ceny a sekce

Programové sekce

Soutěžní program

1. Mezinárodní soutěž celovečerních animovaných filmů
a. Filmy pro dospělé diváky
b. Filmy pro děti
2. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů
3. Mezinárodní soutěž studentských animovaných filmů
4. Mezinárodní soutěž videoklipů
5. Mezinárodní soutěž abstraktních a nenarativních animací
6. Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her
a. Výtvarný počin
b. Hra pro děti a mládež

Nesoutěžní program

Tematický fokus

Tato sekce uvádí kurátorské výběry, zaměřující se na hlavní téma festivalu. Může se jednat o zaměření na konkrétní animační techniku, žánr nebo kulturní i pop-kulturní fenomény současné animované tvorby. K hlavnímu tématu přijíždí vždy speciální hosté.

Teritoriální fokus

Každý rok objevuje Anifilm animaci jedné evropské a jedné neevropské země a představuje ji v pásmech krátkých filmů i prostřednictvím filmů celovečerních a speciálních hostů.

Retrospektivy

Každoročně uděluje Anifilm cenu za celoživotní dílo a dané osobnosti uspořádá retrospektivu. Program retrospektiv je ale širší a vztahuje se i na další osobnosti, které na festival přijíždějí nebo je s jejich jménem spojeno výročí.

Porotcovské programy

Každý rok zasedají v porotách Anifilmu význačné osobnosti světové animace. Kromě toho, že hodnotí filmy jiných, přivážejí obvykle i svůj vlastní program, ať už v podobě retrospektivy, masterclass či workshopu.

Půlnoční animace

Tradiční program animace, který představuje během půlnočních projekcí filmy, jež si žádají otrlého diváka. Ať už krátké nebo celovečerní, vždy se jedná o provokativní či kontroverzní snímky. Mládeži nepřístupno!

Cartoon d’Or

Projekce evropských filmů, nominovaných na prestižní evropskou cenu Cartoon d’Or.

„Oprášená klasika“

Vážíme si činnosti institucí, které digitalizují kultovní animované filmy našich klasiků. Každoročně uvádíme novinky na tomto poli.

Bilance

Bilanční přehlídka současné světové animované tvorby, ve které představíme nejoblíbenější a nejzajímavější celovečerní filmy, které byly uvedeny do české filmové distribuce v loňském roce.

Animo

Program pro malé i velké, zahrnující domácí i zahraniční dětskou tvorbu. Program je složený z novinek i klasiky, zaměřený na nejrůznější věkové skupiny.

Speciální program

Semináře a přednášky

Zveme filmové profesionály, kteří mluví o konkrétních odborných tématech, týkající se animované tvorby.

Works in Progress

Tento program je určený především pro filmové profesionály a představuje právě vznikající animované filmy visegrádského regionu.

Visegrad Animation Forum (VAF)

Největší pitching soutěž ve střední a východní Evropě pro krátké animované filmy, TV seriály a TV speciály. Více na http://visegradanimation.com/.

Game day

Celodenní program je určený především pro profesionály z oblasti animace a elektronické zábavy. Naplní je prezentace současné tvorby a představení novinek.

Dílny animace a Kreus

Dílny animace jsou již tradiční animační a výtvarné workshopy pro děti i dospělé, kteří si zde mají možnost natočit svůj vlastní animovaný film. Lektory těchto dílen animace jsou zkušení tvůrci, pedagogové a studenti filmových škol. Speciální dílnou je pak několikadenní workshop, který pořádá Kreus.

Chill-out zóna

Pohodlné posezení nabízí projekce na velkoplošné LED obrazovce, loutková divadla pro děti a další překvapení.

Doprovodný program

Součástí doprovodného programu jsou koncerty, výstavy a divadelní představení pro děti.