj existuje naděje na spásu. Mutafukaz vycházejí ze stejnojmenného francouzského komiksu, jehož autor snímek režíroval spolu se Shojiro Nishimim, který zkušenosti sbíral na filmech Akira či Batman: Gothamský rytíř. Nadupaný vizuál si propůjčuje prvky z japonského anime, inspiruje se graffiti a wrestlingem a odvážně zapojuje i vtipné mezititulky či pacmanovské prvky.

 

Mutafukaz

Pá 04/05/2018
16.30-18.00
Roháč - sál ČT

Ne 06/05/2018
15.00-16.30
Roháč - sál ČT