Aktuality 2012

16|05 novinky

zobrazit

Civic Minds

CIVIC MINDS

 

WORKSHOPY ANIMACE, VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ, PROJEKCE FILMŮ

Projekt Civic Minds zobrazuje lidské emoce na fotografiích, vzbuzuje je promítáním filmů a umožňuje je kreativně zachytit v rámci workshopů animace.

 

VSTUP ZDARMA!

 

Mezinárodní putovní projekt, který postupně navštíví Prahu, Bratislavu, Vídeň a Krakov

Pořadatelem je občanské sdružení Art Movement, spolupořádá Anifilm.

 

Program Civic Minds Praha

 

24.5. - 5.6. 2012

Galerie U Prstenu, Jilská 14, Praha 1

 

 

WORKSHOPY ANIMACE

 

24.-25.5.

Workshop animace pro děti a mládež s poruchou sluchu (uzavřená skupina) 

26.5. 12:00 - 18:00

Workshop  animace otevřený pro veřejnost - přijďte si vyrobit svůj vlastní animovaný film. Kapacita je omezená! Prosím, přihlašte se na aida@artmovement.cz a uveďte své jméno a kontakt. Obratem budete vyrozuměni o naplněnosti workshopu.

 

 

VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ

 

Denně 12:00 - 18:00

Fotografie zachycující základní lidské emoce jsou vybrány ze sedmnácti ročníků prestižní výstavy novinářské fotografie Czech Press Photo.

 

 

PROJEKCE KRÁTKÝCH ANIMOVANÝCH FILMŮ

 

Denně ve 12:00, 14:00 a 16:00

Pásmo krátkých animovaných filmů od evropských tvůrci

08|05 novinky

zobrazit

Známe vítěze!

 

Anifilm 2012 – V mezinárodních soutěžích celovečerních filmů byly oceněny Alois Nebel (režisér Tomáš Luňák) a francouzský film Obraz (Le tableau, režisér Jean-François Laguionie). Cenu v mezinárodní soutěži krátkých filmů získal film Ach, Willy režisérské dvojice Emma de Swaef a Marc James Roels. Do zlínské Univerzity Tomáše Bati pak putuje cena za nejlepší film v Česko-slovenské studentské soutěži a to za snímek Případ režiséra Martina Živockého. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu festival Anifilm udělil in memoriam Zdeňku Milerovi již při svém zahájení.

 

ANIFILM 2012 – KOMPLETNÍ PŘEHLED OCENĚNÝCH FILMŮ

Mezinárodní soutěže celovečerních filmů:

Cena za nejlepší celovečerní film pro dospělého diváka: Alois Nebel režie: Tomáš Luňák producent: Negativ (ČR) Za pronikavé vizuální a psychologické zobrazení malých obětí velkých událostí dějin.

Cena za nejlepší celovečerní film pro dětského diváka: Obraz (Painting) režie: Jean-François Laguionie producent: Blue Spirit Animation, Be Films (Francie, Belgie) Režisér vypráví inovativní a podmanivý příběh a používá nové technologie k vytvoření souvislých obrazů jak z malířského plátna.

Zvláštní uznání poroty: Crulic – cesta na Onen svět (Crulic – the Path to Beyond / Crulic – drumul spre dincolo) režie: Anca Damian producent: Aparte Film (Rumunsko, Polsko) Za použití věcné ploškové animace a ohromující design.

 

Mezinárodní soutěž krátkých filmů:

Cena za nejlepší film: Ach, Willy (Oh Willy …) režie Emma de Swaef, Marc J. Roels producent: Beast Animation, Polaris, Viviment Lundi, il Luster Films (Belgie, Holandsko, Francie) Překvapivý a citlivý příběh s laskavým pohledem na vztahy v rodině z jiné perspektivy.

Zvláštní uznání poroty: Poslední autobus (The Last Bus) režie: Martin Snopek, Ivana Laučíková producent: feel me film (SR) Atmosférická a znepokojující vize lidských dějin, která nutí k sebereflexi.

Zvláštní uznání poroty: Hemžení (Swarming) režie: Joni Männistö producent: Turku Arts Academy (Finsko) Surrealistický příběh dětství ve stylu Arcimbolda: znepokojující a nechutný.

