Internetová videotéka ANIONT v novém

28 | 11

Internetová videotéka ANIONT v novém

Aniont je pojem, který známe z fyziky, zájemci a fanoušci animovaného filmu ale vědí, že je také akronymem pro ANImation ONline Theater, jedinou evropskou VOD platformou zaměřenou na animovaný film. V této internetové videotéce návštěvníci sledují krátké animované filmy a videa, bez reklam a v kvalitním rozlišení. Autorskou animaci zde Anifilm a jeho spřátelené zahraniční festivaly zpřístupňuje již 3 roky. Zdrojem jsou především snímky z bohatého archivu mezinárodní festivalové soutěže, ale zároveň jsou uváděny i nejnovější tituly.
Webová stránka nyní přichází v novém designu a je lépe přizpůsobena pro používání na mobilních zařízeních. Velkou proměnou prošlo také vyhledávání, které je přehlednější a rozšířené. Umožňuje návštěvníkovi webu filtrovat výsledky dle celé řady nových kritérií. Kromě obvyklých jako je název, jméno režiséra, země či rok výroby, si nyní můžete vybírat mezi žánry, technikami animace nebo délkou trvání. Kritéria lze navíc kombinovat, takže se dostanete velmi snadno ke specifickému výsledku.
Největší změnou, která se objevila s novou verzí Aniontu, je prémiová zóna. Snímek z prémiové zóny je čerstvý a běžně k vidění pouze na festivalech. Divák si ho na Aniontu může přehrát buď za jednorázový poplatek, nebo si zřídit předplatné, se kterým má přístup ke všem prémiovým snímkům po libovolně zvolenou dobu. V současnosti, kdy prakticky neexistuje distribuce krátkých filmů, je Aniont nejúčinnější formou, jak snímek k divákům přiblížit a zároveň finančně podpořit tvůrce. Videotéku za dobu jejího fungování využilo tisíce fandů animovaného filmu ze všech kontinentů. Sledovat je zde možné bezmála tři stovky filmů, videoklipů a nenarativních/abstraktních videí. Nově se mezi nimi objevily i tituly oceněné na posledním ročníku festivalu Anifilm a další skvosty současné animace uváděné pouze na specializovaných světových přehlídkách.