Krátké = skvělé

09|03

Krátké = skvělé

Jak už víte z našich předchozích zpráv, krátkometrážní kategorie mezinárodní soutěže čítá více než stovku filmů. Tak jako každý rok platí, že soutěžní filmy představují špičku současné tvorby a nikde jinde než na Anifilmu je neuvidíte. Výběr rozšíří festivalovým divákům představy o tom, co všechno může být animace, jak inovativně k ní lze přistupovat a kam až posouvat její hranice. Zvědavost tradičně poutají věhlasná jména tvůrců. V sekci krátkých filmů svůj nejnovější počin představí například Dennis Tupicoff, Don Hertzfeldt či Réka Bucsi s filmem Solar Walk. Ten si nedávno vysloužil cenu za nejlepší krátký film Berlinale. Nové filmy v soutěži Anifilmu uvede také hned několik našich někdejších porotců - Niki Lindroth von Bahr, Rosto, Chintis Lundgren.
Do tří bloků bude koncentrována studentská tvorba. Výběr zahrnuje i film Ó matko! (Oh Mother!) od Pauliny Ziolkowské z Polska, která si za něj (při historicky prvním udílení) odnesla cenu Emile za nejlepší evropský studentský film. Progresivní přístupy v animaci, typické pro studentské filmy, ale můžete posuzovat u dalších 42 studentských prací včetně 8 českých.
Kategorie pro Abstraktní a nenarativní animaci se již během čtyř let etablovala a je vyhledávanou sekcí i mezi známými režiséry. Nyní se v ní potkaly například filmy Paula Bushe, Maxe Hattlera, Georgese Schwizgebela, Miraie Mizueho nebo Kojiho Yamamury.
O různorodosti soutěžních hudebních videí leccos vypovídá i složení interpretů, kteří si správně zvolili animaci jako vhodný doprovod své písně. Těšit se tak můžete třeba na klipy od Fergie, Báry Polákové, Shanghai Restoration Project nebo českých Opak Dissu. Ať už ale zvolíte v Třeboni jakoukoliv soutěžní kategorii, vždy to bude úžasný zážitek.