 

Česko-slovenská soutěž studentských filmů:

Cena za nejlepší film: Případ (Case) režie: Martin Živocký škola: FMK UTB Zlín (ČR) Vizuálně úchvatné a silně stylizované. Vášnivá pocta klasickému temnému thrilleru.

Zvláštní uznání poroty: Mechanický dědeček (Mechanical Grandpa) režie Jakub Kouřil škola: FAMU (ČR) Zručně odvyprávěný pohled člověka na samotu a ztrátu.

Zvláštní uznání poroty: Evoluce sexu ve vesmíru (Sex Evolution in the Space) režie: Aleš Koudela Inventura o.s. (ČR) Za upřímnou otevřenost a originalitu na téma sexuality, opravdovost a za poznání, že autismus a animátor mají mnoho společného.

 

 

                                             

07|05 Z PROGRAMU

zobrazit

Úterý 8. 5.

 

Projekce na Anifilmu pokračují i po pondělním slavnostním vyhlášení cen. Poslední festivalový den můžete navštívit projekce oceněných filmů a zjistit, jestli se členové mezinárodní poroty trefili do vašeho vkusu. Vítězné filmy Anifilmu 2012 promítáme v kině Světozor. Od 10.00 jsou to oceněné krátké filmy a vítězné snímky Česko-slovenské soutěže krátkých filmů, v 11.30 začíná projekce oceněného filmu pro děti ze sekce Mezinárodních celovečerních filmů a od 14.00 máte jedinečnou šanci vidět nejlepší snímek pro dospělé z Mezinárodní soutěže celovečerních filmů.

Dětské diváky jistě potěšíme pásmem oblíbených večerníčků – projekce začíná už v 9.00, také v kině Světozor. A nezapomeňte, děti mají vstup zdarma.

Promítáme i v loutkovém divadle – filmy Lotte z Gadgeville, Frank a Wendy a pásmo polské školy animace.

Poslední příležitost máte navštívit také výstavy – animovaný film ve studentském plakátu vystavujeme v Zámecké galerii, estonskou kreslenou animovanou tvorbu můžete vidět ve foyer divadla J. K. Tyla.   

06|05 Z PROGRAMU

zobrazit

Pondělí 7. 5.

Debata o českém animovaném filmu: Problémy a naděje české animace

Na Anifilmu se dnes bude debatovat o českém animovaném filmu. Debata je určena nejenom filmovým profesionálům.  O tom, v čem je naděje a v čem tkví problémy české animace budeme diskutovat s producenty, autory, kritiky, zástupci filmových škol i České televize. Pokusíme se  pojmenovat, co je klíčem k oživení tradice oboru, v němž čeští tvůrci patřili k nejlepším na světě. Účast v diskusi potvrdil i ředitel České televize Petr Dvořák.

 

Making of Kuky se vrací

O unikátním způsobu natáčení filmu Jana Svěráka Kuky se vrací bude vyprávět výtvarník Jakub Dvorský. Původní záměr udělat film, který vznikne za pár dní za pomoci několika přátel, se nakonec proměnil ve dvouletý projekt s desítkou trikových záběrů. Salonek hotelu Zlatá hvězda, začátek v 15.00. Vyprávění Jakuba Dvorského doprovodí řada filmových ukázek. Jan Svěrák se bohužel z důvodu nečekaného prodloužení pobytu v zahraničí z dnešní akce omluvil.

 

Zakončení festivalu

Ceny soutěžním snímkům – animovaný svět v lahvi - budou jejich tvůrcům předány během slavnostního zakončení festivalu v kině Světozor. Ale nezoufejte, festival dneškem nekončí. Projekce pokračují ještě v úterý!

 Projekce na rybník Svět

Ve 21.00 začíná projekce na rybník Svět. K vidění budou vítězné krátké filmy.

 

05|05 Z PROGRAMU

zobrazit

Neděle 6. 5.

Výběr podle Billa Plymptona

Provokativní, vtipné a na svou dobu velmi odvážné filmy nabídneme v téměř dvouhodinovém bloku, který sestavil exkluzivně pro Anifilm, slavný americký režisér a animátor Bill Plympton. Děti ale nechte doma. Součástí projekce bude také Plymptonem restaurovaný snímek The Flying House, který v roce 1921 natočil průkopník americké animace Winsor McCay a kterým se inspirovali i géniové z Pixaru.

