17|02 novinky

Jaká krátkometrážní tvorba bude soutěžit na letošním Anifilmu?

Jaká krátkometrážní tvorba bude soutěžit na letošním Anifilmu?

Pětičlenná výběrová komise vybrala krátkometrážní filmy a videa, která budou soutěžit na letošním Anifilmu. Z rekordního množství přihlášek komise vybírala nejen studentské a krátké filmy, ale letos poprvé také videoklipy a nenarativní a hraniční formy animace do nově vzniklých soutěžních kategorií. Festival obdržel více než tisíc snímků a z nich se, nepočítáme-li filmy celovečerní, o kterých dosud není rozhodnuto, do soutěže probojovala necelá stovka.
V celkovém objemu přihlášených snímků tradičně převažovaly temné a pochmurné filmy, do soutěže se však probojovaly také úsměvné a groteskní počiny. Je mezi nimi např. nový snímek nizozemského autorského tria Job, Joris & Marieke, které stálo za loňským diváckým hitem nazvaným Mute. V soutěži krátkých filmů dále najdeme nové snímky od známých tvůrců animovaného světa Billa Plymptona, Konstantina Bronzita, Andrease Hykadeho, Dona Hertzfelda či manželů Pärnových. Pobaltské země byly letos obecně hodně silné, kromě zmiňované slavné estonské animátorské dvojice se do soutěže probojovaly také nové počiny Priita Tendera, Riho Unta či lotyšských režisérů Edmundse Jansonse a Vladimira Leschiova. O cenu se bude ucházet také osmnáctiminutový francouzský film Smart Monkey od spolurežiséra slavné Persepolis, Vincenta Parronauda.
V návaznosti na úspěšnou loňskou přehlídku nezávislé čínské animace Anifilm obdržel množství filmů i z Číny. V duchu oné nezávislé tvorby výběrovou komisi příjemně překvapily snímky studenta Ding Shiwei, z nichž jeden (Goodbye Utopia) má šanci uspět v nově založené kategorii pro nenarativní, experimentální a hraniční formy animace. Dalším zcela netypickým čínským filmem je Let´s Wait Together Weiyu Wanga.

Nová sekce - nenarativní animace

Zvláštností v nové kategorii pro nenarativní animace bylo například kolektivní dílo Re-Cycling deseti světoznámých režisérů, jako jsou Regina Pessoa, Ülo Pikkov nebo Špela Čadež. Každý z nich obdržel poštou tajemný předmět a musel o něm vytvořit minutový film. Mezi vybranými filmy, které v animaci upřednostňují jiné kvality než vyprávění, najdeme také nové dílo velikána polské animace Jerzy Kucii, nazvané příznačně Fugue for Cello, Trumpet and Landscape. Naprostou kuriozitou je pak film Flavour of the Month, vytvořený animací zmrzliny.

Čeští a slovenští zástupci v soutěži krátkých filmů

Českými a slovenskými zástupci v soutěži jsou půlhodinový loutkový počin Vojtěcha Kisse Anatomie Pavouka či Nina slovenského dua Ové Pictures. České tvůrce najdeme i v nově otevřené soutěžní kategorii videoklipů. Jakub Kouřil vytvořil filmový doprovod k písni Noe Tomáše Kluse a Noro Držiak režíroval klip Hrob pro projekt Kafka Band.