VÍTĚZNÉ FILMY ANIFILM 2013


ČESKO-SLOVENSKÁ SOUTĚŽ STUDENTSKÝCH FILMŮ

Cena za nejlepší film:
Cizinec
režie: Martin Máj, škola: FAMU (ČR)
Cenu za nejlepší film v Česko-slovenské soutěži studentských filmů získává snímek, který hořce satirizuje náš nomádský životní styl, libuje si v komických zvratech a je formálně velice dobře zpracován.

Zvláštní uznání poroty:
Pandy
režie: Matúš Vizár, škola: FAMU (ČR, SR)
Zvláštní uznání poroty Česko-slovenské soutěže studentských filmů získává film, který ukazuje temnou stránku našich představ o politické a společenské korektnosti a klade otázky týkající se ekologie a společenského pokroku.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH FILMŮ

Cena za nejlepší film:
Otec
režie: Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, producenti: Maria Stanisheva, Vanja Andrijevic, Christian Mueller (Bulharsko, Chorvatsko, Německo)
Hlavní cenu poroty Mezinárodní soutěže krátkých filmů získává film, který spojuje několik různých výtvarných pojetí skutečného života. Tento krátký snímek barvitě zachycuje nejhlubší pocity našich pošramocených dětství a promlouvá přímo k našemu zraněnému vnitřnímu dítěti.

Zvláštní uznání poroty:
Čekejte, prosím…
režie: Maarten Koopman, producent: Jan Musch (Holandsko)
Zvláštní uznání  poroty Mezinárodní soutěže krátkých filmů získává snímek, který jednoduchým způsobem vyjadřuje pocity, jež se nás zmocňují při střetu s moderními komunikačními systémy, a to pomocí příběhu, který alespoň jednou zažil každý z nás.
 

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH FILMŮ


FILMY PRO DĚTI

Cena za nejlepší film:
Den vran
režie: Jean Christophe Dessaint, producent: Le Pacte (Belgie, Francie)
Cenu hlavní poroty Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti získává snímek DEN VRAN režiséra JEANA-CHRISTOPHA DESSAINTA. Příběh zasazený do kouzelného lesa obývaného duchy zvířat se staví na stranu lásky a tolerance, aniž by moralizoval. Film nabízí neotřelý a poutavý výtvarný styl ručně kreslené animace, který je inspirován japonskými anime, které se však nesnaží kopírovat.
 
FILMY PRO DOSPĚLÉ

Cena za nejlepší film:
Městečko velkých duchů
režie: Chris Sullivan, producent: Chris Sullivan (USA)
Cenu hlavní poroty Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro dospělé vyhrává CHRIS SULLIVAN za svůj celovečerní animovaný debut MĚSTEČKO VELKÝCH DUCHŮ. Sullivan v tomto velkolepém a ponurém snímku odhaluje temnou stránku amerického venkova, přičemž použitý pudový filmařský přístup a opojný rytmus vyprávění diváka vtáhnou a nepustí. Troufalý a neuhlazený výtvarný styl využívá výraznou kombinaci vizuálních technik včetně pookénkové, kreslené a ploškové animace.

Zvláštní uznání poroty:
Takový nádherný den
režie: Don Hertzfeldt, producent: Bitter Films (USA)
Zvláštní uznání poroty Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro dospělé získává snímek Dona Hertzfeldta TAKOVÝ NÁDHERNÝ DEN. Porota ocenila promyšlenou dramatickou stavbu filmu, ve kterém se postava s typickým hertzfeldtovským humorem konfrontuje s nemocí a smrtelností. Hertzfeldtova estetika se tříbí do podoby, která autorův úsporný výtvarný přístup spojuje s využitím možností filmového a animačního jazyka skrz hravé zapojení rámování obrazu, optických efektů a živé akce.