Nenechte si ujít letošní Visegrad Animation Forum 2017Nenechte si ujít letošní Visegrad Animation Forum 2017

01 | 05

Nenechte si ujít letošní Visegrad Animation Forum 2017

Ve dnech od 2. do 4. května proběhne již pátý ročník klíčového setkání profesionálů animačního průmyslu především ze střední a východní Evropy VAF Třeboň.

Hlavní pozornost se tradičně upíná na soutěž animovaných projektů ve vývoji. Letošní ročník je výjimečný vysokým počtem přihlášených prací ze střední a východní Evropy (Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko). Záruku kvality naznačují známí profesionálové v obou kategoriích: Jan Saska (CZ), jeden z 10 finalistů nominovaných na Oscara, představí svůj připravovaný krátký film Hurikán a Katarína Kerekesová (SK) ukáže nový vánoční televizní speciál, který navazuje na velmi úspěšný seriál Mimi & Lisa. Seznam všech soutěžních snímků najdete zde. VAF Třeboň pomáhá filmovým tvůrcům rozvíjet jejich projekty ve spolupráci s mezinárodními zkušenými odborníky. Pro všechny týmy soutěžních projektů jsou připraveny přípravné workshopy, kde autoři a producenti budou pracovat na svém námětu, vývoji projektu a především na správné struktuře soutěžní prezentace.

V loňském roce se podařil historický čin. V rámci VAF 2016 proběhlo setkání vedoucích představitelů národních filmových fondů ze zemí Visegrádu+ za účelem možné koordinace a spolupráce při podpoře animovaných projektů z tohoto regionu. Navzdory různým právním předpisům v jednotlivých zemích je velmi povzbuzující fakt, že národní filmové fondy mají zájem o animační průmysl a aktivně činí kroky, které napomůžou vzniku spolupráce napříč těmito zeměmi. Organizátoři VAFu však mají stále vyšší ambice a letos pozvali zástupce televizních společností, aby se připojili k diskuzi s fondy.Jedním z hlavních cílů VAFu je obnova středoevropského a východoevropského animačního průmyslu. Proto je přeshraniční síť producentů životně důležitým nástrojem. S ohledem na tuto skutečnost se uskuteční tzv. VAF Minority Co-Production Pool, kde pozvaní producenti, kteří mají zájem o menšinovou koprodukci, představí sebe, svoji společnost a nabídnou své projekty ostatním kolegům.VAF Třeboň 2017 také nabídne řadu inspirujících workshopů a přednášek otevřených široké veřejnosti. Účastníci se dozví o koprodukčních příležitostech mezi Koreou a EU, naučí se, jak spolupracovat se sales-agentem a distributorem, nebo zjistí, jak financovat krátký film z lokálních fondů. Velmi zajímavou případovou studii nabídne Zsuzsanna Kreif, autorka úspěšného televizního seriálu Candide, nebo animované studio Cinemon Entertainment.

V neposlední řadě je důležité upozornit na oficiální uvedení VAF New Talents 2017. Jedná se o tradiční výběr nejlepších krátkých filmů mladých a debutujících umělců ze střední a východní Evropy vyrobených v předchozím roce, které poté po celý následující rok cestují po celosvětových festivalech.