Bilance

Pat a Mat ve filmu

Pat a Mat ve filmu

Marek Beneš | Česká republika | 2016 | 80 min

Známí a hlavně populární panáčci Pat a Mat, kteří se vryli do paměti několika generacím, slaví letos čtyřicet let. A k tomuto výročí dostali dárek, celovečerní snímek Pat a Mat ve filmu.
Pilotní díl seriálu, ještě pod názvem „Kuťáci“, byl natočen v roce 1976. Stáli za ním talentovaný režisér Lubomír Beneš a výtvarník Vladimír Jiránek se svým nezaměnitelným výtvarným stylem. Nešikovní kutilové, kteří vždy vymyslí to nejnemožnější řešení situace a jsou s ním nakonec spokojeni, časem dostali jména Pat a Mat a název seriálu se ustálil na „…A je to!“ Pro krátké grotesky byl vždy příznačný originální humor, nadsázka a ironie, takže si Pata a Mata oblíbili nejen děti, ale i dospělí. Navíc tento seriál vynikal precizní loutkovou animací. Spolupracovali na něm i další čeští tvůrci, mimo jiné první dáma české loutkové animace Vlasta Pospíšilová.
Tentokrát se Pat a Mat utkají se zákeřným kaktusem, suchým stromem nebo se rozhodnou „zvelebit“ svůj příbytek originálními úpravami. A jelikož jsme ve 21. století a všude se propaguje zdravý styl života, i kutilové se pokusí dostat do kondice protáhnutím svých těl na rotopedu.

Út 03/05/2016
10.30-11.50

Roháč - sál ČT

So 07/05/2016
21.00-22.20

Masarykovo náměstí

Malá z rybárny

Malá z rybárny

Jan Balej | Česká republika | 2015 | 71 min

Hluboko pod mořskou hladinou, doprovázen rybím orchestrem, vypráví hlas moře příběh Mořského krále a jeho dcery Malé. Stejně jako mnozí jiní opustil král se svou stařičkou matkou a třemi dcerami drancované pobřežní vody a odešli žít mezi lidi. V potemnělé rybárně uprostřed přístavní čtvrti plné přistěhovalců žijí teď jednotvárný život plný práce, osamění a vzpomínek na staré časy. Jednoho dne vstoupí do jejich rybího obchodu sebevědomý, pohledný, ale poněkud neurvalý mladý muž – Baron. Malá je jeho okázalým vystupováním, dunivou hudbou a pozlátkem, které ho obklopuje, naprosto okouzlena. Od této chvíle se život Malé a její rodiny změní. Moderní adaptace původní pohádky Malá mořská víla H. Ch. Andersena je silným a děsivě realistickým příběhem o nenaplněné lásce a o hodnotách dnešní společnosti. Příběh je plný atmosfér, výrazných a jedinečných charakterů a inspirace. Reálie současného světa spojené s vizuální ojedinělostí, která je pro režiséra a výtvarníka Jana Baleje příznačná, posouvají příběh k dospělejšímu divákovi.

Út 03/05/2016
14.00-15.11

Roháč - sál ČT

06/05/2016
16.00-17.11

Divadlo J. K. Tyla

Konečně doma

Konečně doma

Tim Johnson | Spojené státy | 2014 | 92 min

Vtipná komedie začíná tím, že na naši modrou planetu dorazí Buvové, vetřelci s mnoha chapadly místo nožiček, kteří dosud putovali mezigalaktickým prostorem a hledali si nový domov, protože ten jejich původní jim zničili nepřátelští Gorgové a dál je pronásledují napříč vesmírem.
Mimozemská invaze Buvů na Zemi je celkem klidná a laskavá. Lidi prostě přestěhují do Austrálie, kde jim díky vyspělé buvanské technice dopřejí velice pohodlný život. Mezi tím jim ale proklouzne dívka jménem Tipy, která se vydá hledat svou mámu. Tipy má hodně dobrodružnou povahu a kočku, která se jmenuje Čuník. Při pátrání se seznámí s trošku fialovým a velmi kamarádským Buvanem jménem O, který je v pořádném průšvihu. Pořádal totiž večírek a omylem poslal pozvánku i nepřátelským Gorgům, a tak se potřebuje na chvíli někam schovat. Postupně mezi nimi vzniká intergalaktické přátelství. O se roztomile snaží napravit vše, co Buvané způsobili, díky čemuž zmatek narůstá světelnou rychlostí.
Tim Johnson, režisér úspěšných filmů Jak vycvičit draka a Croodsovi, o svém novém snímku říká: „Je to film o přátelství a také o střetu kultur, které vyústí v neuvěřitelné porozumění, důvěru, legraci i krásné přátelství mezi O a Tipy.“

