OCENĚNÉ SNÍMKY ANIFILMU 2015

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospělé: 

Hlavní cena

Posedlý

(Pos Eso / Possessed)

režie, scénář: Sam Conflictivos

výtvarníci: Aitor Herrerro, Flora Cuevas, Vic Carrascoa

Španělsko, 2014, 82 min 12 sec

studio: Conflictivos Productions

Vyjádření poroty:

Za uctivé zpracování pocty velkým klasickým filmům. Cenu udělujeme filmu, který dostává všemu, co slibuje, a u nějž se diváci zaručení skvěle pobaví. 

Synopse filmu:

Nejlepší matador Španělska Gregorio a světoznámá tanečnice flamenga Trini jsou obdivovaný pár, sledovaný celým národem. Ani narození jejich jediného potomka, syna Damiana, se neobejde bez velké pozornosti médií. Pak ale dojde k tragické nehodě. Gregorio umírá a Trini, k velké nelibosti fanoušků ukončí svou taneční kariéru. Čím je Damian starší, tím je jasnější, že s ním něco není v pořádku. V osmi letech ho nechtějí v žádné škole. Ukazuje se, že je posedlý ďáblem, který z něj činí krvelačného, krutého zloducha. Režisér Sam Conflictivos ve svém celovečerním debutu výborně zúročil své zkušenosti ze slavného britského studia Aardman, které se specializuje na animaci plastelíny. Jeho Posedlý vyniká právě bravurní provedením tohoto druhu animace. S tím jdou v ruku v ruce i důmyslné dekorace a prostředí. Pro animovaný film si zvolil atypické téma, inspirované např. Vymítačem ďábla. Nebere si přitom servítky - zobrazuje opravdu krvavé nechutnosti, strefuje se do médií i církve, ale spíše než jako skutečný horror působí tím, že byl točený s velkým nadhledem.

 

Zvláštní uznání poroty

Šutry v kapsách

(Rocks in My Pockets)

režie, scénář, výtvarník: Signe Baumane

USA, Lotyšsko, 2014, 88 min

studio: Signe Baumane 

Vyjádření poroty:

Za srdcervoucí odhalení animátorčiny duše provedené s humorem, který nás přiměl se u filmu smát i přes jeho vážné téma. 

Synopse filmu:

Lotyšsko, konec 20. let 20. století. Mladá, pohledná a vzdělaná žena se zamiluje do dobrodružného podnikatele, o třicet let staršího než je ona. S manželstvím ale přijde i velká žárlivost a manžel skrývá Annu v lese, daleko od ostatních lidí, kde mu žena porodí osm děti. Těžce je zasáhne Velká hospodářská krize. Následně je Lotyšsko obsazeno Sověty, nacisty a pak znovu Sověty. Anna statečně čelí všem těžkostem, pohání ji její mládí, ale něco uvnitř ní je zásadně špatně. A pak, o několik let později se Signe, mladá umělkyně, ptá svého otce: „Jak zemřela má babička?“ Otec i jejích sedm sourozenců je vyhýbavých. Pojme tedy podezření, že její babička spáchala sebevraždu. Zkazky z rodinné historie vyjevují psychické problémy. Sama Signe trpí depresemi. Tři z jejích sestřenic se potýkají se šílenstvím. Může existovat souvislost mezi Annou a čtyřmi vnučkami? Známá lotyšská animátorka, žijící v New Yorku, nás ve svém prvním celovečerním filmu bere na cestu svou depresí. Cestu pojímá jako humornou, protože ona své vysvobození nalezla právě v tvorbě.

 

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro děti: 

Hlavní cena

Příběh o princezně Kaguje

(Kaguya-hime no Monogatari / The Tale of Princess Kaguya)

režie, výtvarník: Isao Takahata

scénář: Isao Takahata, Riko Sakaguchi

Japonsko, 2014, 137 min

studio: Studio Ghibli

Vyjádření poroty:

Porota se rozhodla udělit hlavní cenu tomuto snímku za jeho lyrickou krásu, která divákům zcela učaruje. Princezna Kaguja nás naprosto vtáhla do svého vizuálně úchvatného světa, jímž se prolínal dokonalý hudební doprovod. 