 Profil Jiří Brdečka

Obě pásma filmů Jiřího Brdečky uvede jeho dcera Tereza Brdečková, známá publicistka. Kromě filmů, na kterých se Brdečka autorsky podílel jako scénárista a režisér Anifilm uvede také dokumentární film Lááásky Jiřího Brdečky, který ho zachycuje jako tvůrce v hraném i animovaném filmu.

Retrospektiva Zdeňka Milera

V rámci Milerovi retrospektivy se dnes můžete vydat do Loutkového divadla na jeho krátké filmy.

Game Day

Pro fanoušky nezávislých počítačových her je  připraven celodenní nedělní program zaměřený na animaci v herní tvorbě. Kromě českých tvůrců přijedou letos své projekty představit i zástupci ze zahraničí. Těšit se můžete na cyklus zajímavých přednášek, ale i na nové nebo ještě vznikající hry, které si budete moct na místě zahrát za přítomnosti samotných tvůrců!

 

 

04|05 Z PROGRAMU

zobrazit

Sobota 5. 5.

Estonský den

Sobota je ve znamení Estonska. Bohatý filmový program je připravený děti i dospělé a zahrnuje produkci třech animačních studií - Joonisfilm, Nukufilm a Tallinnfilm. Filmový výběr  vyniká především typicky estonským absurdním humorem a nadsázkou. Program zahrnuje různé techniky, žánry a styly ze současnosti i historie estonské animované tvorby. Chybět nebude ani snímek Dobrodružství psa Juku, který je historicky první estonský experimentální animovaný film, vznikl v roce 1931. Součástí retrospektivy je také výstava s ukázkami kreslené animace, koncert báječné kapely Kriminaalne Elevant a scenáristický workshop s legendárním Priitem Pärnem.

Soutěže pokračují

Také v sobotu pokračují projekce soutěžních filmů, které promítáme v kině Světozor a divadle J. K. Tyla.

Fokus - Oscar 2012

V rámci sekce Fokus můžete dnes vidět všech pět krátkých animovaných filmů nominovaných na Cenu Americké filmové akademie. Přijďte se přesvědčit, jestli se zlatá soška dostala do těch správných rukou.

Izraelská škola Bezalel

Studium na prestižní izraelské škole Bezalel Academy of Arts and Design osobně představí dvojice pedagogů této školy Noam Nadav a Rafi Yaniger. Součástí prezentace bude projekce nejlepších filmů, které na této univerzitě vznikly.

 

 

03|05 Z PROGRAMU

zobrazit

Pátek 4. 5.

Žánrová petrost na Anifilmu – horory a dokument

Přijďte se v noci bát do kina! Každonoční projekce animovaných hororů nabídne řadu skvostů, například Vincenta, jeden z prvních krátkých filmů Tima Burtnona, Světlonoše Václava Švankmajera, Ulici krokodýlů bratří Quayových, ale také současné animované horory. Nabídneme také výběr animovaných dokumentů z celého světa a pobaví vás obě série populárního britského seriálu oscarového tvůrce Nicka Parka Mezi námi zvířaty. Druhou sérii promítáme v české premiéře.

Triky Karla Zemana na zámku

Ode dneška si na zámeckém nádvoří můžete vyzkoušet některý z filmových triků legendárního českého filmaře Karla Zemana. Ochutnávku filmových triků v Třeboni představí Muzeum Karla Zemana, osobně dorazí i Zemanova dcera Ludmila.

První soutěžní projekce

V kině Světozor dnes poprvé a hned od rána do noci promítáme snímky ze soutěže celovečerních filmů pro děti i dospělé, v divadle J. K. Tyla Česko-slovenskou soutěž studentských filmů a Mezinárodní soutěž krátkých filmů.

Přednášky ve Zlaté hvězdě

Tři velká jména z oblasti české animované tvorby se dnes sejdou v hotelu Zlatá Hvězda.  Režisérka Maria Procházková povede přednášku o animovaných filmových titulcích, Boris Masník diváky zasvětí do tajů filmového triku a Tomáš Luňák představí techniku rotoskopie, kterou vznikl film Alois Nebel, který uvádíme v soutěži.

