Tipy na středu

03|05

Tipy na středu

Dnešní oběd: Italské speciality - 13.30, Kino Světozor

Důrazem na propracovanou výtvarnou stránku, vycházející z tradičních technik ruční animace, se vyznačují filmy z programu Italská výtvarná animace. Toto hnutí, které trvá již třicet let a v zahraničí je nazýváno neo-piktoriálním filmem, zahrnuje uhrančivé prokreslené či malované snímky Simone Massiho, Ursuly Ferrari či Gianluigiho Toccafonda.

Působiví outsideři z plastelíny - 18.00, Loutkové divadlo

Své krátké filmy včetně oscarového Harvieho Krumpeta představí dnes osobně australský tvůrce Adam Elliot. Tragikomičtí hrdinové, či spíše antihrdinové jeho „plastelínografií“ se vám možná budou zdát poněkud podivínští, zároveň ale pocítíte, že si jich autor hluboce váží a nevysmívá se jim.

Neo-piktoriální animace – to existuje? - 16:00, Schwarzenberský sál

Neo-piktoriální animace vznikla v rámci malé skupiny lidí v průběhu devadesátých let 20. století v Miláně a zahrnuje kombinaci filmu, výtvarného umění a animace. V rámci tohoto proudu vznikla osobitá díla, jejichž rysy se objevují u italských animátorů dodnes. Inspirujte se i vy za přítomnosti italské teoretičky Chiari Magri, a to už dnes od 16 hodin ve Schwarzenberském sále.