Program - Zvláštní uvedení

Online katalog

Zvláštní uvedení

Jiří Trnka: Nalezený přítel

Joël Farges | Česká republika, Francie | 2019 | 80 min | CS | CS tit

Padesát let od úmrtí Jiřího Trnky se k jeho osobnosti a dílu vrací francouzský režisér Joël Farges. S Trnkou se zprostředkovaně setkal jako malý chlapec, když v kině zhlédl snímek Bajaja. Okouzlení Trnkovým dílem mu zůstalo do dnešních dnů, kdy se jako režisér-dokumentarista vydává do Prahy „nalézt přítele“. Volí přitom formu neobvyklého hraného dokumentu, kde jeho samotného ztvárňuje herec Réginald Huguenin. Zasvěcenou průvodkyní je mu Tereza Brdečková, dcera Jiřího Brdečky, přítele a dlouholetého spolupracovníka Jiřího Trnky. Jednou z linií příběhu je pátrání po kopii filmu Bajaja, ovšem podstatnější jsou tu historická fakta z Trnkova života. Dozvídáme se je z úst vypravěče, ze vzpomínek spolupracovníků či od umělcovy rodiny. Autoři rovněž vynesli z archivů na světlo neznámé filmové i zvukové ukázky a fotografie. A tak se vedle charakteristiky úžasného uměleckého díla divákovi skládá dohromady obraz osobnosti, která tvořila na pozadí složitých a temných událostí 20. století. Film je tak důležitým prostředkem k „navázání kontaktu“ s jedním z nejvýraznějších českých umělců, který, jak tvůrci naznačují, z obecného evropského kulturního povědomí vypadl. Zároveň jde o poučný exkurz do českých dějin.

Jiří Trnka: Nalezený přítel

St 7/10/2020
10.30-11.50
volných míst: 91
Kino Varšava

So 10/10/2020
11.30-12.50
volných míst: 357
Grandhotel Zlatý Lev

Buñuel v želvím labyrintu

Salvador Simó | Španělsko, Nizozemsko | 2018 | 85 min | ES | CS, EN tit

V případě animovaného filmu ze života jednoho z nejslavnějších španělských režisérů bychom mohli předpokládat, že titulní želví labyrint odkazuje především k surrealistické povaze jeho děl, ale ačkoliv tento snímek provázejí Buñuelovy sny a vize, původ želvího labyrintu je o poznání prozaičtější. Na začátku 30. let, poté co se především v řadách pravicově orientovaných organizací zvedla bouře nevole, po níž následoval zákaz jeho posledního filmu Zlatý věk (1930), se Buñuel vydává do jednoho z nejzapomenutějších a nejchudších krajů Španělska, aby se zde věnoval žánru pro něj naprosto netypickému – dokumentu. Mezi dalšími členy štábu je i jeho blízký přítel, sochař Ramón Acín, jehož představa o využití peněz, které do projektu investoval, se postupně čím dál více liší od Buñuelových filmařských postupů krajně upravujících realitu a jeho výstředností. V želvím labyrintu se Buñuel střetává s vlastními hlubšími a osobnějšími problémy, než je realita regionu Las Hurdes, a nečekaně se musí popasovat i s názory přítele Ramóna, se svým vztahem k otci, k Salvadoru Dalímu a k sobě samému. Film využívá původních záběrů ze snímku Země bez chleba (1933), který nakonec vznikl i jako doklad Buñuelovy urputnosti. Buñuel v želvím labyrintu získal v roce 2019 Evropskou filmovou cenu za nejlepší animovaný snímek a také cenu za nejlepší hudbu a zvláštní uznání poroty na festivalu v Annecy.

Buñuel v želvím labyrintu

St 7/10/2020
15.00-16.25
volných míst: 172
Cinema City - sál 1

So 10/10/2020
17.30-18.55
volných míst: 329
Grandhotel Zlatý Lev

Barevný sen

Jan Balej | Česká republika | 2020 | 70 min | CS

Dobrodružný příběh o tom, jak je lehké ztratit svobodu a obtížné ji získat zpět. Na Ostrov ztracený v oceánu, kde panuje všemocný Velitel a přísný pořádek, přijíždí parta pouličních umělců. Nepovedený výstřel z pouťového kanonu při jejich vystoupení odstartuje řadu dramatických událostí. Mládenec Drin, dívka Tuvi a racek Natan se musejí pustit do souboje s policejní přesilou.

Exkluzivní premiérové uvedení celovečerního loutkového filmu známého českého režiséra a výtvarníka Jana Baleje, jehož autorský rukopis má v tuzemské porevoluční animaci důležité místo.

Barevný sen

St 7/10/2020
18.30-19.40
Lidové sady / Sál ČT

Čt 8/10/2020
10.30-11.40
volných míst: 354
Grandhotel Zlatý Lev

So 10/10/2020
20.00-21.10
Náměstí Dr. E. Beneše

Cesta do nemožna

Noro Držiak | Slovensko, Česká republika | 2019 | 90 min | CS | EN tit

První celovečerní film o slovenském národním hrdinovi Milanu Rastislavu Štefánikovi byl zamýšlený ke 100. výročí založení Československa. Trikový snímek žánrově balancující mezi historickým dramatem, romantickým filmem a dobrodružným thrillerem (navíc s prvky grotesky) natočil slovenský animátor a režisér Noro Držiak, absolvent pražské FAMU, jako svůj celovečerní (režijní) debut. Štefánikova osobnost je pro zvolený žánrový mix víc než příhodná – jako první Slovák podnikl cestu kolem světa, několikrát pokořil Mont Blanc, přežil sestřelení letadla, vytrvale dobýval ženská srdce, zajímala ho astronomie a mezi tím vším stál ještě u zrodu samostatného Československa v roce 1918. Film inspirovaný skutečnými událostmi sleduje život tohoto vytrvalého dobrodruha a intelektuála napříč několika kontinenty. Na konci své cesty se pak hrdina setkává se svou životní láskou. Film s živými herci je proložený stylovými animovanými pasážemi a výtvarně působivými dekoracemi, jež jsou dílem pečlivé postprodukce.

Cesta do nemožna

So 10/10/2020
14.30-16.00
volných míst: 183
Cinema City - sál 5