24|04 festival

zobrazit

Porota a festivalové ceny

Porotu Mezinárodní soutěže celovečerních filmů, která rozhodne o nejlepším filmu pro děti a pro dospělé, tvoří následující trojice: Theodore Ushev - kanadský výtvarník, režisér a animátor, Emily Hubley, režisérka a dcera legendárního průkopníka americké animované tvorby Johna Hubleyho a český scenárista a spisovatel Edgar Dutka. Mezinárodní krátké filmy a Česko-slovenské studentské filmy bude hodnotit pětičlenná porota, kterou tvoří český producent Martin Vandas, slovenská režisérka Katarína Kerekešová, dánská producentka Sarita Christensen, estonská režisérka Olga Pärn a britský kreslíř a animátor, zabývající se animovanou groteskou Ant Blades.

Každý z vítězů jednotlivých kategorií si kromě festivalové ceny, Animovaného světa v lahvi, odnese jeden tisíc euro. Anifilm tak mezi všechny vítěze rozdělí celkem čtyři tisíce eur. Na slavnostním zahájení festivalu bude též vyhlášena a udělena Cena za celoživotní přínos animovanému filmu.

24|04 speciální program

zobrazit

Workshop, přednášky a diskuse

Speciální program nabídne nejen filmovým profesionálům celkem osm odborných programů. Zájemci se můžou těšit na víkendový scenáristický workshop s Priitem Pärnem. Režisérka Maria Procházková představí výrazné zástupce z řad Animovaných filmových titulků, které se staly fenoménem. Režisér Tomáš Luňák přijede vysvětlit principy rotoskopie, animační techniky, která byla použita při výrobě filmu Alois Nebel. Zcela odlišnou technologií byl natočen film Kuky se vrací, o jehož vzniku přijede pohovořit režisér Jan Svěrák a výtvarník Jakub Dvorský. Kurátor sbírky filmových plakátů Terryho Ponožky Pavel Rajčan vás provede historií a současností československé plakátové tvorby v celosvětovém kontextu. Bezmála sedmdesát let práce studia Bratři v triku zmapuje bývalý animátor tohoto slavného československého studia, Jiří Plass. O proměnách filmového triku od dob geniálního Meliése až po současnost bude vyprávět jeden z nejpovolanějších, trikový specialista Boris Masník. Nejen pro filmové profesionály bude určena Debata o českém animovaném filmu: Problémy a naděje české animace. Účast v diskusi potvrdil i ředitel České televize Petr Dvořák.

24|04 doprovodný program

zobrazit

Koncerty a DJ's

Festivalový klub letos nabídne tři báječné kapely a každou noc vám namíchá taneční set jeden DJ. Zpěvačka Charlie One, klávesista Mirek Lacko a basista Vladimír Kliment pod názvem Charlie & the Chocolates představí směsici hudebních stylů ovlivněnou jazzem ze “starých časů“. Kabaretní formace Myštet vznikla jako reakce na naprostý nedostatek původní tvorby pro muže. Chrudimská partička třech divokých koček v boa vás zvedne ze židle! Kriminaalne Elevant je zábavná estonská kapela, z části tvořená filmovými tvůrci, která byla založena za účelem komponování hudby pro film.  V jejich hudbě se mísí prvky klezmeru, jazzu, punku, tanga, ska i surfrocku. O noční afterparty se postarají DJ Liquid A a Mr. Ultrafino.

24|04 speciální program

zobrazit

Gameday

Pro fanoušky nezávislých počítačových her je i letos připraven celodenní program zaměřený na animaci v herní tvorbě. Kromě českých tvůrců přijedou letos své projekty představit i zástupci ze zahraničí. Těšit se můžete na cyklus zajímavých přednášek, ale i na nové nebo ještě vznikající  hry, které si budete moct na místě zahrát za přítomnosti samotných tvůrců! O své zkušenosti se s námi letos podělí Jakub Dvorský a Jaromír Plachý (Amanita Design), Reece Millidge (Damp Gnat), Felix Bohatsch (Broken Rules), Martin Procházka (Hammerware) a další. V jednom ze sálů také chystáme projekci autorského hraní a ukázky nejzajímavějších současných projektů.

Program dne je komponován ve spolupráci s organizací České hry, společností Amanita Design a kanceláří MEDIA Desk ČR.

10|04 novinky

zobrazit

Nová znělka vyplouvá mezi diváky

Příběh o magické vodě z třeboňského rybníka Svět ožívá ve festivalové znělce a symbolicky tak otevírá letošní jihočeskou oslavu animace...

