online katalogCelovečerní filmy pro dospělé

Červená želva

Michael Dudok de Wit | Francie, Belgie, Japonsko | 2016 | 80 min

Vhodné pro děti od 8 let

Celovečerní debut známého holandského režiséra Michaëla Dudoka de Wita je pro dnešní dobu velmi neobvyklý snímek, vyjadřující se (podobně jako všechny krátké filmy autora) pouze obrazem a jímavou hudbou. V pozvolna se odvíjejícím tempu sledujeme osudy neznámého trosečníka, který se ocitl na opuštěném tropickém ostrově obydleném jen zvířaty. Hrdina postupně proniká do tajů ostrova a hlavně místní fauny. Ačkoliv se zdá, že se ocitl na pustém místě bez lidských druhů, prožívá příběh, který je zároveň univerzální metaforou všech zásadních okamžiků v životě člověka. Magický snímek o sebepoznání, lásce, rodičovství, střídání generací i vztahu člověka k přírodě vznikl jako první film proslulého studia Ghibli, který byl natočený mimo Japonsko. Podobně jako Mijazakiho filmy si však tradičně zachovává propracovanou dvourozměrnou animaci i zvláštní nadpozemskou atmosféru, neodkazující zde k žádnému období ani národnosti.

Út 02/05/2017
15.00-16.20
volných míst: 51
Kino Světozor

Pá 05/05/2017
16.30-17.50
Roháč - sál ČT

So 06/05/2017
20.00-21.20
Kino Aurora

Nerdland

Chris Prynoski | Spojené státy | 2016 | 83 min

Americký režisér Chris Prynoski se dosud pohyboval především ve světě televizní a seriálové tvorby. V jeho celovečerním debutu, odehrávajícím se v současných Spojených státech, se dva zkrachovalci a čerství třicátníci Elliot a John snaží prorazit za každou cenu. Vymýšlejí nejbizarnější způsoby, jak se dostat do hledáčku médií, jak se stát slavnými. Představují si a touží po světě, ve kterém být slavný znamená mít vše, po čem oni prahnou: krásné ženy a hlavně bezedné konto. Veškeré jejich snahy jsou však z podstaty jejich postavení zcela marné a s tím, jak se radikalizují jejich plány, stupňují se postupně i újmy, které si sami způsobují. Absurdnost většiny situací vytváří komické situace, dává však zároveň kriticky tušit, v jakém rozpoložení se současná (nejen) americká společnost nachází.
 Výtvarná stylizace snímku odkazuje právě k seriálové tvorbě amerických televizí. A není bez zajímavosti, že se jedná původně o koncept scenáristy filmu Andrew Kevina Walkera (Sedm, 8 mm, Ospalá díra), který ho nejprve zamýšlel jako hraný film.

Út 02/05/2017
20.30-21.53
volných míst: 74
Kino Světozor

Pá 05/05/2017
21.00-22.23
volných míst: 0
Kino Světozor

Ethel a Ernest

Roger Mainwood | Velká Británie, Lucembursko | 2016 | 94 min

Ručně animovaný celovečerní film podle komiksu uznávaného britského spisovatele a ilustrátora Raymonda Briggse z roku 1998 vypráví příběh Raymondových rodičů – Ethel a Ernesta – dvou obyčejných Londýňanů, kteří prožívají období nevšedních událostí a velkých společenských změn. Tento humorný a hořkosladký film sleduje osudy služebné Ethel a mlékaře Ernesta od jejich prvního náhodného setkání v roce 1928 přes narození jejich syna Raymonda v roce 1934 až do konců jejich životů, které přišly během několika měsíců po sobě v roce 1971. Od společensky stratifikovaných dvacátých let minulého století až po přistání na Měsíci v roce 1969, film zobrazuje nejdůležitější momenty dvacátého století: temnotu Velké hospodářské krize, události předcházející 2. světové válce, útrapy válečných let, euforii z konce války, nástup generace odkojené poválečnou úsporností až po společenské a kulturní uvolnění šedesátých let. V duchu námětu reflektujícího uzavřenou historickou epochu zvolili autoři konzervativní přístup ke způsobu animace i vyprávění. Film přesto dokáže diváka pohltit a přenést do věrně vykreslené Británie minulého století, kde spoluprožívá pohnuté osudy hrdinů.

