Anifilm

online katalog

Zvláštní uvedení

50:50

50:50 Collective | Švýcarsko | 2018 | 41 min | DE

Česká porevoluční animace slaví letos 30 let, jak se můžete přesvědčit na rozsáhlé výstavě v Domě Štěpánka Netolického. O něco starší je ta švýcarská, která loni oslavila padesátiny. Při této příležitosti byl vytvořen animovaný filmový omnibus, na kterém se podílelo více než 50 švýcarských animátorů. Jedním z nich byl i letošní porotce Georges Schwizgebel.
V roce 2018 oslavila švýcarská asociace GSFA (Groupement Suisse du Film d’Animation) 50 let. Při této příležitosti se více než 100 švýcarských umělců všech generací – animátoři, režiséři, hudebníci a výtvarníci – v různě velkých skupinách zapojilo do projektu filmového omnibusu, který mapuje široké spektrum současné švýcarské animace. Při práci na projektu měli všichni absolutní volnost, nebyli nijak obsahově ani stylově omezeni, stanovila se pouze doporučená délka filmů. Filmaři natočili 15 krátkých filmů pocházejících ze všech koutů Švýcarska. V některých případech jsou homogenní, ale většinou jde o mozaiku různých režisérů a jejich stylů.
Byla také vytvořena 16. skupina, která měla za úkol vnést do projektu rámec – příběh spojující, zahrnující a občas dokonce předcházející některé z 15 dalších projektů.
Výsledkem je divoká jízda do neznáma, eklektická směs různých vizí: od hravého skotačení na oslavě narozenin přes dynamické honičky či alternativní výklady švýcarských tradic až po naprosté šílenosti! Segmenty o délce mezi jednou a pěti minutami dohromady tvoří čtyřicetiminutové pásmo, v němž si každý najde to svoje.

50:50

Út 7/5/2019
16.30-17.11
Loutkové divadlo

CEE Animation Forum: Talenty 2019

různí / various | 68 min

CEE Animation: Talents propaguje ty nejnadanější mladé filmaře z regionu střední a východní Evropy. Představuje ty nejlepší filmy od studentů a debutujících autorů v daném roce veřejnosti a také odbornému publiku. Při výběru se komise zaměřuje na pozoruhodné talenty, jejichž práce je příslibem pro úspěšnou kariéru. Tento program bude uveden na prestižních evropských festivalech, aby tak zajistil pozornost novým tvůrcům a propojil je se zkušenými mezinárodními producenty. Našim hlavním cílem je celoroční propagace mladých filmařů a pomoc při jejich dalším rozvoji, zviditelnění a distribuci jejich práce.
Každý rok vybírá nejlepší regionální práce odborná porota, složená z filmových profesionálů. Na výběru letošního programu se podíleli umělečtí a programoví ředitelé celé řady významných festivalů: Anna Ida Orosz (Primanima), Olga Bobrowska (StopTrik), Pavel Horáček (Anifilm), Maroš Brojo (Fest Anča), Daniel Šuljić (Animafest Zagreb) a Igor Prassel (Animateka).
S narůstající kvalitou animované produkce v regionu střední a východní Evropy je potřeba hledat alternativní kanály distribuce, především s ohledem na to, že se animaci nedostává potřebné pozornosti od národních filmových institutů. CEE Animation se proto chopilo iniciativy a jako první projekt svého druhu v rámci Maďarska, Polska, České republiky, Slovenska, Chorvatska a Slovinska se snažíme zvýšit prestiž animace i za hranicemi těchto zemí.

 

Spolu sami
Režie: Diana Cam Van Nguyen, Producent: Karolína Davidová, Výroba: FAMU, Česká republika, 2018, 10 min

Na zdrowie!
Režie: Paulina Ziółkowska, Producent: Agata Golanska, Výroba: Film School in Lodz, Polsko, 2018, 5 min

Pod mrakem
Režie: Zuzana Čupová, Filip Diviak, Producent: Lukáš Gregor, Výroba: UTB Zlín, Česká republika, 2018, 5 min

Tanec lásky
Režie: Leo Černic, Producent: Nina Robnik, Výroba: UL AGRFT, Slovinsko, 2018, 6 min

Ja sa nehrám
Režie: Matej Babic, Producent: Adam Schwarz, Výroba: FTF VSMU, Slovensko, 2018, 6 min