Námět, scénář, výtvarník a režie: Martin Sršeň, Animace: Jan Kolegar, Hudba: Jan P. Muchow, Zvuk: David Titěra. Speciální poděkování: Aida Abbasová.

 

10|04 bilance

zobrazit

Celovečerní animované trháky minulého roku

V bilanční přehlídce animovaných celovečerních filmů uvidíte celkem 4 loňské trháky. Auta 2, která jsou pokračováním úspešné jedničky z dílny studií Pixar a Walt Disney. Tintinova dobrodružství Stevena Spielberga, která jsou natočená podle oblíbeného belgického komiksu. Kocour v botách, který vás přesvědčí o tom, že hrdinou už byl dávno před tím, než potkal Shreka. A opět uvedeme film Rango, který je čerstvým majitelem Oscara 2012 za nejlepší celovečerní animovaný film.

10|04 fokus

zobrazit

Oscar 2012: krátké animované filmy

Nenechte si ujít kompletní nominační pětici krátkých animovaných filmů z letošního udílení Oscarů.

Vítězný americký snímek The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore je vtipnou alegorií o léčivé síle příběhu. Film Sunday popisuje každonedělní rutinu jedné kanadské rodinky. La Luna vypráví příběh malého chlapce, který zjistí, že jeho rodina pracuje v tom nejneobvyklejším oboru. Úsmevný britský snímek The Morning Stroll líčí střetnutí muže a kuřete na jedné ranní procházce New Yorkem. Wild Life vypráví osud anglického přistěhovalce do kanadského pohraničí.

Hlasovali byste stejně jako Americká filmová akademie?

10|04 výběr z programu

zobrazit

Projekce pro děti, loutková divadla a dílny animace

Dětský program nabídne čerstvé novinky i nestárnoucí klasiku a uspokojí nejrůznější věkové skupiny. Včetně dětí dospělých.

Pro nejmenší máme připravený výběr nejoblíbenějších večerníčků a zároveň představíme i ty nejnovější. Kdo má rád pohádky, neměl by si nechat ujít  loutková divadelní představení Pták ohnivák a liška Ryška, O zamilované ježibabě a Červenou Karkulku. Pro ty starší chystáme premiérovou projekci nového francouzského animovaného 3D seriálu Malý princ, který je velice zdařilou adaptací této nestárnoucí knížky spisovatele Antoine de Saint-Exupéryho. Pro teenagery jsme nachystali populární britský seriál Mezi námi zvířaty, jehož autorem je oscarový režisér Nick Park, proslulý jako autor Wallace a Gromita a Ovečky Shaun.

V rámci retrospektivy Zdeňka Milera si připomeneme první díly populárního Krtečka a nebudou chybět ani animované celovečerní trháky loňského roku ze sekce Bilance. Estonská retrospektiva nabídne hodinové pásmo ušité na míru dětem a mezinárodní soutěž celovečerních animovaných filmů představí pět dětských titulů. A nakonec trochu prostoru pro kreativitu – nejen děti si budou moci vyzkoušet vyrobit svůj vlastní animovaný film v dílnách animace.

10|04 fokus

zobrazit

Animované dokumenty

Kombinace animovaného a dokumentárního filmu? Že jste o tom ještě nikdy neslyšeli? Historicky úplne první animovaný dokument Neighbours natočil Norman McClaren již v roce 1952 a získal za něj dokonce i Oscara. Spolu s ním uvidíte dalších 11 rozličných dokumentů v uceleném bloku v rámci nesoutěžní sekce Fokus.

03|04 praktické info

zobrazit

Speciální nabídka pro prvních 100 nejrychlejších!

Prvních 100 zájemců, kteří si zakoupí akreditaci na celou dobu konání festivalu, ji dostanou se stokorunovou slevou ZA POUHÝCH 400 KČ! Akreditace umožňuje neomezený vstup na všechny festivalové projekce a do festivalového klubu. To však není vše, k akreditaci patří ještě následující balíček:

-       pozvánka na slavnostní zahájení 3.5. nebo slavnostní zakončení 7.5. v Divadle J. K. Tyla, po kterých následují rauty ve společenském sále Besedy

-       programová brožura

-       festivalový katalog

-       pomoc při hledání ubytování.

Pište na guest@anifilm.cz, do předmětu zprávy uveďte “speciální nabídka“ a připojte své jméno. Obratem budete vyrozuměni, zda jste jedním z prvních 100 zájemců, a o následujícím postupu.

