Mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň Česká Republika 1. - 6.5. 2018

online katalog
Bilance

Hurvínek a kouzelné muzeum

Martin Kotík, Inna Evlannikova | Česká republika | 2017 | 86 min | CS

Hurvínek je bystrý, ale trochu příliš živý kluk s velkou ambicí, a to dokončit poslední úroveň počítačové hry Pán loutek. Kdyby se mu podařilo dostat se do herní Síně slávy, získal by snad konečně pozornost taťuldy, pana Spejbla. Ale dokončení této hry se ukáže být jen začátek skutečného dobrodružství, které dovede Hurvínka, Žeryka a Máničku do zapomenutých sklepení loutkového muzea. Zde Hurvínek aktivuje magický disk a tím oživí všechny loutky, ale také prastarého monstrózního pána loutek Bastora.
Animovaný příběh pro celou rodinu vznikal více než sedm let pod vedením producenta a hlavního režiséra Martina Kotíka a výtvarníka Martina Zahradníka. Pracoval na něm tým špičkových scenáristů, animátorů a trikařů z různých evropských zemí. Spoluautorem příběhu a členem režijního týmu byl Jesper Møller, mimo jiné režisér filmu Asterix a Vikingové. Při vzniku filmu byly využity nejmodernější technologické postupy, snímek je natočen ve 3D, a přitom neztrácí nic z poetiky a humoru založených na věčném špičkování Hurvínka s „taťuldou“ Spejblem.
Hurvínek a kouzelné muzeum

St 02/05/2018
11.30-12.56
volných míst: 120
Kino Aurora

Já, padouch 3

Kyle Balda, Pierre Coffin | Spojené státy | 2017 | 90 min

Bývalý padouch Gru má problém. Mezi prsty si nechal utéct nejhledanějšího zlosyna na světě, a tak ho vyhodili z práce v Antipadoušské lize. Jeho Mimoni jsou navíc čím dál nespokojenější a nejmladší dcera Agnes touží, představte si to, po živém jednorožci. Do toho všeho se Gru dozví, že má dvojče, které je mu k nerozeznání podobné. Až na ty vlasy.
Vraťme se ale k tomu lumpovi, který přechytračil Grua. Zapomenutá dětská hvězda televizní show z 80. let Balthazar Bratt se ke své smůle nedokázal přenést přes konec své kariéry a od té doby škodí, kudy chodí. To Gruův bratr Dru je mnohem větší sympaťák. Je to neuvěřitelně přátelský a milý chlapík, který si ze všeho nejvíc přeje, aby ho bratr zasvětil do umění zločinu. Jenže Gru už padouchem být nechce a jediný důvod, proč by to podstoupil, je aby ochránil své blízké.
I když je hlavní zápletka filmu trochu všední, je protkaná řadou podzápletek a popkulturních odkazů. Rodinná komedie s nápaditou stylizací osmdesátých let a lehce absurdními vtípky, potěší hlavně děti, protože Mimoňové opět perlí. Pro dospělé aspoň 3D grafika, vizuální nápady a do detailu vybroušené pozadí.

Já, padouch 3

St 02/05/2018
21.00-22.30
Masarykovo náměstí

Paddington 2

Paul King | Velká Británie, Francie | 2017 | 103 min | CS

Britský režisér a scenárista Paul King se vrátil k příběhům nalezeného médi Paddingtona a převedl do filmové podoby další dobrodružství plyšového chlupáče v červeném klobouku podle oblíbené knižní předlohy Michaela Bonda.
Medvídek pocházející z Peru se už šťastně usadil u své adoptivní rodiny Brownových a je oblíbeným členem místní komunity. Své tetě Lucy, která touží vidět Londýn, chce pořídit dárek ke stým narozeninám, a tak začne pracovat, aby si na něj vydělal. V zapadlém krámku objeví kouzelné leporelo s obrázky Londýna, ale není sám, komu se rarita líbí. Silně se o něj totiž zajímá i jistý krachující herec Phoenix Buchanan (mistr převleků Hugh Grant) a Paddington se neprávem dostane do vězení. Čekají ho dramatické honičky, útěk z vězení, skvěle vypointované groteskní situace i prohlídka Londýna. Jeho putování dokreslují úžasné výtvarné nápady, kouzelné archivní záběry i originální animace historického leporela.