Poetika Anima
Režie: Kriss Sagan, Producent: Diana Švihlová, Výroba: FTF VSMU, Slovensko, 2018, 5 min

Nevzali byste mě?
Režie: Olivér Hegyi, Producent: József Fülöp, Výroba: MOME, Maďarsko, 2017, 14 min

Dva na dva
Režie: Jelena Oroz, Producent: Vanja Andrijević, Výroba: Bonobostudio, Chorvatsko, 2018, 8 min

Unsafe Land / Zűrös környék
Režie: Marcell Szénási, Producent: József Fülöp, Výroba: MOME, Maďarsko, 2017, 10 min

CEE Animation Forum: Talenty 2019

Út 7/5/2019
17.30-18.38
Jindřichův Hradec - zámek

St 8/5/2019
16.00-17.08
Loutkové divadlo

Skromní hrdinové: Krátké filmy studia Ponoc, díl 1

Hiromasa Yonebayashi, Yoshiyuki Momose, Akihiko Yamashita | Japonsko | 2018 | 54 min | EN | 8+

Nové japonské animační studio Ponoc založil na Oscara dvakrát nominovaný autor Yoshiaki Nishimura (Hrob světlušek, Příběh o princezně Kaguje) a přizval do něj celou řadu uznávaných animátorů, kteří pracovali ve studiu Ghibli až do roku 2014, kdy studio zrušilo své produkční oddělení. Po úspěšném debutovém filmu Mary a čarodějná květina přichází studio s novým filmem Skromní hrdinové: Krátké filmy studia Ponoc, díl 1. Jde o ambiciózní povídkový film se třemi napínavými povídkami vytvořenými umělci, kteří patří mezi největší současné talenty japonské animace.
Kanini & Kanino vypráví příběh dvou krabích bratrů, kteří se vydávají na velké podvodní dobrodružství, aby společně našli svého otce. Život neprohrává pojednává o osmiletém Shunovi, která se musí vypořádat s životu nebezpečnou alergií na vejce a jejími následky. V povídce Neviditelný se její hlavní hrdina snaží vyrovnat s neviditelností. Všechny povídky zobrazují hrdinství každodenních životů a nekonečný potenciál formátu krátkého filmu dovoluje režisérům a Studiu Ponoc experimentovat s dechberoucími vizuály plnými akce, lidského dramatu a přenádherných světů fantazie.

Skromní hrdinové: Krátké filmy studia Ponoc, díl 1

Út 7/5/2019
20.00-20.54
Jindřichův Hradec - zámek

Pá 10/5/2019
17.00-17.54
Roháč - sál ČT

Ne 12/5/2019
15.00-15.54
Kino Aurora

2018 Emile Awards - projekce vítězných filmů

různí / various | 68 min

Evropská asociace animovaného filmu vznikla před několika lety s myšlenkou sjednotit evropskou animaci a vzdát jí hold. Proto se v letech 2017 a 2018 ve francouzském Lille uskutečnily první dva ročníky slavnostního ceremoniálu Emile Awards, kde byli oceněni animátoři, storyboardisté, scenáristé, režiséři, skladatelé, výtvarníci animovaných pozadí, mistři zvuku a další tvůrci. Při těchto dvou příležitostech se sešlo více než 1200 profesionálů a příznivců animace. V roce 2018 tuto akci doprovázely konference a masterclassy, které vedli významní členové animátorské komunity a zástupci evropských institucí.
EAA je hrdá, že vznikla platforma, kde může komunitě evropské animace vyslovit uznání, jaké si zaslouží. Filmy představené v této sekci byly nominovány a oceněny v roce 2018. Příště se koná 6. prosince 2019!

 

(Fool Time) Job
Režie: Gilles Cuvelier, Výroba: Papy3D Productions, Francie, 2018, 17 min

Dost
Režie: Anna Mantzaris, Výroba: Royal College of Art, Velká Británie, 2017, 2 min

Kočičí dny
Režie: Jon Frickey, Výroba: Jon Frickey, Takashi Horiguchiit, Německo, 2018, 11 min

Mít srdce
Režie: Will Anderson, Výroba: Wanderson Studios, Velká Británie, 2017, 12 min

Poslední stanice Měsíc
Režie: Birute Sodeikaite, Výroba: Likaon, Art shot, Polsko, Litva, 2017, 9 min

Maximálně přesný a detailní pohled do života legendárního vizionáře Martina Luthera
Režie: Magnus Igland Møller, Výroba: Tumblehead, Dánsko, 2017, 4 min

