06|05 novinky

Tipy na středu

Tipy na středu

Tipy na středu

Podmanivé, nejen cestopisné filmy, které vás zanesou na exotická místa celého světa, uvidíte dnes v programu porotce Bastiena Duboise. Loutkové divadlo od 18.30.

Rozmanitý výběr maďarských videoklipů a dalších nenarativních filmů, včetně loňského vítěze Anifilmu, připravila kurátorka a porotkyně Anna Ida Orosz. Loutkové divadlo od 20.30.

Večerní projekce na náměstí bude patřit rybám. Speciální výběr autorské krátkometrážní tvorby Rybí animovaná polévka na náměstí promítáme od 21.00. Nenechte si ujít!

Dnes promítáme první film Jiřího Trnky, který se dočkal restaurování a digitalizace. Jsou to kultovní Staré pověsti české, které v roce 1953 získaly Stříbrného lva v Benátkách. K restaurování a digitalizaci došlo po téměř ročních přípravách a historických výzkumech v budapešťské laboratoři Magyar Filmlabor. Národní filmový archiv a maďarská strana se při restaurování zaměřily především na zlepšení barevného spektra, jež v průběhu let na analogových kopiích silně degradovalo. Jeden z pokladů české loutkové animace můžete „v novém kabátě“, vyčištěný a digitalizovaný, vidět ve 14.30 v kině Světozor.