25|03 Velká estonská retrospektiva

zobrazit

Legendární Priit Pärn povede scenáristický workshop

Legendární Priit Pärn povede scénáristický workshop

Velká estonská retrospektiva nabídne to nejlepší z animované tvorby pro děti i dospělé. Nebudou chybět zajímaví hosté z řad estonských filmových profesionálů, koncert a výstava.

Bohatý program doplní jednodenní scénáristický workshop s legendou estonské animace Priitem Pärnem. Tento držitel nespočtu festivalových ocenění svými krátkými filmy proslavil estonskou animovanou tvorbu po celém světě. Pärnovy filmy jsou typické černým humorem, hravým surrealismem a jedinečným výtvarným stylem. Workshop bude zaměřený na způsob vytváření příběhu pro animovaný film.

20|03 pohledy

zobrazit

EXKLUZIVNĚ: Bill Plympton vybere nejzásadnější krátké filmy

Bill Plympton

Světoznámý americký kreslíř a režisér celovečerních i krátkých filmů Bill Plympton za své autorské a často velmi provokativní filmy obdržel řadu festivalových ocenění a dvakrát byl nominovaný na Oscara. Exkluzivně pro ANIFILM vytvoří (v rámci sekce Pohledy) pásmo krátkých animovaných filmů, které byly pro jeho tvorbu osudové, které ho inspirovaly a ovlivnily

20|03 program 2012

zobrazit

Nabitý program letošního festivalu

Anifilm 03

Soutěžní program

Hlavní částí programu ANIFILMU 2012 jsou tři soutěže. V Mezinárodní soutěži celovečerních animovaných filmů se o hlavní festivalovou cenu utká desítka snímků, které do Třeboně dorazí z celého světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí nejlepší krátké filmy za loňský rok. V Třeboni budou se svými filmy soutěžit také studenti v Česko-slovenské soutěži studentských animovaných filmů.

Nesoutěžní program

Nesoutěžní filmový program připomene tvorbu vynikajících českých i zahraničních tvůrců světového formátu. V rámci sekce Fokus se zaměříme na konkrétní témata - především pak žánrovou pestrost, kterou animovaný film nabízí. Nebudou chybět animované trháky z filmové distribuce loňského roku, krátké filmy nominované na Oscara a mnohem víc!

Kromě třech sálů se opět bude promítat jak na náměstí, tak na rybníku Svět.

Speciální program

Tato programová část má odbornou i zábavnou náplň. Její součástí jsou semináře a přednášky, ale také zahrnuje novinku letošního ANIFILMU, kterou je Chill-out zóna. Zde se budou mít možnost návštěvníci festivalu občerstvit, odpočinout si, popovídat anebo na velké LED obrazovce sledovat některý z doprovodných programů. S historií a současností filmového plakátu nás ve své přednášce, doplněnou o řadu vzácných původních plakátů, seznámí Pavel Rajčan z Terryho ponožek. Pozvání přijal známý český producent a režisér Jan Svěrák, který do Třeboně přijede spolu s výtvarníkem Jakubem Dvorským popsat vznik výroby filmu Kuky se vrací. Novinky z oblasti herního průmyslu budou prezentovány v programu Game day, jehož součástí je také vyhlášení nejlepší hry v hned několika kategoriích. Work in progress je program určený především filmovým profesionálům a za účasti tvůrců představí právě vznikající celovečerní české animované filmy. Dílny animace jsou již tradiční animační a výtvarné workshopy pro děti i dospělé, kteří mají možnost natočit si zde svůj vlastní animovaný film.

Doprovodný program

Doprovodný program tradičně nabídne výstavy, koncerty a loutková představení pro děti. Kromě výstavy estonské kreslené animované tvorby představíme poměrně netradiční výstavu. Vybrali jsme výtvarně zajímavé plakáty, realizovaných animovaných filmů, jejichž autory jsou čeští i zahraničních výtvarníci. Spolu s těmito plakáty vystavíme ty nejzdařilejší práce studentů grafických škol, mladých výtvarníků, kteří po shlédnutí filmu a plakátu k němu vytvoří vlastní návrh, alternativu k původnímu plakátu. Návštěvník výstavy tak může srovnat pohled mladé a starší generace výtvarníků na stejný film.