Pura Vida
Režie: Nata Metlukh, Výroba: Estonian Academy of Arts, Estonsko, 2018, 9 min

Hrdinská výprava udatného prince Ivandoe: Princ a fešný pudl
Režie: Christian Boving-Andersen, Eva Lee Wallberg, Výroba: Cartoon Network EMEA & Sun Creature Studio Dánsko, 2017, 4 min

2018 Emile Awards - projekce vítězných filmů

St 8/5/2019
17.30-18.38
Jindřichův Hradec - zámek

Čt 9/5/2019
12.00-13.08
Loutkové divadlo

Vítězové ceny Taly Yakovsonové

různí / various | 69 min

10 filmů z posledních 10 let
Cena Taly Yakovsonové pro nejlepší studentské filmy

Cena pro nejlepší studentský film, která podporuje originální autorskou animaci a nové začátky, je v soutěži Asif udělována rodinou Yakovsonů. Už od útlého věku se Tala realizovala jako jedinečná umělkyně. Poté, co jí byla diagnostikována rakovina, začala studovat komiks a animaci. Po její předčasné smrti ve věku 26 let se její rodina rozhodla uctít její památku a lásku k animaci a každoročně jejím jménem uděluje tuto cenu, aby podporovala umění, inovaci a kreativitu.
Zohar a Yankale Yakovsonovi založili Talino centrum pro integrativní onkologii a inovativní digitální projekt HalasSartan. Centrum bylo založeno, aby předávalo Talinu vizi a změnilo kulturu léčby rakoviny.
Animix, díky němuž program uvádíme, patří mezi nejprestižnější izraelské festivaly animace. Za 18 let své existence se stal fórem a místem pro setkávání izraelské designové, výtvarné a animační komunity a je hojně navštěvován amatéry, nadšenci i profesionály. Vrcholem festivalu je jeho soutěžní část, která vždy představuje to nejlepší z animované produkce daného roku od studentských filmů, přes nezávislé projekty až po komerční animace.

 

V čisté mysli
Režie: Ofra Kobliner, Elli Ben David, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2010, 4 min

Výkřik
Režie: Natalie Bettelheim, Sharon Michaeli, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2011, 7 min

Ústa dokořán, uši zacpané
Režie: Tom Madar, Emily Noy, School of Audio and Visual Arts Sapir College, Israel, 2012, 16 min

Z ničeho nic
Režie: Maayan Tzuriel, Isca Mayo, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2012, 6 min

Vytratit se
Režie: Adi Brodsly, The School of Visual Theater, Israel, 2013, 5 min

Takhle to začíná
Režie: Shahaf Ram, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2014, 7 min

Kéž je na tvých valech pokoj
Režie: Daniella Schnitzer, Omer Sharon, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2015, 7 min

Létající Putzi
Režie: Ido Behar, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2016, 7 min

Milostný dopis tomu, jehož jsem si vymyslela
Režie: Rachel Gutgarts, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2017, 6 min

Pokec s doktorem Zussmanem
Režie: Yannay Matarasso, Anat Efrati, Bezalel Academy of Art and Design, Israel, 2018, 5 min

Vítězové ceny Taly Yakovsonové

Čt 9/5/2019
21.00-22.09
Loutkové divadlo

Vítejte v Marwenu

Robert Zemeckis | Spojené státy | 2018 | 116 min | EN

Mark Hogancamp se stane obětí brutálního přepadení, při němž utrpí těžké poranění hlavy, jehož následkem ztratí paměť. Markův zdravotní a především psychický stav se zdá být nevyléčitelným a vzpomínky na minulost navždy ztracené. Podléhá paranoiím a má velké problémy s komunikací s okolním světem. V zoufalém pokusu o nalezení rovnováhy a minulosti si začne intuitivně vytvářet nový svět a v něm alternativní život. V domě a na zahradě si postaví podivuhodné, zmenšené město Marwen a zabydlí jej loutkami, mezi nimiž je Mark jediným mužem a tedy hlavním hrdinou, kterého chrání a zachraňují ženské hrdinky. A toho je zde potřeba, protože městečko Marwen existuje v časech zuřící druhé světové války a útočící nacisté nemají s nikým slitování. Loutkový Mark a jeho odvážné přítelkyně v Marwenu s esesáckými zločinci naštěstí také bojují bez jakékoliv milosti. Když je však skutečný Mark požádán, aby svědčil proti mužům, kteří jej napadli, jeho démoni se vrátí.
Odvážný a podivuhodný film Vítejte v Marwenu stvořil vizionářský režisér Robert Zemeckis. Robert Zemeckis pravidelně přeskakuje z hrané do animované tvorby nebo je jedinečně kombinuje a mezi jeho filmy tak vedle celosvětově populárních filmů, jako jsou Návrat do budoucnosti nebo Forrest Gump, najdeme i inovátorské filmy využívající animaci Falešná hra s králíkem Rogerem, Polární expres, Beowulf a Vánoční koleda.