Paddington 2

Čt 03/05/2018
21.00-22.43
Masarykovo náměstí

Hmyz

Jan Švankmajer | Česká republika, Slovensko | 2018 | 98 min

Hospoda na malém městě. Je zavřeno, židle jsou převráceny na stolech. Na věšáku visí „hmyzí šatičky“: sukénky z krepového papíru, papundeklová motýlí křídla, pestře pomalovaná, a černé lesklé krovky brouků. U stolu v koutě místnosti sedí šest místních ochotníků: režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, Ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasem. Chrobáčice a Kukla ještě nepřišly. „Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér – Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Pan Kopřiva, hrající Parazita, sežere slečnu Jitku – Larvičku. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. A to vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidé jako hmyz.

„Hra Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář jen tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovy Proměny,“ uvedl Jan Švankmajer.

Hmyz

Pá 04/05/2018
13.30-15.08
volných míst: 0
Loutkové divadlo

Ne 06/05/2018
14.30-16.08
volných míst: 94
Kino Aurora

Coco

Lee Unkrich | Spojené státy | 2017 | 105 min

Malý Miguel sní o tom, že se stane se uznávaným muzikantem, jenže to má hodně těžké. V jeho báječné rodině, která ho má nadevšechno ráda, stojí všichni nějak proti. Může za to nezodpovědný pra-pradědeček, který kdysi opustil svou ženu i dceru Coco, aby se věnoval hudbě, a už se nikdy nevrátil. Prababička Coco zanevřela na všechno, co se muziky týče, a doma – z úcty k ní – s ní všichni drží basu. Malý Miguel se ale nevzdává. V Den mrtvých se nečekaně octne v záhrobí, kde se setká se svými zesnulými předky.
Brilantní počítačová animace a grafika, propracovaný scénář s přehršlí odkazů na mexické reálie od Fridy Kahlo, přes čivavy až po wrestlera a hrdinu brakových filmů El Santa řadí tento film k těm nejlepším ze studia Pixar. Tvůrci zdařile a nenásilně postihli duchovní rozměr mexické folklorní tradice uctívání zesnulých. Dobrodružný dětský příběh nese zároveň poselství, že smrt je součástí života, a téma smrti a jejího mysteria je tu pojednáno velmi vkusně.
Coco

Pá 04/05/2018
21.00-22.45
Masarykovo náměstí

Pračlověk

Nick Park | Velká Británie, Francie | 2018 | 88 min

Příběh animované komedie Pračlověk se odehrává v dávné době, kdy se po Zemi ještě toulali mamuti a lidé si vážili svých rodných jeskyní. Britské studio Aardman Animations v čele s oscarovým režisérem Nickem Parkem tak po úspěších jako Creature Comforts, Wallace a Gromit nebo Slepičí úlet přichází s filmem o střetu civilizací.
Dug je typický neohrožený hrdina, který spolu se svým čtyřnohým přítelem Čenichem musí zachránit svůj kmen a milovaný domov. Vtrhl k nim totiž lord Bafoň a s ním doba bronzová. Dug se náhodou ocitne uprostřed nepřátelského území a v nouzi vsadí budoucnost svého kmene na výhru v podivné hře, v níž dvě stejně velké skupiny bojovníků čutají do kožené koule. Má pak jedinou šanci: naučit se s dalšími deseti hodně nemotornými pralidmi hrát fotbal a natřít to elitnímu reprezentačnímu klubu Real Bronzio. Vyhraje doba kamenná nebo bronzová?
Kromě horkých chvil pro animátory ručně modelovaných plastelínových pralidí oblečených v kožešinách (neboť chlup je značně nepoddajný materiál) a 40 stále připravených scén od bujného pralesa přes vyprahlou sopečnou krajinu po velkolepé bronzové město, čekal na tvůrce tvrdý oříšek. Chtěli natočit stop-motion fotbalový zápas tak, aby do něj dostali atmosféru a povzbuzování davu jako ve filmu reálně snímaném na kameru.

Pračlověk

So 05/05/2018
21.00-22.28
Masarykovo náměstí