ANIFILM 2018 už zná své vítěze!

09|05

ANIFILM 2018 už zná své vítěze!

Hlavní cenu za celovečerní film pro děti získala irská režisérka Nora Twomey za snímek Živitel, za celovečerní film pro dospělého diváka pak hlavní cenu získal korejský režisér Yongsun Lee za snímek Skončím prostě na ulici. Cenu za nejlepší krátký film si odváží estonská režisérka Chintis Lundgren za film Manivald. Nejlepším studentským filmem je britský snímek Dost režisérky Anny Mantzaris. V kategorii abstraktních/nenarativních filmů zvítězil snímek uznávaného experimentátora Maxe Hattlera Divizní artikulace a v kategorii videoklipů si cenu odnáší Číňan Lei Lei s poněkud atypickým klipem The Shanghai Restoration Project: I Don’t Like the Comics You Drew

Novinkou letošního festivalu byla národní soutěž Český obzor.V kategorii krátkých filmů této soutěže zvítězil snímek Víta Pancíře Chůze a běhy. Ze studentských filmů uspěl snímek WOO-HOO! Dávida Štumpfa z pražské FAMU. Mezi TV a online filmy uspěl seriál Alexandry Májové a Kateřiny Karhánkové Mlsné medvědí příběhy: Hurá na borůvky! V kategorii zakázek pak zvítězil spot Jupí horký nápoj režiséra Michala Žabky a mezi videoklipy zabodovala Krosna, kterou v české produkci natočil japonský autor Kosuke Sugimoto k písni Báry Polákové.

V mezinárodní soutěži počítačových her zvítězily tituly GNOG v kategorii Výtvarný počin ve hře a český Chuchel v kategorii Hra pro děti.

Zdůvodnění porot a více informací o oceněných filmech a hrách najdete zde.