Vítejte v Marwenu

Pá 10/5/2019
14.00-15.56
Kino Světozor

So 11/5/2019
17.00-18.56
Kino Aurora

Sederový masochismus

Nina Paley | Spojené státy | 2018 | 78 min | EN

Autorka komediálního muzikálu Sita zpívá blues z roku 2008 se i tentokrát vydává na průzkum náboženských konceptů a jejich provázání s moderním světem. A stejně jako ve svém prvním filmu to dělá značně poťouchle, rázně a především s velmi osobním vztahem k tématu. Tím je zde sederová večeře velkého židovského svátku Pesach, při níž si Židé vyprávěním starobylých příběhů připomínají osvobození z egyptského otroctví. Vypravěčem je v tomto hudebním snímku otec autorky coby Bůh, zatímco Nina sama sebe ztvárňuje jako zvědavé kůzle, které tatínkův výklad doplňuje důležitými postřehy a otázkami. Díky použití autentického záznamu jejich rozpravy se nám naskýtá možnost vhledu do židovské kultury, která však zjevně není pro Ninu ani jejího otce bezvýhradně obhajitelným dogmatem. Zatímco za doprovodu Glorie Gaynorové, Louise Armstronga či skupiny Led Zeppelin na plátně tančí Mojžíš i egyptský faraon a Willendorfská venuše vlní kyprými boky, více než jasně před námi vyvstává problém upozadění žen v patriarchální tradici. Doplněný o reálné záběry zásadních světových událostí posledních let předkládá film osobní pohled na to, co Pesach a potažmo sederová večeře je a co naopak není, a klade si otázky po smyslu a dopadech předávání některých tradic, příběhů a způsobů myšlení.

Sederový masochismus

Pá 10/5/2019
20.00-21.18
Kino Aurora

Ne 12/5/2019
11.30-12.48
Kino Světozor

To nejlepší z Ars Electronica

různí / various | 71 min

Už od roku 1979 Ars Electronica analyzuje a komentuje digitální revoluci. Zaměřuje se vždy na nejnovější vývoj, možné budoucí scénáře a otázku, jak změní naše životy. Jde o jedinečnou celosvětovou platformu pro umění, technologii a společnost. Ars Electronica Animation Festival trvale patří do rodiny festivalu Ars Electronica už od roku 2005. Program představuje pestrý a rozmanitý výběr nejnovějších děl přihlášených do soutěže Prix Ars Electronica v kategorii Počítačová animace, v níž umělecká originalita hraje přinejmenším stejnou roli jako technická dokonalost. Vítězné příspěvky mohou být nezávislá umělecká či vědecká díla, vysokorozpočtové komerční produkce z filmového a zábavního průmyslu, nebo třeba experimentální či multidisciplinární příspěvky. Vždy ale musí pracovat s počítačovou animací. Tento výběr představuje například vítěze ceny Zlatá Nika, film Tropy od Mathilde Lavenneové a výběr filmů, které získaly čestná uznání. Ve spolupráci se Spolkovým ministerstvem evropských a mezinárodních věcí je Ars Electronica Animation Festival dostupný prostřednictvím všech rakouských kulturních fór a velvyslanectví po celém světě.

ars.electronica.art

Tropy
Režie: Mathilde Lavenne, FR, 2018, 13 min

Láska
Režie: Réka Bucsi, HU, FR, 2016, 15 min

489 let
Režie: Hayoun Kwon, FR, 2016, 12 min

Pád
Režie: Boris Labbé, FR, 2018, 14 min

Kvantové fluktuace
Režie: Markos Kay, GB, 2016, 4 min

Finity Calling
Režie: Jasper Kuipers, NL, 2018, 15 min

To nejlepší z Ars Electronica

So 11/5/2019
18.00-19.11
Zlatá Hvězda