Mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň Česká Republika 1. - 6.5. 2018

Vítězné filmy a hry

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospělé:

Porota: Elie Chapuis, Robin Cooper, Ben Adler

Hlavní cena

Skončím prostě na ulici

I'll Just Live in Bando

(I'll Just Live in Bando)
režie: Yongsun Lee
Jižní Korea, 2017

Vyjádření poroty: Odvážná animace, strohé ztvárnění a horečné tempo filmu provádí diváka volným pádem člověka. Je hluboce lidskou studií toho, jaké to je nenaplňovat očekávání. Dobře vystavěný příběh vytváří intimní vazbu mezi divákem a každou z životních zkoušek a porážek hlavního protagonisty. 

 

Zvláštní uznání poroty

Teheránská tabu

Teheran Taboo

(Tehran Taboo)
režie: Ali Soozandeh
Německo / Rakousko, 2017

Vyjádření poroty: Zvláštní uznání získává celovečerní film, který jako první inovativně splétá příběhy tří žen, které se snaží vypořádat s konzervativní a pokryteckou společností, v níž žijí. Film, jehož animovaná forma byla vynucena politickou situací, přináší skvělé herecké výkony. Odvážný, provokativní a vypravěčsky troufalý film: Teheránská tabu.  

 

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro děti:

Porota: Elie Chapuis, Robin Cooper, Ben Adler

Hlavní cena

Živitel

The Breadwinner

(The Breadwinner)
režie: Nora Twomey
Kanada / Irsko / Lucembursko, 2017

Vyjádření poroty: Vítězem kategorie Celovečerní filmy pro děti se stává Živitel Nory Twomey. Film mnoha vynikajících kvalit byl pro porotu jasnou volbou. Všechny jeho složky, od režie hlasů přes hudbu a design po animaci, dosahují úrovně v oblasti 2D animace nevídané. Společně slouží zpracování silného tématu a činí z Živitele důležitý film, který jednoduše a přitom s citem pro detail vypráví velmi komplexní a vážný příběh, prostý zveličování či zjednodušování. Působivý a dojemný úděl Parvány nás zcela pohltil.



Zvláštní uznání poroty

Velký zlý lišák a jiné povídky

Big Bad Fox and Other Tales

(Big Bad Fox and Other Tales / Le grand méchant Renard et autres contes)
režie: Benjamin Renner, Patrick Imbert
Francie / Belgie, 2017

Vyjádření poroty: Rozkošný film od začátku až do konce. Design postav, vtipný příběh a odvážná animace spojují všechny tři povídky v jeden celek. Animace funguje sama o sobě a s radostí jí udělujeme zvláštní uznání

 

Mezinárodní soutěž krátkých filmů

Porota: Chris Landreth, Brigitta Iványi-Bitter, Libor Pixa

Hlavní cena

Manivald

Manivald

(Manivald)
režie: Chintis Lundgen
Estonsko, 2017

Vyjádření poroty:
Tento vynikající krátký film staví na velmi osobním a dosud neviděném světě, vytvořeném pro utrápeného maminčina mazánka Manivalda. Manivaldův jedinečný svět vznikal v průběhu několika let a svět animace ho přijímá s nadšením. Obdivujeme propracovanost postav, hluboké porozumění vztahům a popis univerzálních lidských motivací, jako je lenost a touha po lásce.

 

Zvláštní uznání poroty

Mé břímě

The Burden)

režie: Niki Lindroth von Bahr
Švédsko, 2018

Vyjádření poroty: Mé břímě zobrazuje znepokojivou část světa kolem nás: ty, pro které nikdy nevychází slunce, kteří žijí v izolaci a na dálničních odpočívadlech. Skvěle provedený film s překvapivým smyslem pro humor ukazuje, že i v těchto temných zákoutích je místo pro víru a empatii.

 

Mezinárodní soutěž studentských filmů

Porota: Chris Landreth, Brigitta Iványi-Bitter, Libor Pixa

Hlavní cena

Dost

Enough

(Enough)
režie: Anna Mantzaris
Velká Británie, 2017

Vyjádření poroty: Tento film jsme ocenili pro jeho vynikající kvality v oblasti designu postav, vypravěčství a zvukového designu. Neúprosně se vypořádává s nutností reagovat na neustálý spěch a všudypřítomný stres. Jediný problém filmu byl, že ho nebylo DOST. Sledovat, jak si lidé čím dál víc lezou na nervy, bychom dokázali déle než 2 minuty trvání filmu.

 

Zvláštní uznání poroty

Vyčerpaní

Pumped Up

(Coups de pompe)
režie: Marion Ichard
Francie, 2017

Vyjádření poroty: Vyčerpaní odvážnou kombinací ironie a znepokojujícím ztvárněním postav představuje svět, kde se smazává hranice mezi utopií a dystopií. Ocenili jsme jeho absurdní humor, který tento svět, tolik podobný tomu našemu, zároveň přijímá i zesměšňuje.


Mezinárodní soutěž abstraktních a nenarativních animací

Porota: Boris Labbé, Faiyaz Jafri, Kamila Boháčková

Hlavní cena

Divizní artikulace

Division Articulations

(Division Articulations)
režie: Max Hattler
Hongkong, 2017

Vyjádření poroty: Tato práce vyrůstá z modernismu a prostřednictvím náhodné procedurální animace vytváří geometrický, organický proud. Jde o umělecké dílo, které progresivně využívá současnou technologii k tvorbě digitální poezie.

