Známe vítěze Anifilmu 2020!

Známe vítěze Anifilmu 2020!

11 | 10

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé získal cenu film Správnej sound (režie Kenji Iwaisawa), vtipně střelený japonský snímek o síle hudby a potřebě seberealizace. Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit filmu Marona vypráví svůj příběh (režie Anca Damian), který hovoří o potřebě štěstí a hledání domova, a to z psího pohledu. V kategorii snímků pro děti porota, ve složení Luce Grosjean, David Silverman a Pierre Yves Drapeau, udělila navíc zvláštní uznání výtvarně podmanivému snímku O slavném medvědím obsazení Sicílie (režie Lorenzo Mattotti).
V kategorii krátkých filmů zvítězilo polské halucinogenní road movie Acid Rain (režie Tomek Popakul) a zvláštní uznání putovalo do Portugalska osobnímu filmu Strýček Thomas účtuje dny, který natočila Regina Pessoa. Stejná porota, tedy Anna Mantzaris, Eliška Děcká a Serge Besset, určila vítěze studentské kategorie, jímž se stal český film Dcerarežisérky Darii Kashcheevy. Zvláštní uznání pak získal tragikomický příběh V jejích botách (režie Kathrin Steinbacher).
Mezi nenarativními a abstraktními animacemi zvítězil švýcarský snímek Průměrné štěstí (režie Maja Gehrig), využívající originálním způsobem typicky fádní tabulky a grafy. Zvláštní uznání pak porota, ve složení Michaela Čopíková, Joost Rekveld a Milen Alempijević, udělila americkému snímku Dech (režie Dana Sink). Tíž porotci rozhodli o tom, že se nejlepším videoklipem festivalu stal český klip režijního tandemu Bety Suchanová a Nora Štrbová pro rapovou dvojici P/\ST a jejich píseň Tíseň. Zvláštní uznání pak získal polský tvůrce Mateusz Jarmulski za videoklip Resina: In.
V letos nově zřízené kategorii VR filmů uspěl americko-francouzský film BattleScar – punk vynalezly holky (režie Martín Allais, Nico Casavecchia) a rovněž Pasažér od dua Isobel Knowles a Van Sowerwine, který si z Anifilmu odnáší zvláštní uznání od porotců Bára Anna Stejskalová, Lukáš Medek a Robin Pultera.
I v klání počítačových her najdeme mezi vítězi českou stopu - cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší hra Jakuba Dvorského Pilgrims z pražského studia Amanita Design. V kategorii Nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil britský projekt z Inkle Studios Heaven's Vault. V porotě zasedli Lukáš Medek, Marek Plichta a Rafael Varona. Detailní přehled s galerií všech vítězných děl včetně zdůvodnění porot můžete najít zde. Hned první den festivalu byly také uděleny ceny v národní soutěži Český obzor, o kterých jsme referovali dříve.