St 04/05/2016
15.00-16.32

Roháč - sál ČT

Hotel Transylvánie 2

Hotel Transylvánie 2

Genndy Tartakovsky | Spojené státy | 2015 | 90 min

V pokračování strašidelné komedie Hotel Transylvánie 2 prožije podnikavá rodina Draculových další dávku dobrodružství. Zdá se, že jim začíná dařit. Dracula konečně ustoupil ze svých striktních zásad ubytovávat v hotelu pouze příšery a dovolil, aby se otevřel i pro lidské hosty. Za zavřenými dveřmi krypty ale Draculu sžírají pochybnosti, zda se jeho napůl lidský a napůl upíří vnuk Dennis vůbec někdy stane upírem. Když tedy Mavis v doprovodu Johnnyho vyrazí na návštěvu člověčí větve příbuzenstva – na které ji ostatně také čeká nejedno překvapení – požádá „Děda“ Drac o pomoc své přátele Franka, Murrayho, Waynea a Griffina a společně Dennisovi nachystají „kurz pro strašidla“. Nemají ale nejmenší tušení, že se k návštěvě své rodiny v hotelu chystá také Draculův rozmrzelý a velmi, velmi, ale velmi staromódní otec Vlad. Když se tedy Vlad dozví, že jeho pravnuk není čistokrevný upír, a ještě k tomu teď do hotelu mohou jezdit i lidé, nastane mela, ze které by dost možná i upírovi ztuhla krev v žilách.
Režisér Genndy Tartakovsky využil počítačovou animaci opět do posledního detailu, což se projevuje hlavně v pohybech postav a jejich grimasách, strašidelných, legračních, smutných a kdovíjakých jiných. Vlídná stylizace trochu morbidního světa „milých“ upírů udělá radost hlavně dětem.

St 04/05/2016
21.00-22.30

Masarykovo náměstí

Mimoni

Mimoni

Kyle Balda, Pierre Coffin | Spojené státy | 2015 | 91 min

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně ti žluťoučcí, roztomilí Mimoni dobrovolně slouží Gruovi, padouchovi s velkým P? Odpověď na tuto otázku najdete hned úvodu filmu, který mapuje historický vývoj Mimoňů. Představte si, že tihle dobráci od kosti vidí odnepaměti smysl své existence v posluhování tomu největšímu darebákovi široko daleko. Kdykoliv shodou náhod, ke kterým často přispívali oni sami, o svého pána přišli, hned si hledali dalšího. A tak to šlo celá staletí.

Naštěstí se v jejich středu zjevili tři hrdinové – hrdý Kevin, hladový Stuart a lehce vynervovaný Bob. Ti vyrazili do světa, aby všem svým mimoňským kamarádům vrátili smysl života. Štěstěna je zavedla až do Ameriky, na floridský festival zločinců všeho typu, jehož se měla zúčastnit i absolutní královna světového zločinu, Scarlett Odkráglová. „Ta a žádná jiná!“ řekli si Kevin, Stuart a Bob a okamžitě zahořeli touhou začít pro Scarlett pracovat. Sympatie rozhodně nebyly oboustranné, přesto se zlodcera s trefným příjmením rozhodla vyzkoušet jejich schopnosti.

Čt 05/05/2016
21.00-22.31

Masarykovo náměstí

V hlavě

V hlavě

Ronnie Del Carmen, Pete Docter | Spojené státy | 2015 | 102 min

Období dospívání může být velice komplikované. A pro jedenáctiletou Riley, která se musí s rodiči přestěhovat z amerického Středozápadu do San Francisca, kde její tatínek dostal novou práci, to platí dvojnásob. Stejně jako nás všechny, i Riley ovlivňují její emoce – Radost, Strach, Vztek, Nechuť a Smutek. Emoce žijí na Hlavním velitelství, což je řídicí centrum uvnitř Rileyiny mysli, odkud jí pomáhají vypořádat se s nástrahami všedních dní. Jak se společně pokoušejí vypořádat s problémy nových začátků v San Franciscu, propuká na Hlavním velitelství zmatek. Ačkoliv se Radost, Rileyina hlavní a nejdůležitější emoce, pokouší brát všechno z té nejlepší možné stránky, objevují se mezi emocemi neshody v tom, jak se co nejlépe vypořádat s novým městem, domovem a školou.
Ať už se jednalo o dobrodružný balónový let vysoko v oblacích či velkoměsto plné příšerek, zavedl oscarový režisér Pete Docter (Vzhůru do oblak, Příšerky s.r.o.) diváky vždy na ojedinělá a nápaditá místa. V původním filmu společnosti Disney Pixar V hlavě nás zavede do těch nejpozoruhodnějších míst, jaká vůbec mohou existovat – do lidské mysli.
Film V hlavě je promítán s předfilmem Láva, muzikálovým milostným příběhem společnosti Pixar Animation Studios, režiséra Jamese Forda Murphyho a producentky Andrey Warrenové, který našel inspiraci v kráse tropických ostrovů a výbušném kouzlu oceánských sopek.

06/05/2016
21.00-22.42

Masarykovo náměstí

Malý princ

Malý princ

Mark Osborne | Francie | 2015 | 108 min

Od Marka Osborna, režiséra Kung Fu Pandy, přichází první celovečerní animovaná adaptace slavného díla o přátelství, lásce a skutečném štěstí. Ústřední postavou je malá holčička, kterou se její maminka snaží připravit na skutečný svět dospělých. Její plán naruší trochu excentrický, leč dobrosrdečný soused, letec, který holčičce představí neobyčejný svět, jaký mu před dávnou dobou představil Malý princ. Ve světě, kde vše je možné, začne pro malou holčičku kouzelná cesta uvnitř vlastní představivosti, na které znovuobjeví své dětství a zjistí, že „skutečně můžeme vidět jen srdcem.“

So 07/05/2016
13.30-15.18

Schwarzenberský sál