 

Zvláštní uznání poroty

Říše fantazie

Dreamland

(Dreamland)
režie: Mizue Mirai
Francie, 2017

Vyjádření poroty: Tato nepřetržitá podívaná plná nádherných energických vzorců vytváří barevné převyprávění vzniku struktury, která exponenciálně ztrácí kontrolu a opakovaně imploduje a exploduje.

 

Mezinárodní soutěž videoklipů

Porota: Boris Labbé, Faiyaz Jafri, Kamila Boháčková

Hlavní cena

The Shanghai Restoration Project: I Don’t Like the Comics You Drew

The Shanghai Restoration Project: I Don’t Like the Comics You Drew

režie: Lei Lei
Čína, Spojené státy, 2017

Vyjádření poroty: Jednoduchý, vrtošivý a temný příběh o sebeznevažování. Punkrocková estetika doplňuje energii díla s nejlepším názvem z celé soutěže.

 

Zvláštní uznání poroty

Antoine Debarge: Dolly.Zero

Antoine Debarge: Dolly.Zero

režie: Ugo Bienvenu
Francie, 2017

Vyjádření poroty: Toto filmové dílo ve stylu francouzských „bande dessinée“ vypráví dystopický příběh evokující Lynche doplněného melancholickou hudbou.

 

Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her

Porota: Luke Whittaker, Ricky Haggett, Vojtěch Vaněk

Cena za výtvarný počin

GNOG

GNOG

Samuel Boucher - Ko-op Mode, Spojené státy, 2017

Synopse: GNOG je hravá logická hra s obřími virtuálními hračkami. Mačkejte, tahejte, přesouvejte, chytejte, klikejte a rotujte s každým GNOGem, abyste objevili jeho tajemství!

 

Cena za hru pro děti

Chuchel

Chuchel

Jaromír Plachý – Amanita Design, Česká republika, Slovensko, 2018

Synopse: CHUCHEL je humorná adventura od tvůrců Machinaria, Botaniculy či Samorosta. Připojte se k Chuchlovi a jeho rivalovi Kekelovi a vypořádejte se s množstvím hádanek a výzev na cestě za vzácnou třešničkou! Odměna? Veselý humor, divoký soundtrack od skupiny DVA a desítky gagů, které rozehřejí i ty nejchladnější duše.

 

Národní soutěž Český obzor

Krátký film:

Chůze a běhy

Chůze a běhy

režie: Vít Pancíř, 2018

Synopse filmu: Osudy mladého zamilovaného páru, staré paní pečující o květinu na okně, úspěšného běžce či jednonohého žebráka na rohu ulice se v tomto kresleném snímku postupně prolínají za přítomnosti neutuchajícího větru, který je možné, stejně jako lidské kroky, považovat za metaforu neúnavného koloběhu života.

 

Studentský film: 

WOO-HOO!

WOO-WHO

režie: Dávid Štumpf, 2018

Synopse filmu: Navzdory názvu tento snímek využívající pixilaci vypráví o neradostném randění. Pomocníkem v navazování vztahů je pro hrdinu s koňskou hlavou svérázná seznamovací aplikace připomínající staré osmibitové hry. Ani nejlepší seznamka ale nedokáže předvídat reakce jednorožců, za které se někdy máme.

 

TV a online filmy:

Mlsné medvědí příběhy: Hurá na borůvky!

Hurá na borůvky

režie: Kateřina Karhánková, Alexandra Májová, 2017

Synopse filmu: Když se malý Miška poleká kamaráda Medvěda, dostane se mu poučení, že strach je medvědům k ničemu. Při výpravě na borůvky však možná zjistí, že když dojde na to zhltnout celou bandasku natrhaných bobulí, může být strach i užitečný. Seriál pro nejmenší vznikl v produkci Bionautu za hudebního přispění skupiny Midi Lidi.

 

Zakázkové dílo:

Jupí horký nápoj

Jupí horký nápoj

režie: Michal Žabka, 2017

Synopse filmu: Zasněžený les, na mýtině sedí sněhová koule a klepe se zimou. Do záběru vjede na sáňkách kouzelný dědeček Hřebíček a ptá se koule, jestli jí není zima. Koule je drzá a on jí chce ukázat, zač je toho loket. Namíří na ni svojí skořicovou berlu teplilku, ze které vyšlehne oheň. Krusta roztaje a odhalí pomeranč. Loutková reklama vtipně odkazuje na klasickou sovětskou pohádku Mrazík.

 

Videoklip:

Barbora Poláková: Krosna

Barbora Poláková:Krosna

režie: Kousuke Sugimoto, 2017

Synopse filmu: Vizuálně nápaditý klip k písni populární české zpěvačky, v němž autor zdařile kombinuje počítačovou animaci s reálnými záběry, přičemž si pohrává s různými měřítky i fotografiemi. Klip byl natočen v české produkci, režisér je ale součástí nové vlny mladých japonských tvůrců, kteří se specializují na synchronizaci animace a hudby.