Program - Půlnoční animace

Online katalog

Půlnoční animace

Až do poslední smrti

Jason Axinn | Spojené státy | 2019 | 93 min | EN | CS tit

Jednou z „lahůdek“ půlnočních projekcí je celovečerní debut amerického režiséra Jasona Axinna, autora mnoha krátkých filmů a zakázek. Na pole celovečerní tvorby vstoupil se snímkem, jenž šikovně balancuje mezi žánry sci-fi, gangsterky, hororu i počítačové hry, a přitom je zároveň stíhá i parodovat. Utrápená a vážná Miriam DeKalb vede neziskovku, která prosazuje globální mírové iniciativy. Její motivací je její odcizený otec – sociopatický miliardář a celkově parchant Cyrus DeKalb, který má z války byznys. Když zjistí, že umírá, svolá Cyrus pod záminkou prodiskutování své poslední vůle Miriam a její tři sourozence. Z jeho pohledu jsou ale všichni čtyři zrádci a pro každého si přichystal propracovanou smrtící past. Miriam se jen tak tak podaří vyváznout živé. Její bratři a sestra už takové štěstí nemají. Mezitím si však mimozemští gambleři sázející na lidské konflikty jako krvavý sport vybrali Miriam jako objekt své další hry. Přežije hrdinka až do závěrečných titulků? Autor stylizuje postavy pomocí výrazné karikatury a využívá i grafické dělení obrazu.

Snímek uvádíme s předfilmem ....

Čt 8/10/2020
23.30-01.03
volných míst: 74
Kino Varšava

Homeless

Jorge Campusano, Jose Ignacio Navarro, Santiago O’Ryan | Chile | 2019 | 85 min | EN | CS tit

Zdá se, že svět už nikdy nebude tím, čím býval – přehlídkou konzumeristických sobců zaslepených učením kapitalistických bohů volného trhu, burzy cenných papírů a nakupování jako jediného správného způsobu trávení volného času. Všechny virtuální peníze totiž záhadně zmizely (respektive někdo je ukradl) a společnost postavená na nerovnostech, materialismu a hromadění kapitálu je ohrožena. Otázkou však není, co si počnou průměrně bohatí obyvatelé velkých měst, nýbrž jak se k novému (ne)řádu světa postaví hrdina tohoto drsně satirického snímku Raúl a jeho společenství „bezdomovců z přesvědčení“. Doteď žili na skládce jako vyděděnci, kteří propadli systémem. Bez povrchní a na požitky zaměřené společnosti ale těžko mohou být nadále jiní, výjimeční a hrdě bez domova! Jejich mise je tak jasná – systém musí být znovu nastolen. Řízením Boží prozřetelnosti na tento nesnadný úkol naštěstí nebudou sami. Špinavá řeka jim totiž přihraje pomocníka v podobě milionářského synka, jehož největším snem je přestat být bohatý a žít stejně jako Raúl. Podaří se jim znovu nastolit kýženou vládu peněz a korporací? A kdo vlastně stojí za zmizením všech finančních prostředků? Modlete se, konec je blíž než blízko.

Homeless

Pá 9/10/2020
23.30-00.55
volných míst: 67
Kino Varšava

Stařec a mléko

Mikk Mägi, Oskar Lehemaa | Estonsko | 2019 | 88 min | ET | CS, EN tit

Bývalého mlékaře zradila kráva. Nechtěla se údajně nechat podojit, a tak není divu, že praskla. Je ovšem skutečně chyba na straně němé tváře? Není mlékař přeci jen trochu mimo? Náš „děda“ je jeho nástupcem a poznáváme ho v momentě, kdy za ním na farmu přijedou vnoučata, která tam mají strávit léto. Hnůj, kráva a dojení jsou pro dědu, zásobujícího vesničany bílým zlatem, posvátné. Děcka z města tomu ale vůbec nerozumí, kráva kvůli nim uteče a tím se spustí sled bizarních událostí (zahrnující mj. imobilního „tekutého“ mlékaře, hipíky v lese, stromového boha, medvěda i roboty), nevyhnutelně vedoucích k laktokalypse. Loutková hororová parodie nabídne všechno, jen ne idylické prázdniny u dědečka na estonském venkově. Míra nechutnosti a absurdnosti se postupně zvyšuje společně s vydojeným, na všechny strany stříkajícím kravským mlékem. To naštěstí (v dědově, doufejme, že nikoliv v divákově případě) neutralizuje značné množství vypité vodky. Autoři svým agro-dirty opusem navazují na předcházející kratičké skeče s ústředním hrdinou, které vznikaly pro internet. Vedle množství humorných situací nelze snímku upřít technickou brilanci, se kterou je provedeno prostředí a hlavně stop-motion animace.

So 10/10/2020
23.30-00.58
volných míst: 62
Kino Varšava