Synopse filmu:

Svérázně kreslený snímek mistra japonského anime filmu Isao Takahaty vypráví zvláštní příběh. Jeho hrdinkou je nádherná princezna Kaguja, kterou jednoho dne jako maličkou najde muž v zářícím stonku bambusu. Donese ji domů a se svou ženou začne dívku, které rychle roste v neodolatelnou krásku, vychovávat jako vlastní. Tajemná princezna, která je zřejmě nadpozemského původu, uchvacuje každého, s kým se setkává, avšak události se dají do pohybu a ukazuje se, že se dívka musí konfrontovat s trestem za své provinění. Dramatický snímek plný fantazie okouzlil diváky i kritiku na celém světě a přinesl autorovi – vedle dalších cen a téměř tří desítek nominací – dokonce nominaci na Oscara. Isao Takahata je známý tvůrce anime, jeho poslední snímek se ale tomuto žánru zčásti vymyká a vsází na estetiku ruční kresby, vytvořené svéráznými tahy. Takahata, který společně s dnes ve světě ještě slavnějším Hajao Miyazakim založil studio Ghibli, se vrací na plátna kin po čtrnáctileté pauze. 

 

Zvláštní uznání poroty 

Píseň moře

(Le chant de la mer / Song of the Sea)

režie, scénář, výtvarník: Tomm Moore

Irsko, Belgie, Dánsko, Francie, Lucembursko, 2014, 93 min

studio: Cartoon Saloon 

Vyjádření poroty:

Tradiční film, který kombinuje legendu se životem v současném světě a na diváka hluboce zapůsobí svou překrásnou vizuální stránkou.

Synopse filmu:

V bájné krajině starých Keltů žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Život celé rodiny se obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se ukáže, že malá dcerka je poslední z tuleních vil. Jedině ona totiž může Písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila v kámen čarodějnice Macha. Děti jsou zároveň odtržené od svého života u moře a hledají si cestu zpět. Pomocníkem a společníkem na cestě je jim věrný pes, se kterým zažívají veliké dobrodružství. Po vysoce ceněné animované pohádce Brendan a tajemství Kellsu, za kterou získal nominaci na Oscara, přichází irský režisér Tomm Moore s dalším kouzelným příběhem v celovečerním filmu. Nádherně animovaný svět mýtů a nadějeplné vyprávění o síle rodičovské a sourozenecké lásky vynesly mladému režisérovi nejen srovnání s největšími mistry animovaného filmu, ale také už druhou nominaci na Oscara. Snímek vyniká originální výtvarnou stránkou, která, přestože je vytvořená digitálně, asociuje ruční kresbu. Autor dále staví na nostalgickém, jemně humorném příběhu, ve kterém probleskují temné tóny, asociující záhadný svět.

 

Mezinárodní soutěž krátkých filmů 

Hlavní cena 

Svět zítřka

(The World of Tomorrow)

režie, scénář, výtvarník: Don Hertzfeldt

USA, 2015, 16 min 30 sec

studio: Bitter Films

Vyjádření poroty:

Porota se jednoznačně shodla na udělení ceny za nejlepší krátký animovaný film Svět zítřka. Tato předpověď nejisté budoucnosti odvyprávěná se sofistikovaným humorem a minimalistickým designem je opravdu osvěžující. Okouzlil nás uchvacující vědecko-fantastický výlet viděný očima dítěte.

Synopse filmu:

Vizionářský film Dona Hertzfeldta Svět zítřka je příběhem malé holčičky, která se dostane na „exkurzi“ po vzdálené budoucnosti. Film o přetechnizovaném světě je postavený na jednoduchém výtvarnu, které přitom nese jasný autorský rukopis.

 

Zvláštní uznání poroty

Anatomie pavouka

(Mr. Spider’s Anatomy)

režie, scénář, výtvarník: Vojtěch Kiss

ČR, 2014, 27 min 26 sec

studio: nutprodukce 

Vyjádření poroty:

Temný výlet do moderní společnosti bez soucitu. Inferno boje jednoho muže s osaměním a zoufalstvím dovyprávěné v uchvacujícím stylu.           

Synopse filmu:

Film je vizí pochmurného města. Pan Pavouk je úředník pracující v obří kanceláři, dobrovolný otrok, člověk osamělý a ztracený v labyrintu ulic, chodeb a vlastní mysli nasáklé alkoholem. Avšak tam, kde se rozum rozpadá a začínají sny, se otevírá nekonečný prostor, v němž září křehká síla.

 

Mezinárodní soutěž studentských filmů 

Hlavní cena 

Širší perspektiva

(The Bigger Picture)

režie, scénář, výtvarník: Daisy Jacobs

Velká Británie, 2014, 7 min 5 sec

škola: NFTS, University of Hull 

Vyjádření poroty:

Porota uděluje cenu za nejlepší krátký studentský film filmu Širší perspektiva. Úžasné provedení velmi dojemného příběhu. Zamilovali jsme si integraci postav do skutečných prostředí a kombinaci 2D maleb a 3D stop motion animace. Vskutku vynalézavý film. 

