Český obzor

08 | 01

Český obzor

Posouváme uzávěrku - až do neděle 28. 1. přihlašujte českou tvorbu do nových kategorií! Vítězové získají šanci usilovat o evropské animační ceny Emile

Mezinárodní festival Anifilm stále přijímá domácí animovanou tvorbu do nově otevřených kategorií Českého obzoru. Jedná se o národní soutěž, která je členěna do čtyř podkategorií:

  • krátký film
  • studentský film
  • televizní a on-line film
  • zakázková tvorba

Po delší době se tak vedle mezinárodních kategorií otevírá prostor pro klání české tvorby, a to rovnou ve všech jejích nejsilnějších projevech. Český obzor se poprvé objevil v roce 2016 a vyhrál ho snímek Až po uši v mechu. Tehdy neměl žádné specifické podkategorie a o vítězi rozhodovali festivalový diváci. Nyní budou porotou Českého obzoru desítky odborníku z oblasti tuzemské animace, kteří tvoří nově vzniklý orgán Rada animovaného filmu. Výsledky hlasování Rady a tedy tím pádem nejlepší české filmy, budou uveřejněny, stejně jako vítězové ostatních kategorií Anifilmu, během slavnostního zakončení festivalu 5. května v Třeboni.

Pokud se chcete přihlásit s filmem, videoklipem, reklamou či znělkou, pospěšte si - uzávěrka je 28. ledna!

Důležitou skutečností, která motivovala vznik Rady animovaného filmu a Českého obzoru, jsou rovněž pravidla Evropských animačních cen Emile. Kritériem pro nominaci díla je výhra či uvedení na jednom z mezinárodních festivalů, v pravidlech jmenovaných.  Anifilm mezi těmito festivaly figuruje a účast animovaného díla na festivalu tak umožňuje o ceny Emile usilovat.