Třetí ročník Visegrad Animation Forum (VAF) překvapil vysokou kvalitou prezentovaných projektů. Svou programovou koncepcí povýšil také na největší a nejznámější akci zaměřenou na animační filmovou industrii v regionu střední a východní Evropy. Pro řadu hostů se proto datum 6. – 8. května stalo zcela zásadním mezníkem roku.

Do soutěže VAF se letos přihlásilo jedinečných 44 projektů krátkých filmů a 18 projektů TV seriálů.

V sekci Short films vyhrál projekt Operation Burning Corset maďarských režisérek Zsuzsann Kreif a Évy Katinky Bognárs, které jsou absolventky univerzity MOME.

V této kategorii udělila porota nezvykle hned dvě zvláštní ocenění, a to projektu Egg, režisérky Mariny Scarpelli z Dánska, který je animovaným dokumentárním filmem o ženě, jenž se snaží dostat z anorexie.

Dále udělila zvláštní ocenění projektu Superbia“maďarské režisérky Lucy Tóth. Ten popisuje zemi domorodců Superbia, kde muži a ženy tvoří samostatné společnosti.

V sekci TV series in development vyhrál český tvůrce Vojtěch Domlátil s projektem„KitchenTales“. Jde o vizuálně a narativně výjimečný projekt postavený na specifické české animaci, jenž diváka přivádí do oživlé kuchyně.

Maďarského autora IvánaTamáse porota ocenila zvláštním uznáním za projekt „How the World Began?“. Projekt bude realizován jako 2D seriál a porotu zaujal především svým nápaditým výtvarným řešením.

Letošní ročník VAF se stal také díky organizačním novinkám nepřehlédnutelnou akcí jak pro tvůrce, tak pro filmové profesionály z celé Evropy.