20|03 program 2012

Nabitý program letošního festivalu

Anifilm 03

Soutěžní program

Hlavní částí programu ANIFILMU 2012 jsou tři soutěže. V Mezinárodní soutěži celovečerních animovaných filmů se o hlavní festivalovou cenu utká desítka snímků, které do Třeboně dorazí z celého světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí nejlepší krátké filmy za loňský rok. V Třeboni budou se svými filmy soutěžit také studenti v Česko-slovenské soutěži studentských animovaných filmů.

Nesoutěžní program

Nesoutěžní filmový program připomene tvorbu vynikajících českých i zahraničních tvůrců světového formátu. V rámci sekce Fokus se zaměříme na konkrétní témata - především pak žánrovou pestrost, kterou animovaný film nabízí. Nebudou chybět animované trháky z filmové distribuce loňského roku, krátké filmy nominované na Oscara a mnohem víc!

Kromě třech sálů se opět bude promítat jak na náměstí, tak na rybníku Svět.

Speciální program

Tato programová část má odbornou i zábavnou náplň. Její součástí jsou semináře a přednášky, ale také zahrnuje novinku letošního ANIFILMU, kterou je Chill-out zóna. Zde se budou mít možnost návštěvníci festivalu občerstvit, odpočinout si, popovídat anebo na velké LED obrazovce sledovat některý z doprovodných programů. S historií a současností filmového plakátu nás ve své přednášce, doplněnou o řadu vzácných původních plakátů, seznámí Pavel Rajčan z Terryho ponožek. Pozvání přijal známý český producent a režisér Jan Svěrák, který do Třeboně přijede spolu s výtvarníkem Jakubem Dvorským popsat vznik výroby filmu Kuky se vrací. Novinky z oblasti herního průmyslu budou prezentovány v programu Game day, jehož součástí je také vyhlášení nejlepší hry v hned několika kategoriích. Work in progress je program určený především filmovým profesionálům a za účasti tvůrců představí právě vznikající celovečerní české animované filmy. Dílny animace jsou již tradiční animační a výtvarné workshopy pro děti i dospělé, kteří mají možnost natočit si zde svůj vlastní animovaný film.

Doprovodný program

Doprovodný program tradičně nabídne výstavy, koncerty a loutková představení pro děti. Kromě výstavy estonské kreslené animované tvorby představíme poměrně netradiční výstavu. Vybrali jsme výtvarně zajímavé plakáty, realizovaných animovaných filmů, jejichž autory jsou čeští i zahraničních výtvarníci. Spolu s těmito plakáty vystavíme ty nejzdařilejší práce studentů grafických škol, mladých výtvarníků, kteří po shlédnutí filmu a plakátu k němu vytvoří vlastní návrh, alternativu k původnímu plakátu. Návštěvník výstavy tak může srovnat pohled mladé a starší generace výtvarníků na stejný film.