Poznejte se s letošními porotci!

27 | 03

Poznejte se s letošními porotci!

O vítězích z mezinárodní soutěže rozhodnou i letos porotci, a jako vždy to budou významní představitelé z oboru. Anifilm má široký záběr soutěžních kategorií, proto jsou tříčlenné poroty hned čtyři. Jako každoročně čeká odborníky z profesní, teoretické, producentské, pedagogické, herní či vývojářské sféry animace náročný, ale o to inspirativnější týden.
O vítězi v kategorii celovečerních filmů budou rozhodovat animátor Elie Chapuis ze Švýcarska, který se podílel na filmech Fantastický pan LišákMůj život Cuketky a nedávno též na Psím ostrově, Američanka Robin Cooper, která působila mimo jiné v proslulém studiu Pixar na pozici Art Designer a dále francouzský producent a spolupracovník Wese Andersona Ben Adler.
Osud krátkých a studentských soutěžních filmů budou mít letos v rukou maďarská producentka Brigitta Iványi-Bitter, stojící za svéráznou sérií Candide, dále proslulý režisér Chris Landreth, oceněný Oscarem za film Ryan a specializující se na CGI animaci. Na tu je zaměřený i třetí člen poroty, český režisér Libor Pixa, tvůrce úspěšných autorských i zakázkových filmů.
Neméně zajímavé osobnosti figurují v porotě nenarativních / abstraktních animací a videoklipů. Vítězné filmy vyberou režisér zcela originálních CGI filmů Faiyaz Jafri z USA, česká publicistka a teoretička Kamila Boháčková a mezinárodně proslulý režisér nenarativních animací a tvůrce instalací Boris Labbé, původem z Francie.
V porotě Mezinárodní soutěže nezávislých počítačových her zasedne Ricky Haggett (Hollow Ponds), vývojář her jako Loot Rascals nebo HohokumLuke Whittaker (State of Play), tvůrce her Lumino CityKAMI nebo INKS. Za českou stranu to bude Vojtěch Vaněk ze studia Paperash studio, které vyvíjelo úspěšnou hru Dark Train.
A ani letos nebudou festivaloví návštěvníci ochuzeni o porotcovské programy. Každý z výše zmíněných se už těší, jak bude předávat své zkušenosti na třeboňských workshopech, přednáškách, komentovaných projekcích či masterclassech.