17|02 novinky

Legenda českého animovaného filmu Vlasta Pospíšilová slaví významné životní jubileum. Na Anifilmu převezme Cenu za celoživotní dílo.

Legenda českého animovaného filmu Vlasta Pospíšilová slaví významné životní jubileum. Na Anifilmu převezme Cenu za celoživotní dílo.

Animátorka a režisérka Vlasta Pospíšilová se 18. 2. 2015 dožívá osmdesáti let. Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm jí v květnu v Třeboni předá Cenu za celoživotní dílo.
Pro Vlastu Pospíšilovou je osudový loutkový film. Absolvovala Vyšší školu uměleckoprůmyslovou se specializací na loutkářství a scénické výtvarnictví. V průběhu let se z ní stala vyhledávaná animátorka a od 70. let začala také režírovat. Z její bohaté filmografie můžeme jmenovat například pohádku O Maryšce a vlčím hrádku (1979) či temnou Paní Bídu (1984). Proslavila se také svými Werichovskými adaptacemi jako je Lakomá Barka (1987), Tři sestry a jeden prsten (2006) a O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl syny (2011) do trilogie Fimfárum.
V Třeboni si diváci připomenou všechny tvůrčí polohy naší „první dámy animace“. Anifilm na velkém plátně promítne jak filmy, na kterých se Vlasta Pospíšilová podílela jako animátorka, tak i její vlastní režijní počiny. Speciální sestřih uvede kuriozity typu oživení loutky – dvojníka živého herce pana Tau, kterou vytvořila pro populární televizní seriál Jindřicha Poláka. Fanoušci světoznámých Kuťáků se mohou těšit na vlastní pásmo, pro menší diváky se chystá průřez seriálem Broučci, pod kterým je Vlasta Pospíšilová podepsána jako režisérka.