Porota Anifilmu 2013

 

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů

 

Amid Amidi

Amid Amidi / USA

Historik a cenami ověnčený autor mnoha knih o současném a klasickém umění filmové animace, včetně Cartoon Modern: Style and Design in Fifties Animation, A Sketchy Past: The Art of Peter de Sève, The Art of Pixar Short Films, a The Art of Pixar: The Complete Color Scripts and Select Art from 25 Years of Animation. Amid Amidi je také šéfredaktorem vlivné odborné webové stránky věnované animaci CartoonBrew.com.

 


Igor Prassel

Igor Prassel / SLO

Novinář na volné noze, dramaturg animovaných filmů a člen programové rady různých festivalů. Dokončuje magisterské studium mediálních studií na Fakultě sociálních věd v Lublani. Byl dlouholetým redaktorem Stripburgeru, jediného slovinského komiksového časopisu. Od roku 1992 vede měsíční kurzy animovaného filmu ve Slovinské kinotéce.
V roce 2011 a 2012 byl členem rady pro evaluaci tvorby krátkých animovaných filmů CICLIC (Francie), La Poudrière (Francie – hodnocení absolventských filmů 2011/12) a Proimagenes (Kolumbie). Od roku 2008 spolupracuje jako programový poradce se Světovým festivalem animovaného filmu Animafest v Záhřebu. Je jedním ze zakladatelů Asociace slovinského animovaného filmu. Od roku 2010 přednáší historii a teorii animovaného filmu na Univerzitě v Nové Gorici. V roce 2012 Slovinská kinotéka vydala jeho knihu „Filmografie slovinského animovaného filmu 1952 – 2012“. V roce 2004 založil Mezinárodní festival animovaného filmu Animateka (www.animateka.si) a je jeho uměleckým ředitelem.

 

Regina Prassoa

Regina Pessoa / PT

Výtvarnice a animátorka. Po absolutoriu krásných umění na Univerzitě v  Portu v roce 1992 započala animátorskou kariéru v produkční společnosti Filmógrafo v Portu, kde spolupracovala na animaci filmů Abi Feijóa Os Salteadores (Psanci, 1993), Fado Lusitano (1995) a Clandestino (Černý pasažér, 2000) a podílela se také na tvorbě filmů Vicious Cycle a Christmas Stars. V roce 1999 režírovala svůj samostatný debut The Night (Noc), který získal ocenění na několika festivalech. Její poslední film Tragic Story with Happy Ending (Tragický příběh s happy endem, 2005) získal mnoho ocenění včetně hlavních cen na festivalech d’Annecy a SICAF v Soulu. V roce 2012 dokončila film Kali, malá upírka v koprodukci Portugalska, Francie, Kanady a Švýcarska, který bude uveden na našem festivalu.
Ve všech svých filmech využívá různé techniky rytin, využívá sádru i počítač, nebo jak sama říká: od kamene k pixelu.


Mezinárodní krátké filmy a Česko-slovenské studentské filmy


Alicja Jodko

Alicja Jodko / PL

Vystudovala filozofii, působí v mnoha uměleckých oblastech, věnuje se zejména animovanému filmu, vizuální poezii a grafice; několikrát samostatně vystavovala, zabývá se filozofií umění a píše kritiky.
Je spoluzakadatelkou fotografické skupiny „1984” a je jednou ze zakladatelek galerie Entropia Gallery, kterou vede od roku 1986. Entropia Gallery je polskou místní státní kulturní organizací, kterou financuje město Wroclaw. Je též zakladatelkou a uměleckou garantkou projektu Children´s Film Factory – první animační dílny pro děti.
Od roku 2006 je odbornicí na animaci v Polském institutu filmového umění (PISF) a od roku 2008 je členkou představenstva ASIFA v Polsku a kurátorkou Mezinárodního dne animace ve Wroclavi.

 

Petr Koliha

Doc. MgA. Petr Koliha / CZ

Filmový a televizní režisér, producent, pedagog. Po absolutoriu Filmové akademie muzických umění v Praze spolupracoval jako režisér s pražským Divadlem na okraji a jeho odnoží A-studiem, později režíroval v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. V roce 1989 natočil svůj celovečerní režijní debut Něžný barbar. V letech 1989–2002 působil jako pedagog na katedře hrané režie na FAMU. Natočil celovečerní film Výchova dívek v Čechách (1997). Od studií se věnuje TV tvorbě, byl ředitelem programu TV Prima a následně České televize. Působil jako umělecký ředitele zlínského Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. A dnes je výkonným ředitelem ČT3.



Stefano Scapolan

Stefano Scapolan / IT

Ilustrátor a výtvarník pozadí. V roce 2008 absolvoval jako dětský ilustrátor na Evropském institutu designu v Turíně v Itálii. Pracoval pro různá studia jako kolorista a ilustrátor a na podzim roku 2009 vydal svou první dětskou knížku Vado all'asilo (Chodím do školky). Podílel se také na tvorbě celovečerních filmů ve studiu Lanterna Magica v Turíně. Díky svým zkušenostem vstoupil do světa animovaného filmu a později, v Irsku, se v týmu výtvarníků podílel na podobě pozadí celovečerního filmu SantApprentice (2010) v produkci studia Cartoon Saloon, nominovaného na Oscara. Tím započala jeho spolupráce se studiem Cartoon Saloon na pilotu seriálu New Disney TV a potom na celovečerním filmu natočeného na motivy bestseleru Tomiho Ungerera, Moon Man (Měsíček, 2012). V současnosti Stefano pracuje na dalších několika animovaných filmech.