04|05 Z PROGRAMU

Sobota 5. 5.

Estonský den

Sobota je ve znamení Estonska. Bohatý filmový program je připravený děti i dospělé a zahrnuje produkci třech animačních studií - Joonisfilm, Nukufilm a Tallinnfilm. Filmový výběr  vyniká především typicky estonským absurdním humorem a nadsázkou. Program zahrnuje různé techniky, žánry a styly ze současnosti i historie estonské animované tvorby. Chybět nebude ani snímek Dobrodružství psa Juku, který je historicky první estonský experimentální animovaný film, vznikl v roce 1931. Součástí retrospektivy je také výstava s ukázkami kreslené animace, koncert báječné kapely Kriminaalne Elevant a scenáristický workshop s legendárním Priitem Pärnem.

Soutěže pokračují

Také v sobotu pokračují projekce soutěžních filmů, které promítáme v kině Světozor a divadle J. K. Tyla.

Fokus - Oscar 2012

V rámci sekce Fokus můžete dnes vidět všech pět krátkých animovaných filmů nominovaných na Cenu Americké filmové akademie. Přijďte se přesvědčit, jestli se zlatá soška dostala do těch správných rukou.

Izraelská škola Bezalel

Studium na prestižní izraelské škole Bezalel Academy of Arts and Design osobně představí dvojice pedagogů této školy Noam Nadav a Rafi Yaniger. Součástí prezentace bude projekce nejlepších filmů, které na této univerzitě vznikly.