Anidok = animovaný dokument = hlavní téma Anifilmu 2019

Anidok = animovaný dokument = hlavní téma Anifilmu 2019

20 | 03

Snímek Potopení Lusitanie Winsora McCaye, který je historiky považován za první animovaný dokument, vznikl před 101 lety. Od té doby se tento „hybridní“ žánr různě proměňoval a vyvíjel. V posledních několika dekádách je anidok – jak se běžně tento formát nazývá – nesmírně populární. Anifilm se anidoku rozhodl v roce 2019 věnovat  v doprovodném programu hlavní prostor. 

Zmapujeme klíčové momenty tohoto žánru v celosvětovém měřítku. Obsáhlý průřez filmovými díly, zejména krátkometrážními, připravujeme ve spolupráci s německou kurátorkou a dramaturgyní festivalu DOK Leipzig Annegret Richter. Dostane se samozřejmě i na celovečerní filmy, které žánr zpopularizovaly, jako například Valčík s Bašírem. Odlišný a humorný pohled pak nabídne přehlídka animovaných mockumentů. Jelikož je anidok čím dál populárnější i v českém prostředí, část programu bude věnována také historii i současnosti tohoto žánru u nás.

Stěžejní část programu věnovaného tomuto tématu se opět bude vázat na hosty festivalu. Budou to například Anca Damian či Jonas Odell, kteří kromě svých pro anidok určujících filmů během přednášek osvětlí svůj způsob práce. Legendární dánskou kreativní platformu ANIDOX pak představí filmařka Martina Scarpelli.