Porota Anifilmu 2016

 

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů

   

pistecky  Jabub Pistecký | Kanada

Český rodák Jakub Pistecký studoval film a animaci na Emily Carr University of Art and Design v kanadském Vancouveru. Za svou práci získal několik ocenění včetně dvou cen Visual Effects Society za svou práci na filmech trilogie Piráti z Karibiku a cenu Golden Nicana rakouském festivalu Ars Electronica za jeho ironický krátký film Malý Miloš.
V roce 2000 nastoupil jako animátor do studia Industrial Light &Magic a podílel se na filmu Hvězdné války II: Klony útočí. Od té doby pracoval na celé řadě dalších filmů (např. Iron Man, Transformers), nejnověji na marvelovském filmu Kapitán Amerika: Občanská válka, kde působil jako odborný poradce.

 

mariscal   Javier Mariscal | Španělsko 

Designer, grafik a všestranný umělec Javier Mariscal studoval grafický design na Escuela Elisava v Barceloně. Dnes patří k nejinovativnějším a nejoriginálnějším světovým tvůrcům a pro svou tvorbu využívá veškeré dostupné prostředky v nejrůznějších disciplínách: od komiksů přes ilustrace, grafiku, průmyslový i textilní design, malbu, sochařství, multimédia, animaci až po design interiérů. Sám tvrdí, že ho pohání zvědavost a touha přispět k tomu, aby byl každodenní život zajímavější, jednodušší a přívětivější. Mimo jiné je autorem grafické identity pro město Barcelona nebo maskota tamních olympijských her v roce 1992, psa Cobiho. Je výtvarníkem a spolurežisérem kritiky i diváky oceňovaného celovečerního filmu Chico a Rita (2010), který mu vynesl nominaci na Oscara, cenu Goya a zvítězil v soutěži Evropské filmové ceny.

 

zarrinkelk   Noureddin Zarrinkelk | Irán

Uznávaný ilustrátor, malíř a výtvarník Noureddin Zarrinkelk je celosvětově známý jako „otec íránské animace“. Pochází z rodiny malířů a kaligrafů, avšak on si k umění našel svou vlastní cestu. Poté, co získal doktorát z farmakologie na univerzitě v Teheránu, působil jako ilustrátor a posléze pracoval v Institutu pro intelektuální rozvoj dětí a mladistvých, kde si uvědomil potenciál animace zaujmout a zapůsobit na diváky. Vydal se tedy studovat animaci do Belgie a v roce 1975 též absolvoval stáž v pražském studiu Jiřího Trnky. Stal se ředitelem íránského Centra pro experimentální animaci a prosadil a vedl studijní obor animace na univerzitě Farabi v Teheránu. V roce 2003 byl zvolen prezidentem mezinárodní asociace animovaného filmu ASIFA. Noureddin Zarrinkelk má na svém kontě celkem 13 filmů a žije v USA. 

 

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH A STUDENTSKÝCH FILMŮ

 

rosto   Rosto Nizozemsko

Nezávislý umělec, hudebník, výtvarník, ilustrátor, animátor a režisér Rosto, jehož studio Rosto A.D. sídlí v Amsterdamu, si získal mezinárodní uznání jako autor krátkých filmů, televizních animací, videoklipů a originálních webových projektů, jejichž důležitou složkou a hybnou silou je hudba. V roce 2015 dokončil krátký film Splintertime, třetí ze série hudebního projektu „Thee Wreckers“, na kterém průběžně pracuje. Jeho filmy Beheaded, (the Rise and Fall of the Legendary) Anglobilly Feverson (2001), Jona/Tomberry (2005), Monster of Nix (2011) a Lonely Bones (2013, mj. Grand Prix na festivalu v Ottawě) byly uvedeny na mnoha prestižních festivalech a získaly řadu ocenění. Zároveň patří do neustále rostoucího projektu “Mind My Gap”, který začal jako internetový komiks a vyústil do tištěné podoby, videoklipů a krátkých filmů. Vedle své tvůrčí práce působí jako lektor a zasedá v porotách.

 

chintis   Chintis Lundgren | Estonsko

Nezávislá estonská animátorka Chintis Lundgren započala svou kariéru ztřeštěnými amatérskými filmy o ptácích a gayích. Po letech animování všelijakých „nesmyslností“ odešla z práce a přestěhovala se na pobřeží Jaderského moře. V současné době uskutečňuje své plány natáčet filmy o zvířátkách, konkrétně o opilých králíčcích, liškách a krysách. Její filmy, z poslední doby například Můj život s Hermanem H. Rottem či #merrychristmas,byly promítány na prestižních festivalech a získaly celou řadu cen a uznání od porot i diváků. Od roku 2011 vede Chintis Lundgren své vlastní animační studio Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio. Je také spoluzakladatelkou produkční společnosti Adriatic Animation.

