Národní soutěž Český obzor letos ve čtyřech kategoriích

09 | 03

Národní soutěž Český obzor letos ve čtyřech kategoriích

Pestrou a komplexní ukázkou současné české animace bude bezpochyby národní soutěž Český obzor. Je rozdělena do čtyř podkategorií, přičemž pilní byli zejména čeští studenti. Do výběru se jich probojovalo 28 a budou se na festivalu promítat ve dvou blocích. Šanci dostanou téměř všechny české animační školy a Český obzor tak mimo jiné nabídne jedinečné srovnání. Vedle často zastoupených škol jako je FAMU, UTB Zlín, plzeňská „Sutnarka“ či VŠUP v této kategorii bude také Ostravská univerzita, FAMO Písek či pražská Hollarka.
Do kategorie krátkých filmů bylo nominováno devět autorských počinů. Některé jsou díla zavedených tvůrců (Pavel Koutský, Vít Pancíř, Katariina Lillqvist), jiné naopak ambiciózních debutantů (Michal Kubíček).
Šestice filmů se utká v kategorii televizní a online tvorby. Zajímavou komparaci přinesou vedle klasičtějších seriálů točených pro Českou televizi filmy z produkce serveru Stream.cznebo společný projekt Kateřiny Karhánkové a Alexandry Hetmerové Mlsné medvědí příběhy. Autorky už uspěly s tímto seriálem třeba na amsterdamského festivalu Cinekid.
Nejpočetnější je pak kategorie slučující videoklipy a zakázkovou tvorbu, v níž najdeme 32 různorodých příspěvků od reklam a spotů k úvodním titulkům. To vše je animace a po delší době bude díky Českému obzoru k vidění na jednom místě.