St 03/05/2017
18.30-20.04
volných míst: 239
Divadlo J. K. Tyla

So 06/05/2017
14.00-15.34
volných míst: 49
Divadlo J. K. Tyla

Jak se mi potopila střední škola

Dash Shaw | Spojené státy | 2016 | 77 min

Režisérem neobvyklého debutu Jak se mi potopila střední škola je Dash Shaw. Film natočil podle jednoho ze svých komiksů a je zvláštní koláží výtvarných stylů i filmových žánrů. Postupy katastrofického filmu se tu prolínají se středoškolskou komedií a satirou na velkorozpočtové trháky.
Dash a jeho nejlepší přítel Assaf se připravují na další rok na střední škole. Tam jako zástupci školních novin, které vede jejich kamarádka Verti a které mají obrovský náklad, ale malou čtenářskou obec, společně odkrývají skandály. Ve chvíli, kdy vztah mezi Assafem a Verti začne ohrožovat přátelství obou chlapců, se Dash dozví o nebezpečí, které se vedení školy snaží před studenty ututlat. Když ke katastrofě dojde a parta studentů se snaží uprchnout přes střechu školy, přidá se k nim populární všeználek i s kuchařkou, která má v sobě víc, než by se na první pohled mohlo zdát. I přesto, že film kupí různé detaily jako například postapokalyptický kult sportovců, pocty videohrám a nakažlivý syntetizátorový soundtrack, nikdy se neodchyluje od postav a ústředního příběhu. Každodenní strasti v přátelství, v partičce a mladá láska připomínají, jak střední škola pomáhá utvářet to, kým jsme, a to i za těch nejneobvyklejších okolností.

Čt 04/05/2017
13.00-14.17
volných míst: 215
Divadlo J. K. Tyla

So 06/05/2017
20.00-21.17
volných míst: 229
Divadlo J. K. Tyla

Louise na pobřeží

Jean-François Laguionie | Francie, Kanada | 2016 | 75 min

Louise zmešká poslední vlak v poslední letní den. Zůstane osamocená v liduprázdných ulicích malého přímořského letoviska, které už všichni opustili. Počasí se rychle změní k horšímu a přijde příliv. Louise však situaci přijme jako výzvu. Postaví si srub na pobřeží, ve věku 75 let objevuje robinsonský způsob života a uvědomí si, že je mnohem odolnější a vynalézavější, než by si kdy mohla pomyslet. Přidá se k ní i starý pes Pepper, s kterým se dělí o jídlo a vzájemně si dělají společnost. Proč se turisté nevrátili na Vánoce nebo Velikonoce? Dokonce i vrtulník, který občas létal nad pobřežím, zmizel! Je to kvůli přílivu a odlivu? Je to trest? Louise se ocitá v podivných snech: jako malá osmiletá holčička zůstala se svou babičkou! Proč? Klíč ke všem vzpomínkám se zdá být ukrytý na velkém útesu kdesi v dálce. Výlet, na který se vydá s Pepperem, je dalším dobrodružstvím, které Louise vrátí do zapomenuté minulosti: osmnáctiletá Louise, její dva milí, a dramata mladých let. Když se Louise a Pepper vrátí do srubu, vrátí se i ke každodennímu životu. Turisté se vrací v červenci a Louise se rozhodne, že už si nebude klást žádné otázky…

Čt 04/05/2017
19.30-20.45
volných míst: 0
Kino Světozor

So 06/05/2017
10.00-11.15
volných míst: 0
Kino Světozor