Synopse:

Snímek Širší perspektiva, v němž autorka kombinuje malované postavy v životní velikosti s reálnými dekoracemi, vypráví smutný příběh o vztahu dvou bratrů a jejich stárnoucí matky, o niž je potřeba pečovat. Film nabitý černým humorem a tragikomickými momenty řeší otázky vrtkavé rodičovské lásky a nároku na ni.  

 

Zvláštní uznání poroty

Jídlo

(Food)

režie, scénář, výtvarník: Siqi Song

Čína, 2014, 3 min 32 sec

škola: California Institute of the Arts 

Vyjádření poroty:

Porota se rozhodla udělit zvláštní uznání filmu Jídlo. Vegani a masožravci zpodobnění inteligentním a zábavným způsobem. Dotazovaného nahrazuje skutečný předmět. Mluvící hlava se mění v mluvící hamburger.

Synopse:

Animovaný dokument Jídlo je založen na skutečných rozhovorech s lidmi, kteří mají rozdílný vztah k potravinám a životnímu prostředí, od veganů až po masožravce. Autorce se podařilo zachytit hravou formou stop-motion animace závažná témata a otevřít mnoho podstatných otázek.

 

Mezinárodní soutěž nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace

Hlavní cena

Fuga pro violoncello, trumpetu a krajinu

(Fuga na wiolonczelę, trąbkę i pejzaż / Fugue for Cello, Trumpet and Landscape)

režie, výtvarník: Jerzy Kucia

scénář: Jerzy Kucia, Agnieszka Kucia

Polsko, 2014, 18 min

produkce: Jerzi Kucia – Produkcja Filmów 

Vyjádření poroty:

Tento veskrze umělecký snímek nás zaujal svou působivou emotivní povahou, v níž se prolínají vzpomínky s fyzickou krajinou a společně utváří ohromně hutný a propletený synestetický audiovizuální materiál, který dokázal stimulovat naši mysl po celou dobu trvání filmu, navzdory jeho délce atypické pro krátký film. 

Synopse:

Klasik polské animace se vrací po třinácti letech s novým filmem. Opět se soustředí na vztah hudby a obrazu v meditativním příběhu a rozvolněné formě poetického filmu. Vyobrazuje jemný proces vyjadřování emocí a hledání specifičnosti krajiny skrze události, které se v ní odehrály.

 

Zvláštní uznání poroty

Fok Nabo Distorio

režie, scénář, výtvarník: Francesco Rosso

Estonsko, 2014, 7 min 4 sec

produkce: Estonian Academy of Arts

Vyjádření poroty:

Tomuto filmu náleží zvláštní uznání za to, že odhaluje svět makro zvětšenin, u nichž velké zvětšení nutně neodhaluje konkrétní objekty, ale spíše zakrývá jejich skutečnou formu. Fak Nabo Distorio je mysteriózní experiment s čočkami a zároveň improvizovaná souhra hudebních a vizuálních rytmů rozostřených objektů. 

Synopse:

Experimentální abstraktní animace vznikla na skladbu Liivaterade Raamat estonské harfistky Liis Viiry. Spočívá v improvizovaném snímání různorodých objektů přes optické čočky. Chladné technické pohledy oka kamery autor kombinuje s organickými prvky například v podobě rozpíjení barev.

 

Mezinárodní soutěž videoklipů

Hlavní cena

Zhu: Paradise Awaits

režie, scénář, výtvarník: Tomek Ducki

Polsko, 2014, 3 min 27 sec

produkce: Kurban Kassam

 

Vyjádření poroty:

Učinilo na nás velký dojem, jak tento videoklip kombinuje tradiční ruční techniku s čistou vektorovou grafikou. Videoklip je metaforický i abstraktní, expresivní a poetický zároveň a jeho vizuální stránka je mistrnou interpretací hudební stopy. 

Synopse:

Muž, se kterým se právě rozešla jeho přítelkyně a k tomu ho vyhodila i z bytu, ujede do lesa, kde podléhá zvláštním představám. Jeho dívka se mu zjevuje s fotoaparátem a neustále tak oživuje jeho vzpomínky. Jak se s tím muž vypořádá, podaří se mu uniknout?

 

Zvláštní uznání poroty v této kategorii nebylo uděleno.