 

pinkava   Jan Pinkava | Česká Republika, USA

Výtvarník a režisér animovaných filmů Jan Pinkava se narodil v Praze, ale první zkušenosti s tvorbou počítačem animovaných filmů získal v Digital Pictures v Londýně, kde režíroval televizní reklamy a tvořil grafiku. V roce 1993 nastoupil do kalifornského studia Pixar. Jan Pinkava je známý především díky filmům Geriho hra (Oscar 1998 za nejlepší animovaný krátký film), Život brouka či Ratatouille, za který byl v roce 2008 spolunominován na Oscara za nejlepší původní scénář. V poslední době působí Jan Pinkava jako kreativní vedoucí průkopnické skupiny animátorů a programátorů v programu Advanced Technologies and Projects (Vyspělé technologie a projekty) společnosti Google. Od doby, kdy Pinkava režíroval první projekt skupiny, krátký film Windy Day (Větrný den), se seznam filmů vydávaných celosvětově pro uživatele smartphonů v rámci Google Spotlight Stories pravidelně rozrůstá. Jan Pinkava žije v Portlandu ve státě Oregon. 

 

Mezinárodní soutěž abstraktních a nenarativních animací

 

neubauer   Vera Neubauer | Velká Británie

Experimentální animátorka, výtvarnice a filmařka Vera Neubauer se narodila v Praze a patří mezi nejplodnější britské animátorky. Po studiích umění v Praze, Düsseldorfu a Stuttgartu začala v roce 1969 studovat film na londýnské Royal College of Art. Práce Very Neubauer, které se vyznačují použitím a kombinováním nejrůznějších materiálů a technik, jsou k vidění v kinech, televizi i galeriích po celém světě. Její díla vznášejí otázky týkající se vzorců a hranic v moderní kultuře, její obrazy jsou však poetické a hravé. Vera Neubauer získala dvě ceny BAFTA a další ocenění na celé řadě mezinárodních filmových festivalů. Přednášela také umění a film na uměleckých školách Central St. Martin’s School of Art, Royal College of Art a Goldsmiths University. Pracuje v Londýně a příležitostně pořádá workshopy po celém světě. 

 

lopez   Carolina López Caballero Španělsko

Carolina López studovala výtvarné umění v Barceloně a animaci na West Surrey College of Art and Design v Anglii. Působila jako kurátorka filmových cyklů pro Muzeum současného umění v Barceloně (MACBA) či Guggenheimovo muzeum v Bilbau a také na festivalech jako např. Artfutura či Resfest. Zároveň na celé řadě mezinárodních festivalů animovaných filmů přednáší a zasedá v porotě. Pracuje také jako literární redaktorka a sama má na kontě několik knih a celou řadu příspěvků do specializovaných médií zaměřujících se na animaci. Je spoluzakladelkou animační odnože produkční společnosti Agosto, studia 8 deagosto, a také vytvořila a následně 10 let vedla sekci animace barcelonského mezinárodního filmového festivalu Sitges. Carolina byla kurátorkou výstavy Metamorfózy: Fantastické vize Starewitche, Švankmajera a bratří Quayů. V současné době je ředitelkou kina barcelonského Centra současné kultury Xcèntric a také katalánského mezinárodního filmového festivalu Animac Lleida.

 

svadlena   Ondřej Švadlena | Kanada, Česká republika

Ilustrátor, tvůrce komiksů, 3D animátor a režisér animovaných filmů. Studoval ilustraci a komiks na Academie Royale des Beaux-Arts v Bruselu. V roce 1997 nastoupil do ateliéru Jiřího Barty Filmová a televizní grafika na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Byl jedním z prvních studentů, který zkoumal a spíše jako samouk vstřebával technologie CGI animace. V roce 2005 dostal nabídku pracovat jako 3D animátor ve společnosti Avion Postproduction, kde vznikly jeho první tři krátké filmy: videoklip Trik (2005), unikátní, expresivní Sanitkasan (2007), který suverénně uspěl na světových festivalech, a syrový až absurdní MRDRCHAIN (2010, mj. cena na AniFestu). Od roku 2011 žije v Německu, kde ve francouzsko-české koprodukci nedávno dokončil nový film Jezdec času (Time Rodent, 2016) a z něj vycházející počítačovou hru.